Hundar löper generellt sett i 2 till 4 veckor, två gånger per år. I vår guide får du svar på många olika frågor kring ämnet, men framförallt hur du kan identifiera löpcykeln och vad du kan göra om det uppstår problem.
Hur länge löper en tik?
Löpandet är det skede då hunden kan bli dräktig. Små raser löper oftare än större sådana, men även om detta kan variera är en hund i genomsnitt brunstfärdig i 2 till 4 veckor.
Tikens löpcykel
- Förlöp: Tikens yttre könsdelar (vulvan) svullnar och många tikar får blodiga flytningar. Tikens kropp förbereder sig helt enkelt för parning. Vissa honor matvägrar också under denna tid, eller vill ha annan mat än den vanliga.
- Höglöp: Under höglöpet (östrus) kan tiken bli dräktig. Höglöpet varar mellan fyra och tolv dagar, och inträffar efter en till två veckor.
- Efterlöp: Efter tre eller fyra veckor efter förlöpets början startar efterlöpet. Hundar som matvägrat under löpet kan nu börja äta upp sig igen.
- Vilofas: Tiden mellan löpen kallas för vilofas, och varierar i längd mellan individ och individ, men också mellan ras. Små hundraser löper generellt sett oftare än stora, men undantag finns.
Hur vet man att löpet är över?
En löpande tiks beteende skiljer som som ovan indikerat från hur tiken är i vilofasen. När du märker att hunden återgår till att börja äta normalt, gosa med matte och husse i gammal vanlig omfattning, slutar markera utomhus, och andra hundar inte längre är lika intresserade så är löpet slut.
Hur ofta löper en hund?
De flesta hundar kommer i brunst två gånger per år, eller ungefär var sjätte månad, även om intervallen kan variera beroende på ras. Hundar av små raser kan ha tre cykler per år, medan större hundraser bara har en cykel var 12:e månad.
När unga hundar först börjar löpa är det normalt att deras cykler är något oregelbundna. Det kan ta upp till två år för en tik att utveckla regelbundna cykler. Det finns ingen tid på året som motsvarar en avelssäsong för hundar, utom för basenji- och tibetanska mastiffer som vanligtvis tenderar att ha sin cykel på våren.
Vilka är tecknen på att en hund löper?
Det tidigaste tecknet är svullnad av könet, men denna svullnad är inte alltid uppenbar. I många fall är en blodig vaginal flytning det första tecknet som en djurägare märker när deras hund kommer i brunst. I vissa fall syns flytningen inte förrän flera dagar efter att brunsten har börjat. Mängden flytningar varierar också från hund till hund.
De vaginala flytningarna ändrar färg och utseende när cykeln fortsätter. I början är flytningarna mycket blodiga, men när dagarna går tunnas de ut för att bli vattniga och rosa-röda i färgen. En tik som löper kommer ibland att urinera oftare än normalt, eller kan utveckla ett markeringsbeteende, där den urinerar små mängder på olika föremål antingen i hemmet eller när hon är ute på promenad.
Under denna fas av honans cykel innehåller urinen feromoner och hormoner, som båda signalerar honans reproduktionstillstånd till andra hundar. Detta är anledningen till att hundar i brunst lockar till sig andra hundar, särskilt hanar. Hanhundar kan upptäcka en brunstig hona på långt avstånd och kan börja markera din egendom med sitt urin i ett försök att hävda sitt revir.
- Tips! Det finns speciella tikskydd eller löpskydd, en sorts trosa eller binda att använda hemma för att förhindra att mattor och soffor blir nedblodade, om tiken blöder kraftigt. Vår favorit är Hurtta Outdoors Breezy Tikskydd.
Andra tecken som kan identifiera ett löp
- Det är inte ovanligt att löptikar ändrar temperament. Vissa hundar kan bli mer sällskapliga, och vill gosa mer med sin matte och husse. Andra hundar kan dra sig undan, gömma sig och vilja bli ensamma. Respektera hundens rätt till privatliv när tiken löper – den kommer fram när den känner sig mogen för det.
- Vissa tikar kan bli “vaktiga”, och börja morra eller skälla på folk på gatan eller andra hundar. Det går oftast att träna bort beteendet med hjälp av lite tålamod och gott godis. I vår artikel om ämnet kan du läsa hur du ska göra.
- Hunden börjar äta dåligt, eller helt enkelt matvägrar. Vi berättar mer om detta nedan.
Tikar som matvägrar vid löp
Det är väldigt vanligt att hunden inte vill äta längre, eller att den inte vill ha sin vanliga kost. En hund som löper kan tappa ganska mycket vikt, men den äter normalt upp sig igen efter löpet är avslutat. Tänk själv hur du äter när du är illamående, på samma sätt är det för hundar – det vanliga torrfodret blir helt enkelt oaptitligt.
Vår rekommendation är att prova med blötfoder eller färskfoder istället. Man får helt enkelt prova sig fram till vad hunden gillar, min egna lilla Bischon Havanesetik gillar för övrigt att äta samma sorts pastej som när den var valp.
Andra hundar kan vara väldigt förtjusta i färskfoder för hund som är en kost baserad på råa produkter. När tiken matvägrar är det viktigaste att hunden får i sig en nyttig mat, som har de proteiner spårämnen och mineraler hunden behöver. Vi vill ju inte att hunden ska tappa (för mycket) i vikt under sin löpperiod, även om den kommer äta upp sig igen när löpet är över.
När löper en tik för första gången?
Hundar har sin första brunstcykel när de når puberteten. Varje cykel består av flera steg, men det som kallas östrus eller höglöp avser när tiken kan bli dräktig. Ofta säger man att en hund som befinner sig i östrusstadiet är i brunst, eller “i säsong”.
I genomsnitt uppnås puberteten (eller könsmognaden) vid ungefär sex månaders ålder, men detta kan variera beroende på ras. Mindre raser tenderar att ha sin första brunstcykel vid en tidigare ålder, medan stora raser kanske inte kommer löpa för första gången förrän de är arton månader till två år gamla.
Första löpet kan vara ett tyst sådant
Det är inte alls ovanligt att första löpet för en hund är ett så kallat tyst löp. Tiken kan exempelvis få humörsvängningar och börja markera, utan att den får flytningarna eller blödningarna. Du märker även att andra hundar blir extra intresserade under denna period vilket kan avslöja vad som sker.
Skendräktighet är ett vanligt problem du bör ha under uppsikt
Ibland blir en tik drabbad av skendräktighet vilket betyder att den tror att den bär på valpar. Detta händer oftast en till två månader efter löpet, men det finns några saker du kan identifiera beteendet:
- Hunden adopterar föremål som leksaker och behandlar dem som valpar.
- Den kan vara rastlös eller nedstämd.
- Honhundar kan få modersbeteenden som att bygga bo.
- Buken kan upplevas svullen.
- En viktuppgång kan ske.
Notera: Den allmänna uppfattningen är att ungefär 40 % av alla tikar blir skendräktiga.
I vilket skede av brunstcykeln kan hunden bli dräktig?
Tiken har vanligen ägglossning ungefär vid den tidpunkt då vaginala flytningar blir vattniga. Detta markerar honans mest fertila stadium och är den tidpunkt då hunden är mest mottaglig för avel (höglöpet).
Spermier kan dock överleva i en vecka i könsorganen och fortfarande vara kapabla att befrukta äggen, så det är möjligt för tiken att bli dräktig vid vilken tidpunkt som helst när denne är i brunst. I motsats till vad många tror är det inte nödvändigt att honan binder med hanhunden för att bli dräktig.
Hur länge varar dräktigheten hos en hund och när kan dräktigheten upptäckas?
Dräktigheten varar ungefär nio veckor (63 dagar) hos hunden.

Ska jag låta min hund ha en kull valpar innan kastrering?
Det finns inga giltiga skäl att låta en hund få en kull valpar innan den kastreras. Nyare forskning har visat att vissa större hundraser (labrador retriever, golden retriever och schäferhundar) kan ha medicinsk nytta av att skjuta upp kastreringsoperationen till efter deras första brunstcykel, men den allmänna uppfattningen för närvarande är att kastrering förlänger hundens livslängd.
Hundar kan bli dräktiga redan vid sin första brunstcykel, vilket ökar risken för att en oavsiktlig avel kan ske. Hundar är urskillningslösa, så en bror kan para sig med sin syster, en far kan para sig med sin dotter och en son kan para sig med sin mor.
En vanlig myt är att honhundar blir vänligare och mer sällskapliga om de tillåts få en kull med valpar. Detta är inte sant och bidrar bara ytterligare till det allvarliga problemet med överbefolkning av hundar.
Vanliga frågor och svar
Hur kan jag förhindra att min hund blir dräktig?
Det bästa sättet att förhindra att din hund blir dräktig är att kastrera den kirurgiskt (kastreringsoperation) innan tiken har sin första brunstcykel. Eftersom det kan vara svårt att förutsäga när denna kommer att inträffa rekommenderar de flesta veterinärer att kastrera hunden innan den är sex till sju månader gammal.
Finns det något jag kan göra om min hund av misstag parat sig med en annan hund?
Om detta händer måste du kontakta din veterinär så snart som möjligt. Det finns abortinjektioner som kan användas inom de första dagarna efter parningen, men det finns risker förknippade med dessa vilket du även kommer få förklarade.
Hur länge blöder en tik som löper?
Vad gör man med en hund som löper?
Du kan använda särskilda tikskydd som du kan sätta på hunden. Dessa skyddar från blodfläckar på golvet, men glöm inte att ta av det lite då och då så att tiken kan tvätta av sig. Du behöver även tvätta själva skyddet lite då och då.