Hundbädd för din fyrbenta vän – bästa platsen för att vila!

Hund som ligger i en hundbädd.

Din hund ska få en lika bra nattsömn som dig, eller hur? Då är det viktigt att den har en lika fin säng som dig också. Marknaden är fylld med olika hundsängar att välja mellan, och i denna guide går vi igenom vad du bör tänka på innan du skaffar en hundbädd – samt hur du väljer rätt modell.

Kort om hundbäddar

Till att börja med finns det många olika modeller att välja mellan. Hundbäddar kallas även för hundsängar eller hundmadrasser. De levereras dessutom i olika storlekar och du hittar både billiga och dyra varianter att välja mellan. Din hund kanske vill ha en egen plats att vila på under dagtid, eller bara en trygg plats att sova på? Då passar det alldeles utmärkt med en egen säng. 

Här nedan går vi igenom vilka egenskaper som kan påverka det stundande valet, men du får också svar på några av de vanligast ställda funderingarna. 

Hur du väljer rätt hundsäng – 5 viktiga saker

1. Storlek

Det viktigaste är storleken på bädden. Om din hund inte får plats ordentligt kommer den förstås aldrig sova där. Den ska vara stor nog för din hund att ligga bekvämt i alla tänkbara positioner. Vissa hundsängar är bara tillräckliga att kura ihop sig i, men det är viktigt att hunden kan sträcka på benen också. 

Vi anser att en av de mest användbara hundbäddarna just nu är Karlie Orhtobed Ortopedisk Memory Foam Hundbädd Small. Du hittar den även i form av en rejäl variant utan kant.

För det första är den stor nog för de flesta raser, men även bekväm tack vare minnesskummet. Bädden rekommenderas dessutom av veterinärer för äldre hundar, eller sådana som lider av artros.

2. Typ av hundbädd

Det finns massor av hundbäddar på marknaden, i alla olika former och storlekar. Runda eller ovala bäddar är utmärkta när din hund ska kura ihop sig och ligga som en ring. Madrasser eller rektangulära hundbäddar tillåter istället din hund att sträcka på sig och ligga raklång. Ett alternativ är att köpa en av varje, ofta är de runda hundbäddarna mer bekväma under korta perioder – kanske för eftermiddagsvilan.

Tänk på säsongen också! Om du har det varmt i huset under sommaren kan det vara en bra idé att antingen låta hunden sova på en kyldyna eller på en madrass istället för en hundsäng. Har du det kallt under vintern bör du kolla på en hundbädd med bra isolering och tjockt material.

Tips! Vill du ha en oval hundkorg för mindre raser tycker vi att Trixie Minou Igloo passar som handen i handsken. Den liknar dessutom en igloo där hunden kan kura ihop sig som en boll. 

3. Material

Hundbäddar är alltid vadderade med bekväma material, men du måste också se till att de går att tvättas! Om du vill ha en hundmadrass för campingresorna eller i trädgården kan ett mer robust material vara en bra idé. Det finns till och med varianter som är vattentäta som du kan ha ute året om.

4. Pris

Priset är alltid viktigt när du ska köpa nya prylar, men denna gång tycker vi faktiskt att du inte ska fokusera så mycket på kostnaden. Din hund måste kunna sova bra om nätterna, och då kan du inte vara snål. En dyrare hundsäng håller också betydligt längre, se det alltså som en investering istället för en utgift.

5. Glöm inte att tänka på vad hunden vill ha!

Det viktigaste att tänka på är ju såklart hunden. Vad tror du din hund skulle uppskatta? Vilken storlek? Hur brukar den sova? Fundera på alla dessa faktorer först, innan du börjar titta på material, pris och annat.

Är en hundbädd verkligen nödvändig?

Att köpa en hundbädd handlar mer om att få din hund att känna sig tryggare och bekvämare i ditt hus. Det är alltså inget krav i sig, utan snarare en bekvämlighetsfråga för människans bästa vän. 

Om din hund regelbundet sover i din säng behövs egentligen ingen hundkorg. Vissa hundar föredrar dock att sova ensamma, vare sig det är på soffan, på en madrass eller i sin hundsäng. Om det gäller din egna hund är en säng alltid ett bra köp. Då får hunden sin alldeles egna plats att sova på, utan att behöva knöla på golvet eller mattan.

Hur ofta behöver man tvätta en hundbädd?

Ett riktmärke är att rengöra den ungefär varannan vecka. Det beror givetvis helt på hur smutsig din hund blir. Om den gillar att leka i lerpölar och frekvent hoppar i snöhögar kommer du nog behöva den betydligt mer under de månaderna.

Vissa modeller har dock kuddar som kan vändas på, och då behöver du plötsligt bara tvätta den en gång i månaden. Ett exempel på en sådan är Trixie Kyldyna Soft. Den har också en kylande effekt vilket kan lämpa sig väl under varma sommarmånader. 

Vad bör man veta innan man köper en hundsäng?

Det viktigaste att tänka på är om hunden kommer tycka om den. När du väljer madrass till dig själv tar du självklart inte bara den billigaste, utan också en som är bekväm. Tänk likadant för hundens bädd.

Vid en snabb sökning på nätet får du upp en rad modeller som ser gulliga ut. Dessa är tillverkade för att du som människa ska uppskatta dem, men inte nödvändigtvis hunden. De kan vara byggda som miniatyr-soffor eller byrålådor, allt för att uppmuntra dig som hundägare att slå till. Dessa modeller är vanligtvis inte särskilt bekväma för hunden, och kommer då inte användas.

Om du ska vandra med din hund finns det även hundsängar som kan packas ihop transporteras. Dessa är väldigt användbara eftersom de även fungerar värmande vid dåligt väder. En sådan modell är Non-Stop Dogwear Multifunktionell Värmesäck

Vanliga frågor om hundbäddar

Det finns en rad olika frågor som brukar dyka upp när man ska hitta den bästa hundbädden på marknaden, därför har vi valt att besvara lite frågor och visa dig hur du hittar den bästa modellen på egen hand.

Hur mycket kostar en hundsäng?

En hundbädd kostar allt från några hundralappar upp till flera tusen kronor. Det är mest beroende på vilken storlek din hund har, samt vilka finesser du är ute efter. Tänk såhär: ju större bädden är, desto dyrare blir den.

hundsäng

Hur väljer man den bästa hundbädden?

Hundar är aktiva djur som älskar att leka och vara utomhus, men då är det minst lika viktigt att de också får en bra sömn. Som hundägare kan du förbättra denna genom en riktigt skön säng där din hund känner sig säker. 

Related Posts

  • De svenska hundraserna – hela listan!

  • Hundmat: Vad är torrfoder, blötfoder och råfoder?

  • Vandra med hund – stor guide