Hur gammal blir en hund? Kan de leva i 20 år?

Så hur gammal blir en hund egentligen? Vi är här för att besvara den frågan så bra som möjligt – men som du säkert vet är det en svår fråga att ge ett klart svar på… Tyvärr drabbas många hundar, och djur överlag av sjukdomar när de blir äldre och det är ofta de som leder till graven. Det är också därför svaret på frågan “hur gammal blir en hund?” varierar så pass mycket.

Att äga en hund är en av livets stora glädje. Våra lurviga vänner ger oss villkorslös kärlek, sällskap och fler leenden än man kan räkna. Det finns dock negativa saker som är förknippade med hundägande. Vi kan hantera kladd och andra övergående irritationsmoment, men det faktum att människor lever längre än hundar kommer få alla hundägare att gråta till slut.

Att tänka på den oundvikliga förlusten av ett älskat husdjur tvingar ofta ägarna att fråga: “Hur gammal blir en hund?”. Det finns naturligtvis inget sätt att specifikt besvara den frågan när det gäller en viss hund, men det finns genomsnittsvärden för många välkända raser, däribland Golden Retriever, Bulldog, Dachshund, schäfer och mops.

Hur länge lever blandrashundar?

För blandrashundar kan ägarna använda hundens vikt för att avgöra hur länge han eller hon förväntas leva. I allmänhet har små hundar ett längre liv än sina större motsvarigheter. En färsk analys av veterinärjournaler visade att hundar under 9kg hade en genomsnittlig livslängd på 11 år medan hundar över 40kg vanligtvis endast levde i 8 år. Medelstora och stora hundar hamnade i mitten på omkring 11 år.

Men den genomsnittliga livslängden är inte hela sanningen. Själva definitionen av “genomsnittlig” innebär att många individer kommer att ha kortare livslängd medan andra kan förväntas leva mycket längre än genomsnittet. Ett bättre sätt att utvärdera en hunds livslängd är kanske att omvandla “hundår” till “människoår”. På så sätt kan vi förstå precis när en hund är vuxen, äldre eller motsvarande en mänsklig hundraåring.

Hur gammal blir en hund?

Beroende på ras blir de väldigt olika åldrar, nedan är en tabell som visar några av de populäraste hundraserna och dess genomsnittliga livslängder.

RasÅr
Bearded Collie13
Afghansk Hund12
Airedaleterrier11
Amerikansk Cocker Spaniel11
Bulldog6
Collie11

Tecken på att hunden börjar bli gammal

En hunds övergång till hög ålder kan ofta smyga sig på ägaren. Det verkar som om ditt husdjur i ena stunden är en lekfull, stökig valp, och i nästa stund är de i pensionsåldern och närmar sig livets slutskede. Det första tecknet som många människor märker är en förändring i hundens energi- och aktivitetsnivå. Även om de flesta hundar naturligt tenderar att slappna av och sakta ner lite när de blir äldre, kan smärtan från stela leder och helt enkelt tröttheten som kommer med åldrandet göra att de börjar ta livet i sin egen takt.

Du kanske märker att din hund tar tid på sig att röra på sig på morgonen, särskilt på vintern, eller att den helt enkelt inte är så entusiastisk över att motionera längre och är mycket gladare över att sova i solen. Precis som människor kan hundar också börja förlora sin hörsel och syn när åldern kommer ikapp. Du kanske märker att ögonen blir grumliga, att din hund stöter in i föremål eller att din hund inte alltid svarar direkt när du ropar på den.

Ökad urinering är ett annat tecken, och grinighet, irritabilitet och till och med förvirring och desorientering kan också förekomma. Att se dessa tecken hos din underbara hund kan vara hjärtskärande, men att bli gammal betyder inte att din hund inte kan njuta av ett lyckligt och tillfredsställande liv.

Tips
Många äldre hundar drabbas av artros. Om din vovve haltar, sackar efter på promenad, får sämre aptit, verkar trött, är svullen eller slickar på vissa kroppsdelar kan det vara ett tecken på artros. Som tur är går det att lindra med rätt fodertillskott. Här är ett som vi kan rekommendera.

Vad gör man om man har en gammal hund?

Tyvärr lever hundar inte lika länge som katter… Äldre hundar kanske inte är lika energiska och lekfulla som de en gång var, men det betyder inte att de inte fortfarande kan leva ett fullt och underbart liv. Som ägare måste du dock ta extra mycket hand om din lurviga vän för att hjälpa de att hålla sig så lyckliga och bekväma som möjligt.

Nyckeln är att anpassa din livsstil och dina rutiner så att de passar ditt husdjur. Till exempel kan din två mil långa löprunda tillsammans gradvis ersättas med avkopplande promenader, och i stället för hundsporter som flyball eller frisbee kanske din hund föredrar att ha dragkamp eller kanske bara en liten stund för att mysa.

Din veterinär kommer också att spela en viktig roll när det gäller att ta hand om din äldre hund. Prata med din veterinär om hur du kan ge din gamla kompis rätt kost, och håll utkik efter oroande hälsosymtom som kan kräva veterinärvård. Att planera regelbundna kontroller hjälper dig också att upptäcka eventuella problem när de uppstår.

Kom slutligen ihåg att vara villig att anpassa dig för din hund. Tvinga de inte att träna när det är för mycket för de, bli inte frustrerad om de är lite långsammare att komma när de kallas och se till att du fortsätter att involvera ditt husdjur i familjelivet så mycket som möjligt. Viktigast av allt är att du inte glömmer bort att göra det mesta av den värdefulla tid ni har tillsammans!