Hur gammal blir en katt?

Hur gammal blir en katt? Hur länge lever katter? Hur lång livslängd har en katt som lever utomhus jämfört med inomhus? Vilka faktorer spelar in i hur länge en katt lever? Låt oss tala om kattens livslängd i den här artikeln.

Vilken fakta finns det om en katts livslängd? Här på Djurguide har vi kollat upp katternas genomsnittliga livslängd och har all information du behöver för att svara på frågan “hur gammal blir en katt?”. Vi har räknat på siffrorna och kan berätta att katternas förväntade livslängd, beror på en mängd olika omständigheter, bland annat miljö, kost och hälsa. Vi ger dig information om allt från den allmänna frågan “Hur länge lever katter?” till genomsnittsåldern för den “nuvarande” äldsta levande katten, genomsnittet för de ovanligaste åldrarna och medelvärdena för livslängd för katter inomhus och utomhus.

Så hur gammal blir en katt?

Hur länge lever katter? Miljö, skötsel, hälsa och om katten är kastrerad – alla dessa faktorer spelar roll när man tänker på en katts förväntade livslängd. Kastrering kan vara en betydande faktor. Kastrering tar bort risken för att utveckla sjukdomar som kan påverka kattens förökningssystem när de blir äldre.

Det har blivit en sägelse på internet, att den ideala katten “kan” eller “ska” leva upp till 20 kattår och äldre, med tillgång till dagens medicinska och kostmässiga framsteg. Baserat på en undersökning av 10 välrenommerade webbplatser som diskuterar den genomsnittliga katten är siffrorna mer inkonsekventa och varierar från 10 till 20 år. Den genomsnittliga livslängden för tamkatter hamnar på 15,1 år.

Kattrasen är verkligen en faktor när det gäller att besvara frågan “hur gammal blir en katt?”. Vi skulle kunna räkna upp livslängden för varje kattras, men då skulle vi vara här för evigt. Vår forskning tyder på att katter av blandade raser i allmänhet är tåligare och lever längre än renrasiga katter.

När vi svarar på frågan “hur länge lever katter?” är vi, intresserade av den genomsnittliga katten. I genomsnitt lever honkatter ett till två år längre än hankatter. Dessutom lever inomhuskatter i genomsnitt längre än utekatter. I genomsnitt lever vilda, hemlösa och bortsprungna katter betydligt kortare liv än tamkatter.

Lever innekatter längre än utekatter?

När det gäller frågan “hur gammal blir en katt?” visar all research som vi har gjort överväldigande att innekatter lever nästan tre gånger så länge som utekatter.

Hur länge lever innekatter?

Innekatter är vanligtvis kastrerade, vaccinerade och borttagna från stressen, riskerna och farorna i världen utomhus. De matas regelbundet och har lätt tillgång till vatten som är färskt och rent. För att hålla mer koll på dina utekatter rekommenderar vi att du köper en katt GPS. På så sätt kan du spåra varenda steg de tar!

De kräver mer uppmärksamhet, mer distraktioner och måste uppmuntras att motionera tillräckligt för att undvika fetma. Lyckligtvis kan uppmärksamma kattägare erbjuda allt detta. Siffrorna varierade kraftigt mellan alla de platser vi tittade på, från 14 till 20 år. Baserat på de siffror som vi har sammanställt är den genomsnittliga livslängden för en innekatt 16,875 år.

Hur länge lever katter – om de är utekatter?

Ett antal utmaningar tenderar att begränsa den genomsnittliga livslängden för en katt som är utomhus. Naturligtvis betyder “utomhus” olika saker beroende på var katten bor och när vi svarar på frågan “hur gammal blir en katt?”.

Bor du i en stad, i en förort, på landsbygden eller på en avlägsen plats? Hur många grannar har katter som är utomhus? Bor du på en plats med ett överflöd av rovdjur? Finns det vilda eller rovdjur i närheten? Är vädret lämpligt året runt för en livsstil utomhus? Hur nära bor du till vägar och genomfarter?

Allt detta är begränsande faktorer, liksom ökad exponering för loppor, fästingar, andra parasiter och sjukdomar. Katter som vistas utomhus kan också hamna i slagsmål och bråk med andra katter och löper en ökad risk för olyckor.

Men de har också friheten att utforska, markera favoritplatser och få naturlig motion. Eftersom det finns så många fler oförutsägbara variabler är siffrorna generellt sett inte bra, och kattens livslängd varierar mycket mer, allt från tre till tio år. Den genomsnittliga livslängden för katter utomhus är 5,625 år.

Hur länge kan katter leva?

Vi kan höra dig säga: “Men min katt …”. De här siffrorna är alla medelvärden. En av våra katter, Klesko, har alltid varit en utekatt och hon är 15 år gammal. Det finns alltid undantag som trotsar genomsnittet när det gäller att svara på “hur gammal blir en katt?”.

Guinness rekordbok listar att den äldsta registrerade kattåldern uppnåddes av Creme Puff, en katt som gick bort i Austin, Texas, vid 38 år och tre dagar, en verkligt storslagen, nästan obegriplig ålder. Åldern på den “nuvarande” äldsta levande katten är mycket mer varierande eftersom informationen kan bli inaktuell när som helst.

När vi har gått igenom de senaste årens information har vi sett att den nuvarande äldsta katten har åldrar mellan 23 och 36 år. Under det senaste decenniet är den genomsnittliga äldsta levande katten 29,857 år gammal. Vem är den nuvarande rekordhållaren? I stället för att riskera att vi själva blir föråldrade föreslår vi att du kollar på Guinness webbplats. På deras sida om äldsta levande katt står det klokt nog uttryckligen att den nuvarande rekordhållaren är en flexibel och föränderlig position.

Berätta för oss: Hur länge har era katter levt? Vi vill höra hur gamla dina katter är! Vilken är den längst levande katten du någonsin ägt, hört talas om eller sett? Dela med dig av dina berättelser och minnen i kommentarerna!