12 anledningar till att hund ylar på natten

Om din hund ylar på natten kanske du undrar varför och vad du kan göra åt det. Det här inlägget visar dig tolv vanliga orsaker till varför de gör det och vad du kan göra för att få det att sluta.

Möjliga orsaker till att din hund ylar på natten är separationsångest, den behöver kissa, hunger, ett problem med rummet den sover i, den hör andra hundar yla eller hör andra ljud.

Det kan vara så att det är en kombination av orsaker som spelar in. Det finns dock några saker du kan ta hänsyn till när du tar reda på huvudorsakerna och det finns många saker du kan göra åt dem.

Varför din hund ylar på natten

Nedan finns tolv anledningar till varför din hund ylar på natten och vad som skulle göra det mer sannolikt att just det är huvudorsaken.

1. Separationsångest

Anledningen till ylningarna kan bero på att hunden har lite separationsångest. Detta skulle vara mer sannolikt om du inte låter den sova med dig, om den har börjat yla sedan du slutade låta den sova med dig eller om den börjar bli orolig när du ska gå och lägga dig är detta troligen anledningen.

2. Den hör andra hundar yla

Hundar ylar ofta när de hör andra hundar yla. I det här fallet kanske den ylar för att uppmärksamma de andra hundarna på var den befinner sig eller för att varna dem från att gå in i dess revir.

3. Tristess

Hundar är i allmänhet tänkta att få daglig motion. När hundar inte får tillräckligt med motion kan det leda till att de beter sig onormalt och det kan vara en del av orsaken till att din hund ylar på natten. Detta skulle vara mer sannolikt om den tenderar att yla mer på nätter när den inte har fått någon motion. Det skulle hjälpa att se till att din hund har fått rätt mängd motion för sin ålder och ras.

4. Problem med dess sovmiljö

Orsaken kan också vara att det finns ett problem med det rum som hunden sover i. Det kan vara för varmt, för högljutt, för ljust eller så finns det inte tillräckligt med utrymme för att hunden ska kunna lägga sig bekvämt.

5. Hunger

En annan möjlig orsak till att den ylar på natten är att den är hungrig. Det kan vara så att den inte har ätit tillräckligt eller har väntat för länge mellan måltiderna. Om din lurviga kompis för närvarande bara får mat på morgnarna kan det hjälpa att mata den mindre på morgnarna och istället mata den på kvällarna också.

6. Ett problem med dieten

Det kan också vara så att det finns ett problem med den mat som har ätits. Den kanske äter saker som den inte borde äta eller så får den inte rätt näringsämnen i sin kost. Detta är troligare om den tenderar att yla när den har ätit viss mat eller om den har börjat göra det efter en kostförändring.

7. Den hör ljud

Det kan vara så att den hör ljud som den inte gillar på natten. Detta skulle vara mer sannolikt om den bara ylar vissa nätter eller om den bara gör det när den befinner sig i ett visst rum.

8. Uppmuntrat betéende

Det kan också vara så att du har uppmuntrat den att yla på natten genom att ge den saker som den vill ha när den börjar yla. Om den inte verkar yla av någon särskild anledning, t.ex att den behöver kissa, men du ger den uppmärksamhet när den börjar yla, kommer hunden troligen att yla mer för att fortsätta få uppmärksamhet.

Istället skulle det hjälpa att ge den uppmärksamhet på morgnarna när den inte ylar, och att undvika att ge den uppmärksamhet på natten när den börjar yla om det inte är nödvändigt.

9. Behöver kissa

En annan möjlig orsak är att hunden behöver kissa. Detta skulle vara mer sannolikt om det är en valp och om den tenderar att yla mer när den inte fått kissa på kvällen.

10. Smärta

Orsaken kan också vara att något har gjort att hunden har ont på nätterna. Detta är mer sannolikt om den plötsligt har börjat yla på natten och har visat tecken på obehag under dagen. I det här fallet är det bästa alternativet att direkt kontakta en veterinär.

11. En förändring i dess rutiner på natten

Hundar gillar i allmänhet att ha en fast rutin som de kan följa. Om din hund har börjat yla sedan den ändrat sin kvällsrutin kan det vara så att den börjat yla på grund av förvirring om vad som händer.

Den kan till exempel ha svårt att anpassa sig till den nya rutinen om du har börjat lägga dig tidigare eller om du har börjat få den att sova någon annanstans.

I det här fallet skulle det troligen hjälpa att vänta tills den har vant sig vid den nya rutinen och att undvika att belöna den när den ylar (om det inte verkar bero på något annat såklart, till exempel att den behöver kissa).

12. Ålder

När hundar blir äldre får de ont i lederna och det kan orsaka att hunden ylar på natten. Detta är mer sannolikt om din hund är gammal och om den har visat tecken på att den har besvär under dagen och natten. I det här fallet skulle det hjälpa att kolla med din veterinär.

Saker att tänka på när hund ylar på natten

Nedan hittar du några saker att tänka på när du ska ta reda på varför din hund ylar på natten.

Vad hände när hunden började yla?

Om den inte alltid har ylat på natten kan det vara bra att fundera på vad som hände när den började göra det.

Om den började yla plötsligt är det mer sannolikt att det beror på saker som en förändring i dess diet, en förändring i sovmiljön, sjukdom, skada eller en förändring i nattrutinerna.

Vad är annorlunda när hunden inte ylar på natten?

Det skulle också vara bra att fundera på om det finns nätter då den inte ylar och vad som är annorlunda under dessa nätter.

Om den till exempel inte ylar på nätter då den inte äter en viss mat kan det vara så att det finns ett problem med vad den har ätit.

Hur gammal hunden är

Det skulle också vara bra att ta hänsyn till hur gammal din hund är. Om det är en valp skulle det göra det mer sannolikt att det beror på saker som kissbehov, separationsångest eller att den vill ha uppmärksamhet. Om den däremot är vuxen är det troligare att det beror på saker som en förändring i dess rutiner, för lite motion, problem med sömnmiljön eller smärta på natten.

Hur får man hunden att sluta yla på natten?

Nedan finns några saker du kan göra för att få din hund att sluta yla på natten.

1. Mata den tidigare på kvällen

Det kan hjälpa att undvika att mata den strax före läggdags eftersom det kan leda till att den har svårt att somna.

2. Minska separationsångesten

Det är möjligt att den ylar på grund av att den har separationsångest. Därför skulle det hjälpa att vidta åtgärder för att minska hur orolig den blir när du lämnar den ensam.

3. Se till att den får rätt kost

Som nämnts ovan kan det vara så att det finns ett problem med dess diet. Det skulle hjälpa att se till att den får rätt kost, att ingen har gett den mat utan att du vet om det, att den inte har tillgång till saker som den inte borde äta och att ge den mat tidigare på kvällen.

4. Motion

Det är också viktigt att se till att den får den dagliga mängd motion som rekommenderas för dess ålder och ras. Köp en grym hundsele och gå ut med hunden oftare, “att gå ut för ofta” finns inte.

5. Undvik att uppmuntra betéendet

Som nämnts ovan kan det vara så att den gör det för att den försöker få extra uppmärksamhet eller belöningar från dig. Det skulle hjälpa att undvika att belöna hunden med uppmärksamhet när den ylar på natten så att den lär sig att ylandet inte ger den extra uppmärksamhet. Såvida den inte verkar yla av en annan anledning, t.ex. för att gå ut för att kissa, ett problem med det rum den sover i eller på grund av en skada.

6. Se till att dess sovmiljö är lämplig

Det skulle också hjälpa att se till att rummet den sover i inte är för varmt, ljust eller högljutt och att det finns utrymme för den att lägga sig ner bekvämt.

7. Lådträning

Lådträning innebär att du lär din hund att lära sig att trivas i en låda som är avsedd för hundar.

Om du tränar din hund att sova i en låda på rätt sätt ger det den ett utrymme där den kan känna sig trygg. Detta kommer att ge din hund ett utrymme där den kan känna sig trygg på natten utan att du är i närheten.

8. Låt den kissa

Det skulle sannolikt också hjälpa att se till att låta den kissa precis innan du går och lägger dig.

9. Vänta

Om den har börjat yla efter en förändring av dess nattliga rutiner, till exempel sedan den fått sova i ett annat rum än dig, är det troligt att den kommer att sluta yla efter några dagar eller veckor. I det här fallet skulle det hjälpa att ha tålamod och undvika att belöna hunden för att den ylar. Om det inte blir bättre efter några veckor kan det hjälpa att få hjälp av en betéendevetare eller ta den till en veterinär.

10. Få hjälp av en veterinär eller betéendevetare

Om det verkar som om den gör det på grund av att den känner sig obekväm är det bästa alternativet att ta med hunden till en veterinär. Om du ändå inte kan få huden att sluta men den inte är skadad är ett annat alternativ att ta hjälp av en hundbetéendevetare.

Tips – Boken Allt om hundpsykologi berättar hur du på ett smidigt sätt rättar till problembeteenden hos din hund – finns hos Bokus här och Adlibris här.