En fråga många ställer sig, inte bara kattägare är just “hur mycket sover en katt?”. Det är intressant att veta, för de sover otroligt mycket, även fast de är utomhus stora delar av dygnet. De är sjusovare, det ligger i deras DNA.
Om sömn var en olympisk sport skulle din katt förmodligen ta hem guldmedaljen. De är helt enkelt experter på att sova. Oavsett om det är på dagen eller mitt i natten är katter alltid villiga att ta en tupplur. Även om du kanske antar att det inte är något speciellt med att din katt sover, finns det en hel del intressanta fakta om katter och deras tupplurar som du bör känna till, ifall du börjar oroa dig för att din katts betéende är onormalt.
Precis som människor varierar katter i hur mycket sömn de behöver. I varje fall beror det på ålder, hälsa, humör med mera. Om du är nyfiken på hur mycket katter faktiskt sover, samt hur mycket sömn de egentligen behöver, läs vidare!
Hur mycket sover en katt?
Den vanligaste frågan gällande katter är nog just “hur mycket sover en katt?”. Katter sover i genomsnitt 15 timmar per dag. De kan dock sova så mycket som 20 timmar under en 24-timmarsperiod.
I allmänhet sover katterna mest under dagen, eftersom de är mest aktiva vid gryningen och solnedgången. Om du har undrat varför det är så ligger svaret i deras fysiologi.
Eftersom katter är naturliga rovdjur är deras hjärnor och kroppar gjorda för att de ska jaga mest på natten, då deras utmärkta syn kan hjälpa dem att fånga byten samtidigt som de förblir oupptäckta.
Även om våra katter är domesticerade uppvisar de fortfarande många betéenden som finns hos vilda katter som lejon och tigrar. Eftersom det krävs mycket energi för att jaga ett byte sover katterna så mycket som möjligt så att de har den energi som behövs för att kasta sig över sitt byte, även om det bara är en leksak eller en gummiboll.
Hur mycket sömn behöver katter egentligen?
Katter sover vanligtvis så mycket av dagen med en bra anledning. Som nämnts ovan är de biologiskt programmerade att göra det.
Om din katt sover 15 timmar per dag kan du ganska säkert anta att den behöver 15 timmar per dag. Det är ett enkelt svar på frågan “hur mycket sover en katt?”.
Om du är orolig för att hon plötsligt sover mer än vanligt, eller för att hon är slö när hon faktiskt är vaken, är det en annan sak. Om något sådant här bekymrar dig ska du definitivt inte vänta med att prata med din veterinär.
Katter genomgår dock cykler när det gäller hur mycket de sover.
Som kattungar sover de förmodligen en stor del av dagen. När de är i tonåren kan de plötsligt få bisarra sömnvanor som gör att de hoppar runt i huset under alla timmar på dygnet (och natten).
Som vuxen kan du förvänta dig ett ganska regelbundet schema (som du kan hjälpa till att göra till en vana) på mellan 12 och 20 timmar beroende på dag och katt.
Seniorer kan ha svårare att röra sig och kan börja sakta ner, så du kan förvänta dig att deras sömnbehov hamnar i den högre änden av denna skala.
Är katten alltid i djup sömn?
Om du tror att din katt alltid sover djupt, ska du tänka om. Det finns trots allt en anledning till att de kallar det för en “kattlur”.
Enligt forskare är endast cirka 25% av en katts sömn faktiskt djup sömn, medan de övriga 75% av tiden är lätt vilande.
Även om de fortfarande får mycket vila är de fortfarande tillräckligt alerta för att snabbt vakna upp. Återigen kommer detta på grund av deras instinkter.
För att avgöra om din katt bara vilar, titta efter om deras ögon är öppna bara en aning, och titta även på deras öron. Om deras öron rycker och roterar mot ljud kan din katt vakna till liv när som helst.
Drömmer och snarkar katter?
Om du råkar ligga i sängen med din sambo och du väcks av snarkande, ska du inte nödvändigtvis skylla på den andra människan i sängen. Chansen är stor att din katt kan vara den skyldiga parten.
När det gäller katter sker snarkning när deras luftvägar hindras av hud nära den mjuka gommen. Men oroa dig inte, eftersom det i allmänhet inte är något allvarligt.
Även om alla katter är benägna att snarka då och då, förekommer det mest hos raser med korta näsor, inklusive perser- och himalayakatter.
Tillsammans med sin snarkning kan katter också drömma samtidigt. Precis som människor kan katter ha bra eller dåliga drömmar. Om du märker att din katts morrhår rycker eller att dess tassar rör sig som om den går, är det mer än troligt att den är mitt uppe i en dröm.
Vad får en katt att sova mindre?
Eftersom katter är mycket anpassningsbara varelser är de experter på att justera sina scheman för att klara sig på mindre sömn. Om en katt till exempel utsätts för större mängder naturligt eller artificiellt ljus kommer den att sova mindre än andra katter. Katter som hålls aktiva av sina ägare genom lek och annan stimulans kan sova lite mindre totalt sett.
Om du bestämmer dig för att ge din katt mindre mat än tidigare, var beredd på att den kommer att vara vaken oftare. Om du gör det gör du dock också att mer av deras sömn blir dålig, så tänk noga efter innan du skär ner på deras mat.
Vad händer om min katts sömnvanor ändras?
Om du börjar märka plötsliga förändringar i din katts sömnvanor kan det vara en bra idé att låta din veterinär undersöka den. Om den till exempel börjar sova mycket mer eller mycket mindre än tidigare kan det vara ett tecken på att den har ont, har mag- och tarmproblem eller till och med är deprimerad.
Om din katt däremot börjar lägga sig i färsk kattsand efter att du precis har bytt i kattlådan ska du inte oroa dig för det. Av skäl som är okända för forskarna verkar katter bara gilla känslan av färsk kattsand under fötterna.
Även om vissa människor kanske tror att katter är lite lata på grund av sina sömnvanor, inser de som känner dem bäst att de är allt annat än lata – de är bara experter på att ta det lugnt och koppla av. Nästa gång du känner dig stressad och inte kan fokusera, ta ett tips från din katt och slappna av med en egen tupplur!