Hur ofta ska man klippa klorna på en hund?

En fråga som ofta kommer upp från hundägare världen över är just “hur ofta ska man klippa klorna på en hund?”. Vi är här idag för att besvara den frågan så snabbt och effektivt som möjligt.

Det korta svaret: varannan vecka.

Kolla också in klotång bäst i test för att få det bästa resultatet när du klipper klorna på din hund.

Känner du till “klick”? Kanske är det ett lugnande klick som påminner dig om att din älskade hund är i rummet. Eller så är det ett irriterande klick som påminner dig om repat trägolv och utmanande sysslor.

“Klicket” är naturligtvis det ljud som hundars klor gör när de har växt för långt. För många hundar är det en indikation på att det är dags att klippa naglarna.

Om “klicket” är ett bekant ljud i ditt hushåll behöver du inte oroa dig. Vi är här för att förklara hur ofta man ska klippa klorna på en hund. Vi ger dig också några tips om hur du kan få jobbet gjort med minimal stress.

Varför är det viktigt att klippa klorna på hunden?

Vi ska vara ärliga: vi har varit lata när det gäller att klippa hundarnas klor tidigare. Tyvärr ledde det till några mindre skador, bland annat en trasig klocka. Vår stackars hund var tvungen att bedövas så att veterinären på ett säkert sätt kunde ta bort och bränna den rivna nageln. Det var inte roligt för någon av oss.

Genom att klippa hundens klor skyddar du dem från potentiella skador och infektioner. Långa klor fastnar lätt och kan brytas eller rivas upp, vilket orsakar smärta och veterinärkostnader som vi upplevde. Även om de inte orsakar skada kan för långa klor snabbt bli obekvämt.

Enligt Andover Veterinary Hospital kan överväxta klor faktiskt förändra hur din hund rör och betér sig. Med tiden gör kraften från att gå på klorna att benen i fötterna anpassar sig och sätter press på lederna. Det kan leda till betydande ledvärk och till och med orsaka artros.

Tack och lov är det enkelt att klippa din hunds klor som ett tillägg till din vanliga rutin för hundskötsel. Det är också en rutinuppgift för hundtrimmare om du inte känner dig bekväm med att trimma själv.

Hur ofta ska man klippa klorna på en hund?

En hund behöver en kloklippning när klorna nästan nuddar marken när han eller hon går. Om hundens klor fastnar i mattan eller klickar över parketten är det dags att klippa dem.

När det gäller hur många veckor man ska vänta mellan kloklippningen är svaret lite mer komplicerat. Olika hundars klor växer trots allt i olika takt. Dessutom sliter vissa hundar ner sina naglar genom regelbunden aktivitet och behöver klippas mindre ofta.

I allmänhet beror hur ofta du bör klippa din hunds klor på deras livsstil och aktivitetsnivå. Stads- eller förortshundar som regelbundet går på trottoarer slipar ner klorna naturligt dag efter dag, så de behöver kanske inte klippas så ofta. Å andra sidan behöver även superaktiva hundar från landet klippa naglarna varannan vecka eller varje månad eftersom deras promenader i gräs eller jord inte sliter alls på klorna.

Behöver man klippa klorna på valpar oftare?

När frågan “hur ofta ska man klippa klorna på en hund” kommer upp, så är ofta följdfrågan om valpar behöver det oftare än vuxka. Valpar behöver oftare klippa klorna om man jämför med vuxna eftersom deras klor växer snabbare. Har du någonsin blivit kliad av en valp? Dessa förtjusande små klor är sylvassa! I allmänhet är det bäst att klippa valpens klor nästan varje vecka.

En annan viktig anledning att trimma valpens klor varje vecka: det tränar dem att tolerera att få sina fötter rörda. Ju mer du får sätta dina tassar på deras klor när de är små, desto lättare blir det att trimma deras klor när de är vuxna.

Vad gör man med extra långa hundklor?

Kloklippning månadsvis är lämpliga för vuxna hundar vars klor redan är i hygglig form. Men om din hund har extra långa klor som inte har klippts på ett tag behöver den till en början få mer frekvent kloklippning.

Extra långa klor kommer med extra långa kvickar, och det är inte säkert (eller trevligt) att klippa ner kvicken på en gång. Börja i stället klippa hundens klor lite varje vecka. Genom att mycket gradvis klippa nageln nära den snabbt växande delen uppmuntrar du den delen att krympa tillbaka.

Hur klipper man klorna på en hund?

Även om det kan vara skrämmande till en början är det en ganska enkel process att klippa din hunds klor. För enklare kloklippning rekommenderar vi att du kollar på en klotång.

Om du behöver lite hjälp kan du ta kontakt med en hundfrisör.

Slutligen, om din hund verkligen är rädd för att få sina klor klippta och riskerar att skada sig själv i processen, ring veterinären. Dina vänliga veterinärer tar hand om jobbet på ett säkert och snabbt sätt, och du behöver inte vara den onda killen som kommer med saxen.