Hur mycket ska en katt äta?

Så hur mycket ska en katt äta egentligen? Den frågan besvarar vi i artikeln nedan, samt några närliggande frågor. Det är viktigt att din katt får i sig tillräckligt med näring, men ändå inte för mycket. Såklart är det svårt att veta “hur mycket ska en katt äta?”, därför är vi här och guidar dig.

Om du är kattägare för första gången är frågan “hur mycket ska en katt äta?” troligen en av dina första frågor när du tar hem din katt. Även om du har ägt katter i flera år kan du ibland undra om dina katter får för lite eller för mycket mat. Låt oss gå igenom några faktorer att ta hänsyn till när du svarar på frågan “hur mycket ska en katt äta?”.

Hur mycket ska en katt äta?

Om du någonsin har undrat “hur mycket ska jag mata min katt?” har vi svaret. Svaret på frågan “hur mycket ska en katt äta?” baseras på många variabler, bland annat kattens vikt och kattens ålder, om du matar med blötmat eller torrmat, kattens aktivitetsnivå och om den är gravid eller ammar.

Märket på maten du ger din katt gör också skillnad när vi svarar på frågan “hur mycket ska en katt äta?”. Ett tätt torrfoder för katt av hög kvalitet kommer att innehålla mer näringsämnen per vikt än ett foder av låg kvalitet, och kräver därför mindre portioner för att ge din katt samma mängd näring.

Många kattägare ger sina katter fri tillgång till torrfoder, kompletterat med blötmat en eller två gånger om dagen. En diet med enbart torrfoder är inte nödvändigtvis en dålig diet om du ger högkvalitativt foder, men det kräver att du uppmuntrar din katt att dricka mycket mer vatten för att kompensera för den torra maten.

När ska jag mata min katt?

När du tar hem en ny katt är det viktigt att du fortsätter att mata henne med samma mängd och samma typ av mat enligt samma schema som den är van vid. Du kan sedan gradvis övergå till din egen mat och ditt eget schema. Katter är mycket känsliga för förändringar, och en ny katt kommer redan ha en hel del stress från den nya miljön, så om du håller maten och schemat konsekventa kommer det att underlätta hennes övergång och hålla tarmsvikten i schack.

När du är redo att övergå till din egen mat och ditt eget schema måste du bestämma vilken typ av mat du ska ge din katt (blöt- eller torrfoder, råfoder eller en kombination), och med hjälp av kaloriantalet i varje matsort bestämma hur mycket av varje sort du ska ge katten.

Vad ska du ge din katt – blötmat eller torrfoder?

Hur mycket man ska mata en katt beror också på om du matar din katt med våt- eller torrfoder. En annan viktig faktor när du svarar på frågan “hur mycket ska en katt äta?” är att ta hänsyn till vad du ger din katt i matskålen. Grunden för en hälsosam kattdiet är köttbaserat protein som kött, fisk eller fjäderdjur. Torrfoder bör ha ett högt innehåll av animaliska proteiner och ett lågt innehåll av växtproteiner (som katter är dåliga på att smälta). Kolhydrater bör inte utgöra mer än tio procent av ingredienserna.

Våtfoder bör huvudsakligen bestå av kött med så få biprodukter och fyllmedel som möjligt.

Undrar du fortfarande: “hur mycket ska jag mata mnin katt”? Några beräkningar
som Animal Medical Center i New York har gjort behöver en frisk, aktiv vuxen katt på 3,6kg ungefär 60 kalorier per kilo och dag. En genomsnittlig 3,6kg’s katt behöver alltså cirka 240 kalorier per dag.

Vanligtvis innehåller torrfoder cirka 300 kalorier per 2,5dl, och blötmat innehåller cirka 250 kalorier i varje 180ml burk. Om man använder dessa siffror som riktmärke skulle den genomsnittliga katten behöva ungefär 2dl torrfoder eller knappt en hel 180ml burk blötmat per dag. Du kan justera proportionerna beroende på om din katt föredrar mer eller mindre torr- eller blötmat.

Om du låter torrfodret stå kvar hela dagen, mäter du varje dag upp dagens mängd foder i din torrfoderautomat. Detta minskar mängden foder som blir gammalt och måste kastas. Det hjälper dig också att övervaka hur mycket din katt äter. Om du måste ta en mager katt till veterinären kommer det att underlätta diagnosen om du kan fastställa exakt hur mycket den äter per dag.

Genom att portionera maten kan du hindra dina katter från att äta för mycket. Utfodring med fritt val är en av de främsta orsakerna till fetma hos katter.

Kolla även in vad katter inte får äta – “människomat” är ett exempel på mat som inte är bra för katter.

Hur ofta ska man mata en katt?

Din katts matschema är en annan sak att ta hänsyn till. En annan faktor när det gäller att avgöra “hur mycket ska jag mata min katt” beror på hur ofta du matar din katt. Hur ofta du ska mata en katt beror på vad du matar henne. De flesta kattägare matar sina katter på morgonen och kvällen, och kompletterar eventuellt dessa måltider med en skål med torrfoder som står framme hela tiden.

Äter din katt tillräckligt – eller för lite?

Under hela kattens liv kommer du att behöva ändra dieten för att anpassa den till förändrad ämnesomsättning och förändrade kostbehov. Känn på din katts ryggrad och revben.

Om revbenen och ryggraden syns genom huden är katten definitivt för smal. Om du inte kan känna revbenen är din katt sannolikt överviktig. Anpassa kattens portioner i enlighet med detta.

Att hindra din katt från att bli överviktig är mycket lättare än att tvinga en överviktig katt att banta. Det kommer att göra både dig och din katt mycket lyckligare.