Hundsele bäst i test 2022 – bästa hundselen!

Letar du också efter hundsele bäst i test 2022? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig hitta den absolut bästa hundselen för just din hund. Sedan går vi även igenom lite vanliga frågor som kan komma upp när man ska köpa hundsele.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Doggie.se

Hundsele bäst i test 2022

1. K9 hundsele

2. Puppia hundsele classy

3. Puppia hundsele klassisk

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

K9 hundsele recension

K9 hundsele
K9 Hundsele

Denna K9 Hundsele är en egonomisk hundsele som är multifunktionell som passar aktiva, och sällskapshundar. På insidan finns lite foder som andas bra. Den är också sydd med tryckfördelande sömmar som gör K9 hundselen mindre jobbig för hunden att ha på sig.

Den har en bred mag- och bröstrem som är tillverkad av samma slittåliga material som bilbälten. Båda dessa remmar är också justerbara för att just din hund ska få den bästa passformen möjlig.

Ovanpå K9 hundselen hittar du ett handtag för dig som inte använder koppel eller vill hålla hunden nära dig. Handtaget kan även tryckas ner och fästs med en knapp så att hunden inte fastnar med den någonstans.

På sidorna av K9 hundselen finns det kardborreband med loggan som är gjord i reflexmaterial. Då syns hunden bättre i mörkret. Om du inte vill ha loggan så kan du även göra en egen design, kanske vill du ha hundens namn på den? För övrigt så har hundselen ett brett reflexband över bogen, även tråden är gjord i reflex och insydd i kanterna.

Överlag är detta vinnaren i vår hundsele bäst i test lista. Absolut värt prislappen på cirka 400kr och den finns i alla storlekar.

Puppia hundsele classy recension

puppia hundsele classy
Puppia hundsele classy

Denna Puppia hundsele classy är precis som namnet nämner – stilig! Den är gjord av mjuk mocka och i en jacket-modell. Kanterna är gjorda av mjukt material för att undvika skav för din hund. Vi tyckte designen i sig sålde den, så sjukt stilig!

På insidan hittar du en mjuk fodring för att hålla din hund lite extra varm. Vi tyckte också att Puppia hundselen var mycket enkel att ta på och av, på grund av den enkla spänningen i ryggen. Det är för övrigt inte en särskilt speciell hundsele, en simpel hundsele som fungerar perfekt för vardagen. Om din hund är lite mer aktiv dock, rekommenderar vi K9 hundselen.

Överlag en riktigt bra hundsele som ser bra ut, och håller din hund lite varmare under de kalla månaderna.

Puppia hundsele klassisk recension

puppia hundsele klassisk
Puppia hundsele klassisk

Denna Puppia hundsele är en klassisk hundsele som finns i massor av färger. Samtidigt kan den klassas som en billig hundsele. Vi valde att ta med den som ett billigare alternativ på vår lista. Tyvärr finns ingen fodring, så denna hundsele passar nog bäst på sommaren.

Puppia hundselen soft är gjord av lätt meshtyg som släpper igenom luft och låter din hund andas mycket bra. Riktigt bra under sommaren så inte hunden blir överhettad. Den har också vadderade kanter för extra komfort, samt en justerbar bröstkorg för bättre passform.

Överlag är denna Puppia hundselen mycket enkel att ta på och av, samt ett bra alternativ att ha som vardagssele.

Vanliga frågor när du ska köpa bästa hundselen

Vi vet att en hel del frågor kan poppa upp när du ska köpa bästa hundselen. Därför har vi inte bara satt ihop vår hundsele bäst i test lista ovan, utan även besvarat lite vanliga frågor.

Hur vänjer man hunden till en hundsele?

En hundsele, för hundägare, kan verka överväldigande, men för hundar kan det verka direkt läskigt först! Du får mycket lättare att få din hund att bära en hundsele eller en huvudgrimma om du introducerar dem långsamt och desensibiliserar när du går. Om du sätter på selen från dag ett och försöker gå med din hund med den, kommer de troligtvis att spendera hela tiden på att försöka få bort den, och när de inte gillar det blir det mycket svårare att få din hund att ändra sin åsikt.

Börja istället med att lära din hund att underbara saker händer när selen eller grimman dyker upp (dvs. dra den från en hylla eller bakom ryggen och belöna dem omedelbart med beröm och godis eller lek). Låt din hund känna lukten av den – du kan också lägga en godbit på selen och låta din hund äta av den. Om selen har ett spänne kan du öppna och stänga spännet, vilket ger hunden en behandling när den klickar. När de börjar njuta av selen, rör försiktigt din hund med den och beröm varje gång den kommer i kontakt. Du kan sedan börja placera den långsamt på dem, börja med att skjuta den över näsan och belöna dem om och om igen tills de är bekväma, sedan fortsätta att fästa den bakom öronen, fästa ledningens vikt och så småningom ta din hund på en promenad.

De flesta hundar som inte gillar att bära en sele har vanligtvis känslighet för vissa områden som berörs. För att bekämpa detta, slå din hund på de områden som selen kommer att röra vid. För vissa hundar kan det ta några veckor innan det börjar känna sig bekvämt. Om din hund ryggar undan eller klämmer fast på dig är det ett tecken på att du rör dig för snabbt och behöver sakta ner.

Hur du vet att hundselen passar

Se till att remmarna är justerade så att de sitter ordentligt men ändå låter dig passa bredden på två fingrar mellan dem och din hunds kropp. En sämre sele kommer inte bara att göra din hund mycket obekväm, men det kommer också att göra träningen svårare. Tecken på en dåligt passande hundsele inkluderar:

  • Pälsförlust eller skav runt seleområdet.
  • Din hund kan vrida sig fritt.
  • Din hund motstår starkt att gå.
  • Selen på baksidan roterar från sida till sida.

Olika hundar behöver olika typer av selar, så oroa dig inte om det tar lite tid att välja rätt. När du väl har hittat den perfekta selen för din hund kan du och din hund se fram emot att utforska sevärdheterna och dofterna på din gata, hundpark och därutöver med en glad hund i släp.

Varför välja en hundsele istället för ett koppel?

När man är i koppel riskerar hundar som drar mycket att öka blodtrycket till ögonen, anstränga eller vrida sig i nacken och bromsa struphuvudet och luftstrupen, enligt en studie från 2006. Dessutom, eftersom ägare har mindre kontroll över hunden när de använder ett koppel, finns det en ökad risk för både hundar och ägare att gå dem, enligt en annan studie.

Detta beror på att en krage bara ger en enda kontrollpunkt, medan en sele omfördelar din hunds dragkraft och momentum jämnare och över flera kontrollpunkter. Men även bland selar är vissa typer bättre än andra att leverera detta resultat.

Hundselar är också mindre benägna att bryta loss eller glida av när din hund tvingas springa. Mindre självsäkra hundar kan hitta tröst och säkerhet från det sätt som en sele sveper runt kroppen. Detta ökade självförtroende gör din hund mer mottaglig för dina kommandon och mindre rädd för nya miljöer.

Slutsatsen är att en hundsele i allmänhet är säkrare och bekvämare för hunden och ägaren än en vanlig hundkoppel.

Varför ska man ha en hundsele?

Att ta din hund ut på en promenad är ett måste om du vill ha ett vänligt husdjur. Det är under dessa korta promenader som husdjuret får interagera och umgås. En sele är därför nödvändig. Vissa hundar tar tid att umgås och kan bli nervösa vid synen av människor eller andra husdjur.

Således hjälper selen dig att ta tag i ditt husdjur och också att undvika de panikattacker som andra människor kan få.

Hur väljer man hundsele bäst i test?

Att köpa en sele som passar bäst för ditt husdjur kan vara förbryllande. Du kanske inte har idén att börja titta varifrån. Leta efter dessa faktorer innan du begränsar till en.

Att välja en sele beror på många andra faktorer förutom rasens storlek. Du måste besöka en veterinär innan du köper en sele. Veterinärläkaren kan hjälpa dig att välja en sele som skulle vara bekväm för din hund.

1. Koppling

Kopplingen mellan koppel och sele är en viktig faktor att leta efter. Koppeln kan anslutas till sele på två sätt, antingen med hjälp av en främre klämma eller en bakklämma.

Selar som har främre klämanslutning ger mer kontroll över ditt husdjurs bana. Men det betyder inte att det kan hjälpa dig att tämja din aggressiva hund med den. Koppeln kan trassla mellan husdjurets ben.

Jämfört med den främre klippselen är den bakre klippselen lättare att sätta på och kommer inte att skada hundens hals. Men du kan behöva kompromissa med kontrolldelen. Selen på baksidan ger väldigt lite utrymme för kontrollen av hundens rörelser.

Var det främre klipp eller bakklämma; det är mycket bättre än att använda ett koppel så långt som träningsändamål beaktas. Detta beror på att kopplingar utövar mer tryck på nacken än en sele. Under träning kan hunden ha en tendens att dra eller rycka, det kan leda till allvarlig nackskada om en koppel används.

Mittklämsel är inte så populärt men finns fortfarande. Denna typ av sele är bäst för dina hundar och kan hålla dem i kontroll. Men det kan vara obekvämt för ägarna att använda den om din hund har en vana att dra.

2. Storlek

Storleken på din ras har uppenbarligen betydelse när du köper en sele. Du kan inte bara hämta en sele bara för att det ser ut som att den passar din hund. Ta din hund till en veterinärläkare och få mätningarna gjorda.

Hitta sedan en sele som passar dess storlek. För hundar som befinner sig i växande skede, se till att du kontrollerar om selen passar eller inte.

Seleens tjocklek spelar också roll. Tjockleken bör också bestämmas utifrån mätningarna och hundar som är aggressiva till sin natur kan kräva en tjockare sele.

Om din hund är aggressiv till sin natur, se till att du köper en sele med handtag. Vissa hundar lugnar sig när deras ägare är nära

3. Fodring

Om din hund har en tunn hårrock, är vaddering viktigt och kan hjälpa till att förhindra hudinfektioner eller hudallergier. Om din hund har en tjock päls, är det inte nödvändigt att stoppa.

När vadderingen ökar blir selen tyngre. Sele med stoppning ger verkligen hundens övergripande utseende. Så vaddering handlar inte nödvändigtvis om hårrock, nuförtiden har det blivit mer om selen.

4. Storlek på hunden

En hundsele är precis som klänningen du bär. Om det inte passar rätt skulle hundarna känna sig extremt obekväma i det. Därför rekommenderas det starkt att du bär ett måttband och tar med dig hunden när du ska köpa en hundsele.

Här är de fysiska mätningarna som är viktiga när du köper en hundsele:

Halsmått

Även om selen inte appliceras runt halsregionen, måste måtten på halsregionen göras. Ta ett måttband och mät den ”tjockaste” delen av hundens hals. Detta säkerställer att selen inte stör hundens halsregion och sitter bekvämt utan att röra sig.

Bröstmått

Mätning av bröstområdet är avgörande eftersom det är här selen påverkas mest. Således bör bröstmätningarna tas med rätta och köp aldrig en sele som mäter en tum mindre än bröstmätningarna. Du kan köpa en sele större än en tum, eftersom skillnaden skulle bli nästan omärkbar när remmarna dras åt.

Mät bröstområdet på hunden precis bakom frambenen. Starta från revbenet och ta en hel runda runt hundens kropp med måttbandet.

Hundens vikt

Hundens vikt spelar ingen roll när du köper en hundsele. Hundens vikt gör ingen skillnad i storleken på selen, men det är avgörande för att bestämma selen. Om du har en stor hund, skulle hundens vikt hjälpa dig att se till att om selen klarar hundens aggressiva drag.

5. Material och stretch

När selen är på ditt husdjurs kropp, följ noga med hundens rörelser. Titta om selen växer eller justerar när din hund rör sig. Inledningsvis måste vissa justeringar göras i selen för att den ska passa perfekt för din hund.

Leta efter materialet och vadderingen som används. Om materialet är billigt skulle selen lätt slitas ut. Kontrollera också om selen har skarpa kanter eller något som sticker ut som kan skada eller begränsa din hunds rörelser i framtiden.

6. Reflektor

Sele tillverkad av material som har en reflektor på anses vara det bästa alternativet om din hund är aggressiv. Selen kan därför öka synligheten och låta människor märka din hund på avstånd.

Sele av reflektortyp är bäst för en kväll eller en morgonpromenad. Kostnaden skulle vara något mer jämfört med den normala selen, men den gör jobbet och är därför värt det.

7. Längd på koppel

Koppeln kan antingen köpas tillsammans med selen eller separat. De flesta av er kanske har en snygg koppel som är din favorit. Ett faktum är att alla kopplingar inte passar alla selar. Om din koppel är ganska lång, skulle du inte få kontroll över din hund. Dessutom beror koppelns längd på positionen för anslutningen till selen.

8. Mer än en hund?

Om du är förälder till mer än en hund är behovet av sele och koppel helt annorlunda. Om du har två hundar, skulle en Y-format koppel vara perfekt tillsammans med en främre klämma eller mittklämma.

Om dina hundar inte är av samma storlek, skulle det vara bättre att bära separata kopplar och därför kan anslutningen av selen till en koppel vara enligt ditt val och komfort.

9. Material

Selen är en viktig faktor. Selar bör tvättas regelbundet och innan du köper en, kontrollera med din veterinär om din hund har allergi mot något specifikt tyg.

Den rena läderselen skulle säkert vara den bästa hundselen eftersom den inte orsakar några allergiska reaktioner. Du kan också välja nylonsele för att underlätta tvätten.

10. Typer av hundselar

Du kan hitta många olika typer av hundselar som är skräddarsydda för att möta hundens ägares problem. Vissa hundar kan ha ett dragproblem och andra skulle ha svårt att gå. Således är selar skräddarsydda för att hjälpa dessa hundar att umgås och bli lite mer väluppfostrade i allmänheten

Standard hundsele

Standard hundsele fungerar bäst för små hundar eller små hundar i allmänhet. Selen applicerar endast tryck i bröst- och ryggområdet och är utformad för hundar som inte visar dragproblemet.

Med det sagt är hundens sele ett stort nej för en storrashund. De kan enkelt dra dig tillsammans med selen längs gångvägen. Dessa sele är inte utformade för att hindra hundarna från att dra, men är utformade för hundar som inte visar upp dragproblemet eller de som redan är tränade i sele.

Antidragsele

Antidragselen är speciellt gjord för hundar som drar kopplet aggressivt. Selen är utformad på ett sådant sätt att den dras åt något när hunden drar aggressivt. Men även när selen är åtdragen känns inte dragningen runt halsområdet utan den känns runt frambenen. Detta skulle hindra hunden från att dra längre. På så sätt gör den till den bästa selen för hundar som inte är utbildade alls.

Men du måste vara mycket försiktig när du köper en hundsele antidrag. Du bör alltid repa i selen som passar perfekt till hunden. Om inte, kan hundens hud bli irriterad när den drar och när selen dras åt.

11. Aktiviteter

Hundens aktiviteter ska också beaktas när du köper en hundsele. Du kan hitta selar speciellt gjorda för olika sportaktiviteter som simning, jogging, promenader etc.

En sele som är lämplig för simning kommer att vara gjord av syntetiskt material. Detta säkerställer att materialet torkar mycket snabbt och inte orsakar några obehag för hundarna. Se också till att selen har mycket lätt vaddering. Eftersom stoppningen är gjord av skum eller svamp absorberar den snabbt vatten och skulle göra det svårt för hunden att simma.

En antidragsele skulle vara det bästa alternativet när du joggar med ditt husdjur. Detta kan hjälpa dig att effektivt kontrollera din hund utan mycket ansträngning. Leta efter ett sele med handtag om du planerar att vandra med din hund. Detta kan hjälpa dig att hjälpa och kontrollera din hund nära och i brådskande situationer.

12. Vikt på hunden

Detta är inte en faktor som rör selen, men det är att tänka på när du köper en. Vissa selar kan endast användas av hundar upp till en viss vikt.

Om din hund är tung måste du dubbelkontrollera sömmen och koppel i selen för att veta om den är tillräckligt hållbar. Om din hund bryter selen en gång kommer det att motivera honom att göra det igen. Så bana inte vägen för att det ska hända.

Köp inte bara en rasspecifik sele, och tänk att selen skulle passa din hunds vikt. Din hund kan ha vuxit mer än den vikt hundrasen skulle ha, eftersom viktökning helt beror på hundens livsstil och kost.

Lite om antidragselar

Om din hund hela tiden drar dig under en promenad kan det vara ganska irriterande och du skulle börja hata att gå med din hund. Således kommer en sele antidrag till din räddning. En antidragsele kan hjälpa till att få bättre kontroll över din hund och är också säker för hundarna. Du kan förbättra kopplingsförmågan hos din hund genom att använda denna typ av sele.

Antidragsele skulle ha ett band ovanför din hunds axlar. Remens åtdragningsdel skulle ligga på bröstområdet och även på frambenens baksida. Kopplingsfästet sitter längst fram på remmen.

För att gå framåt måste hunden vara med dig och bör gå i samma riktning. Om hunden försöker dra, kommer koppel istället för att gå rakt att flytta till sidan av hundens kropp. Således måste hunden komma tillbaka till den riktning du reser för att röra dig längre.

Att använda en hundsele antidrag är ett av de bästa sätten att träna din hund. Hunden skulle vänja sig vid selen och om den försöker avvika är allt du behöver göra att trycka lätt, och hunden kommer tillbaka till din sida. Tillämpningen av tryck skulle inte heller ha någon skadlig effekt på din hund till skillnad från fallet med hundhalsband.

Se till att justera remmen innan du skjuter på selen till hundens kropp. När du justerar selen medan den är på din hunds kropp kan du sluta klämma eller trycka för mycket på kroppen som kan göra att hunden ogillar selen.

Innan du sätter på selen, hjälp dem att anpassa sig till ljudet från spännen. Att göra det skulle göra dem mindre obekväma när de bär det.

Vilken hundsele är lättast att ta på?

Selen med främre spännband är lättast att ta på och av. Du behöver inte dra selen över huvudet på din hund för att ta på den och det är också en av de mest bekväma typerna av sele för dina hundar också.

Hjälper en hundsele mot att dra?

Antidragselen är speciellt utformad för att träna hunden att inte dra i selen. Dessa selar kan också användas som en vanlig sele.

Antidragselen har en klämma på framsidan som kopplet kan fästas på. Hunden måste röra sig i samma riktning som din för att gå framåt, så småningom kommer din hund sluta dra.

Lämna en kommentar