Hur får man en hund att sluta skälla? 6 tips

Så hur får man en hund att sluta skälla egentligen? Med träning och disciplin, kan alla få sina hundar att sluta skälla. Vi förklarar i den här artikeln om hur du får din hund att sluta skälla, och varför de skäller.

Här är en lista med sex tekniker som kan hjälpa dig att få din hund att sluta skälla. Även om alla kan vara framgångsrika ska du inte förvänta dig mirakulösa resultat över en natt. Ju längre din hund har använt det skällande betéendet, desto längre tid kommer det att ta innan hunden ändrar sitt beteende.

Hur får man en hund att sluta skälla egentligen?

Vissa av dessa träningsmetoder kräver att du har en uppfattning om varför din hund skäller.

Kom alltid ihåg att ha dessa tips i åtanke när du tränar din hund att sluta skälla:

  • Skrik inte åt din hund att vara tyst – det låter bara som om du skäller tillsammans med den.
  • Håll dina träningspass positiva och uppmuntrande.
  • Var konsekvent så att du inte förvirrar din hund. Alla i familjen måste tillämpa träningsmetoderna varje gång din hund skäller olämpligt. Du kan inte låta din hund komma undan med olämpligt skällande vissa gånger och inte andra.
  • Ta bort motivationen för hunden att skälla om din hund får någon form av belöning när den skäller. Annars skulle den inte göra det. Ta reda på vad de får ut av att skälla och ta bort det. Ge inte din hund möjlighet att fortsätta skällandet.

Om de skäller på människor eller djur som passerar förbi vardagsrumsfönstret kan du hantera beteendet genom att dra för gardinerna eller sätta din hund i ett annat rum. Om de skäller på förbipasserande när de är på gården, ta in de i huset. Lämna aldrig hunden utomhus utan tillsyn hela dagen och natten.

Ignorera skällandet

Om du tror att din hund skäller för att få din uppmärksamhet ska du ignorera det så länge som det tar innan den slutar. Prata inte med hunden, rör de inte, titta inte ens på de; din uppmärksamhet belönar de bara för att de är högljudda. När de äntligen tystnar, till och med för att ta ett andetag, belönar du dem med en godbit.

För att lyckas med den här metoden måste du ha tålamod. Om de skäller i en timme och du till slut blir så frustrerad att du skriker åt dem att vara tysta, kommer de förmodligen att skälla i en och en halv timme nästa gång. De lär sig att om de bara skäller tillräckligt länge kommer du att ge dem uppmärksamhet.

Exempel: Skäller när de är instängda

När du lägger din hund i sin hundsäng eller i ett gated rum, vänder du ryggen till och ignorerar de. När de sedan slutar skälla vänder du dig om, berömmer dem och ger dem en godbit. När de förstår att tystnad ger de en godis, förläng tiden de måste vara tysta innan de belönas. Kom ihåg att börja på liten skala genom att belöna de för att de är tysta i bara några sekunder och sedan arbeta upp till längre perioder av tystnad.
Håll det roligt genom att variera tiden. Belöna de ibland efter fem sekunder, sedan 12 sekunder, sedan tre sekunder, sedan 20 sekunder och så vidare.

Varför skäller min hund?

Vänj gradvis din hund vid det som orsakar att de skäller. Börja med stimulansen (det som får de att skälla) på avstånd. Det måste vara tillräckligt långt bort så att de inte skäller när de ser det. Mata de med massor av hundgodis. Flytta stimulansen lite närmare (kanske så lite som några centimeter eller några meter till att börja med) och belöna med godis. Om stimulansen flyttar sig utom synhåll ska du sluta ge din hund godis. Du vill att din hund ska lära sig att stimulansens uppkomst leder till bra saker (godis)!

Exempel: Skäller på andra hundar

Be en vän med hund att ställa sig utom synhåll eller tillräckligt långt bort så att din hund inte skäller på den andra hunden. När din vän och deras hund kommer inom synhåll börjar du ge din hund godis. Sluta ge godis så snart din vän och deras hund försvinner ur sikte. Upprepa sedan processen flera gånger.

Kom ihåg att inte försöka göra alltför snabba framsteg eftersom det kan ta dagar eller veckor innan din hund uppmärksammar dig och godiset utan att skälla på den andra hunden.

Be din hund om ett speciellt beteende

När din hund börjar skälla ber du den att göra något annat som inte har med skällandet att göra. Lär din hund att reagera på skällstimulans med något som hindrar den från att skälla, till exempel att lägga sig ner på sängen. Kasta en godis på deras säng och säg “gå till din säng”.

När han eller hon pålitligt går till sin säng för att få en godis, höj nivån genom att öppna dörren medan han eller hon ligger på sin säng. Om de reser sig upp stänger du dörren omedelbart. Upprepa tills de stannar i sängen medan dörren öppnas. Öka sedan svårigheten genom att låta någon ringa på dörrklockan medan hunden ligger i sängen. Belöna de om de stannar på plats.

Håll din hund stimulerad

Se till att din hund får tillräckligt med fysisk och mental motion varje dag. En trött hund är en bra hund och en som är mindre benägen att skälla av tristess eller frustration. Beroende på ras, ålder och hälsa kan din hund behöva flera långa promenader samt en bra lek med att jaga boll eller lek med interaktiva leksaker.

Antiskall-halsband fungerar!

En intressant uppfinning är ett antiskallhaldsband, som vi själva haft stor framgång med på vår “buttra” fyrfota vän Roffe – en minischnauzer som alltid “varnade husse och matte” när han såg andra hundar genom att skälla. Ett antiskallhalsband kan du använda från och med att hunden är sex månader gammal (använd det inte på valpar!) och de finns i tre olika varianter, varav vi rekommenderar två och kraftigt avråder från den tredje:

  1. Spray-antiskallhalsband: När hunden börjar skälla så sprayas (doftande) vatten på hunden, vilket hunden inte gillar. Vi använde själva ett sådant halsband på Schnauzern Roffe från Petsafe som finns att köpa här, och han lärde sig på några veckor att sluta varna vid hundmöten. 
  2. Ultraljuds-antiskallhalsband: En lite billigare modell från samma tillverkare hittar du här, som i stället för att spruta vätska ger ifrån sig ett ljud som hunden (men inte människor) hör. Hunden uppfattar ljudet som obehagligt, när den associerat skällandet med obehaget så lär den sig att sluta skälla. Du bör bara använda detta halsband om hunden är enda hunden i hushållet, annars kommer de andra hundarna också få höra det obehagliga ljudet när den skällande hunden skäller, och det är ju inte rättvist.
  3. Elektriska antiskallhalsband: Halsbandet ger hunden en liten elstöt när den skäller, och detta är något vi på hundguide.se inte kan tänka oss stå bakom. Köp inte denna modell! 
Petsafe antiskallhalsband med sprayfunktion.
Petsafe antiskallhalsband med sprayfunktion.

Hur fungerar det? Halsbanden har en liten låda som innehåller sensorer. Dessa sensorer känner av när hundens hals vibrerar och tolkar det som ett skall. Ett antiskallhalsband endast ska användas under en kortare period. Den ska få din hund att sluta skälla – helst så snabbt som möjligt. Om du inte ser något resultat på drygt en månad är det nog dags att prova något annat. Prova dig också fram med inställningarna för att hitta rätt inställning för din hund.

Kontakta en certifierad professionell hundtränare

Om du tror att din hund skäller reaktivt mot främlingar, familjemedlemmar eller andra hundar, eller om ovanstående tips inte fungerar, kan du överväga att kontakta en certifierad professionell hundtränare för att få hjälp. Om de också har andra aggressiva tendenser som att bita dig, kan du kolla in den här artikeln.