Hur ofta ska man klippa klorna på en hund?

Känner du till ljudet “klick-klick” från din fyrfota väns tassa på golvet? Kanske är det ett lugnande klick som påminner dig om att din älskade hund är i rummet. Eller så är det ett irriterande klick som påminner dig om repat trägolv och utmanande sysslor. “Klicket” är naturligtvis det ljud som hundars klor gör när de har växt för långt. För många hundar är det en indikation på att det är dags att klippa klorna. Vi ger dig här några tips om hur du kan få jobbet gjort med minimal stress.

Varför är det viktigt att klippa klorna på hunden?

Vi ska vara ärliga: vi har själva varit lata när det gäller att klippa våra hundars klor tidigare. Genom att klippa hundens klor skyddar du dem från potentiella skador och infektioner. Långa klor fastnar lätt och kan brytas eller rivas upp, vilket orsakar smärta och veterinärkostnader. Även om de inte orsakar skada på hunden kan för långa klor snabbt bli obekvämt. Dessutom riskerar du att repa parkettgolv eller ha sönder soffor om klorna blir för långa

För långa klor kan faktiskt förändra hur din hund rör och betér sig. Med tiden gör kraften från att gå på klorna att benen i fötterna anpassar sig och sätter press på lederna. Det kan leda till betydande ledvärk och till och med orsaka artros. Tack och lov är det enkelt att klippa din hunds klor som ett tillägg till din vanliga rutin för hundskötsel. Det är också en rutinuppgift för hundtrimmare om du inte känner dig bekväm med att trimma själv.

Hur ofta ska man klippa klorna på en hund?

En hund behöver en kloklippning när klorna nästan nuddar marken när han eller hon går. Om hundens klor fastnar i mattan eller klickar över parketten är det dags att klippa dem. 

När det gäller hur många veckor man ska vänta mellan kloklippningen är svaret lite mer komplicerat. Olika hundars klor växer trots allt i olika takt. Dessutom sliter vissa hundar ner sina naglar genom regelbunden aktivitet och behöver klippas mindre ofta.

I allmänhet beror hur ofta du bör klippa din hunds klor på deras livsstil och aktivitetsnivå. Stads- eller förortshundar som regelbundet går på trottoarer slipar ner klorna naturligt dag efter dag, så de behöver kanske inte klippas så ofta. Å andra sidan behöver kanske superaktiva hundar från landet ändå klippa klorna varannan vecka eller varje månad eftersom deras promenader i gräs eller jord inte sliter alls på klorna.

klippa klor på hund
Var inte lat, klipp klorna ofta på din hund, så de inte växer sig för långa!

Behöver man klippa klorna på valpar oftare?

När frågan “hur ofta ska man klippa klorna på en hund” kommer upp, så är ofta följdfrågan om valpar behöver det oftare än vuxna. Valpar behöver klippa klorna oftare om man jämför med vuxna eftersom deras klor växer snabbare. Har du någonsin lekt med en valp? Det gör ont – de bits med sylvassa tänder och de river dig med vassa klor! I allmänhet är det bäst att klippa valpens klor nästan varje vecka.

En annan viktig anledning att trimma valpens klor varje vecka: det tränar dem att tolerera att få sina fötter rörda. Ju mer du får sätta dina tassar på deras klor när de är små, desto lättare blir det att trimma deras klor när de är vuxna.

Vad gör man med extra långa hundklor?

Kloklippning månadsvis är lämpliga för vuxna hundar vars klor redan är i hygglig form. Men om din hund har extra långa klor som inte har klippts på ett tag behöver den till en början få mer frekvent kloklippning.

Extra långa klor kommer med extra långa pulpor, och det är inte säkert (eller trevligt) att klippa ner till pulpan på en gång. Börja i stället klippa hundens klor lite varje vecka. Genom att gradvis klippa klon närmare pulpan uppmuntrar du den delen att krympa tillbaka.

Hur klipper man klorna på en hund?

Även om det kan vara skrämmande till en början är det en ganska enkel process att klippa din hunds klor. För enklare kloklippning rekommenderar vi att du kollar på en klotång. Hur hundarna reagerar på kloklippning varierar från individ till individ. Vår lilla vän Toffee låter oss enkelt klippa baktassarna, men framtassarna är besvärligt. Vi brukar då klippa en eller två klor om dagen, sent på kvällen, när hon är som tröttast. Det får helt enkelt ta den tid det tar. 

Om du har en liten valp, så passa på och vänj valpen vid kloklippning direkt, det kommer löna sig mycket genom åren. Ge också hunden något hundgodis vid klippningen, så att den associerar kloklippningen med något roligt och gott. Den ska bli glad när man plockar fram klotången! Klipp “runt” och känn också med fingret på klospetsen: när det börjar bli lite mjukt på spetsen så slutar du klippa.

Val av klotång (eller klosax) är en viktig sak: Den behöver inte vara dyr, men den behöver vara vass! Köp inte den billigaste du hittar, de riskera att tappa skärpan snabbt. Och köp ingen begagnad på loppis. En bra klotång är ändå en ganska billig investering, för mindre än 200 kr får du en bra klotång, exempelvis Oster Premium klotång (som finns i några olika storlekar).  

Oster Premium klotång
Oster Premium klotång

Håll klotången skarp!

Det viktigaste är att din klotång har en bra skärpa. En gammal klotång som du hittade på vinden eller köpte på en loppisen för en tia bör hamna i papperskorgen. När de inte är skarpa klämmer de in klon. Denna kompression gör att klon fragmenteras eller splittras.

En splittrad eller fragmenterad klo kan orsaka obehaglig smärta för din hund och kräver en resa till veterinären för att fixa. Men risken för en trasig klo är inte en giltig anledning att fördröja att trimma klorna – din lilla kompis alltför långa klor kan också dela sig när de fastnar i mattan eller håller i något.

Vad ska man inte göra när man klipper klorna?

  • Trimma inte klorna för kort; du kan klippa sönder mycket känsliga nerver.
  • Ha inte bråttom! Detta kommer sannolikt att göra hunden stressad också.
  • Inte behöva hålla fast hunden. Återigen kommer detta bara att störa dem. Låt dem bara gå och prova en annan gång. Detta är också för ditt eget bästa. 
  • Skär inte ner till den rosa delen av klorna. Den delen av klon innehåller blodkärl och nerver.

Om du behöver lite hjälp kan du ta kontakt med en hundfrisör, ett hunddagis eller en vetrinärpraktik.

Slutligen, om din hund verkligen är rädd för att få sina klor klippta och riskerar att skada sig själv i processen, ring veterinären. Dina vänliga veterinärer tar hand om jobbet på ett säkert och snabbt sätt, och du behöver inte vara den onda killen som kommer med saxen. Ett alternativ till att klippa klorna på hunden är att använda en kloslip, som kan passa bra för hundar som är rädda för kloklipparen.