Hur länge kan man lämna en katt ensam hemma?

Naturligtvis är varje katt annorlunda, men det finns vissa riktlinjer för hur länge du kan lämna en katt ensam hemma. En av dessa är Jordbruksverkets krav på tillsyn minst två gånger per dygn. I vår guide får du svar på alla tänkbara frågor kring hur du bör göra vid olika situationer när katten lämnas på egen hand. 

Kan min katt vara ensam hemma medan jag är på jobbet?

Katter har ett rykte om sig att vara ensamma varelser, men alla som har en katt vet att detta inte är helt sant. Vissa individer är faktiskt sociala fjärilar som älskar att ha sällskap hela tiden. De knyter starka band till både sina mänskliga och animaliska kompisar och kan bli oroliga om de lämnas för länge.

Många människor väljer att ha en katt i stället för en hund eftersom katter är kända för att vara mer lättskötta. När det gäller att vara ensam hemma under dagen är det sant: katter kan vara ensamma betydligt längre än hundar. Deras toalett är trots allt inomhus, så de behöver inte någon som tar ut dem på promenad.

I allmänhet nöjer sig vuxna katter med att lämnas ensamma hemma i 8-12 timmar. Men katter kan bli uttråkade även under en kort tidsperiod. Ett sätt att hjälpa till är skapa underhållning när du går ut för dagen, bland annat genom att lämna några säkra leksaker och ett klösträd som de kan leka med. Du kan till och med ha radion eller tv:n påslagen med låg volym.

Kan jag lämna min katt ensam över natten?

I allmänhet anser veterinärer att det är okej att lämna din katt ensam i upp till 24 timmar åt gången, så länge de har tillsyn två gånger under dygnet. Har de har en ren kattlåda, tillgång till fräscht vatten och en full matskål innan du går, bör de klara sig bra under en dag. Det är dock för mycket begärt att lämna dem ensamma längre än så.

Om du ska vara borta över natten kan du ordna att en vän eller djurvakt besöker din katt, rensar kattlådan och fyller på mat- och vattenskålarna. Tänk på det så här: Skulle du vilja sitta fast i ett rum med gammal mat, smutsigt vatten och med stopp i  toaletten? Det skulle inte vi göra. Det är inte heller rättvist att låta din katt gå igenom det.

Ännu mer oroväckande än röran är risken för plötslig sjukdom eller skada. Katter kan sätta sig själva i kläm. En plötslig sjukdom eller ett tillstånd som urinvägsinfektion kan snabbt bli allvarligt.

Unga och gamla katter kräver mer tillsyn

Kattungar och äldre katter är sårbara och kan behöva lite extra omsorg när du lämnar dem ensamma. Kattungar i åldern 3-6 månader behöver i allmänhet tre måltider per dag, var 4-6:e timme ungefär. Dessutom är de fruktansvärt nyfikna och kan försöka klättra upp i gardinerna eller äta något de inte borde medan du är borta.

Du kan givetvis låsa in dem i ett rum som är säkrat, men det är också en bra idé att ha någon som tittar till dem. När det gäller äldre katter kan de vara extra känsliga för förändringar i rutinerna. Stress kan enkelt övergå i sjukdom. Dessutom kan de behöva extra mat eller medicinering under dagen. Av dessa skäl bör gamla katter inte lämnas ensamma över natten.

  • Hur gammal kan en katt bli egentligen? – läs vår artikel!

Hjälp din katt att hålla sig sysselsatt medan du är borta

Om du ska lämna din katt ensam i mer än några timmar kan du ställa in den på att ha kul, även när du är borta. Ge den en måltid strax innan du åker och fyll på vattenskålen innan du går ut genom dörren. Lämna dem slutligen med en ren kattlåda.

Glöm däremot inte av underhållningen. Ett sätt att underlätta för katterna när de är ensamma hemma är bland annat att lämna dem med:

Obs! Om din katt är extra busig kan du fixa ett “kattsäkert” utrymme där den kan hålla till när du är borta. Badrum och tvättstugor är också bra kattrum. Fixa till en kattlåda, mat, vatten och tillräckligt med leksaker för att hålla dem sysselsatta tills du kommer hem.

Hur kattvakter kan hjälpa till

Som nämnts tidigare är det okej att lämna din katt ensam under en del av dagen. Det är däremot smart att förbereda sig för förseningar och nödsituationer. Vad händer om det blir en snöstorm, om din bil går sönder eller om något annat hindrar dig från att hinna hem i tid till din katts middag? Även om du planerar att vara hemma för din katt kan planerna ändras.

Sanningen är att även de mest ensamma katterna behöver någon som tittar till de en gång om dagen. En pålitlig kattvakt kan ge din katt den vård de är vana vid när du är borta. För vissa katter räcker det med ett snabbt besök för att rensa kattlådan och fylla på mat- och vattenskålarna. Andra katter kan dock ha nytta av ett längre besök med lek och lite kärlek.

Det är troligt att du inte tänker efter när du lämnar din katt ensam hemma på grund av en lång arbetsdag, eller till och med en förlängd helgsemester. Se till att boka en kattvakt, lämna dem med massor av mat och vatten så blir det nog bra!

Även om katter kanske är bättre rustade än hundar för att hantera en lång tid ensamma, är det viktigt att inte överskatta deras förmåga att hantera situationen. Katter är sociala djur, och de märker när du är borta. I vissa fall är de till och med synligt glada när du kommer hem igen.

Ledsen katt ensam hemma

Blir katter ensamma?

Faktum är att forskning visar att katter knyter band till sina ägare. De känner sig tryggare och säkrare när deras husdjursföräldrar är i närheten, och kan till och med uppleva stress och separationsrelaterad ångest när du är borta.

Även om en ensam katt kan vara svår att identifiera, kan allvarlig ensamhet hos katten orsaka nedsmutsning av huset eller andra beteendeförändringar som svar på stress.  

Tristess kan vara ett annat problem för katter, och kattungar är särskilt utsatta för det. Med lite att göra och inget sällskap hela dagen kan en uttråkad katt hitta egna sätt att roa sig. Det kan vara allt från att slå en toalettpappersrulle till att förstöra dina krukväxter.

För att hålla din katt utanför problem och fri från ett dåligt mående är det viktigt att veta hur lång tid som är för lång tid när det gäller att lämna den ensam.

Tillgång till friskt vatten måste finnas

Ha alltid för vana att byta vatten i vattenskålen innan du går ut (något kan ju hända och du blir borta längre än planerat). Ännu bättre är om du har en vattenfontän till din fyrfota vän. Drinkwell 360 är en bra vattenfontän för katter. Du kan själv ställa in hur många vattenstrålar du vill ha (en till fem).

Drinkwell vattenfontän 360
Drinkwell vattenfontän 360

Katter gillar instinktivt att dricka rinnande vatten. Detta går antagligen tillbaka till när katter var vilda och var tvungna att ta hand om sig själva. Rinnande vatten kommer sannolikt att vara fräschare och friskare än stående vatten, och denna kärlek till rinnande vatten har mycket sannolikt manifesterat sig i en katt som försöker dricka ur kranen.

Tips gällande dricksvatten

  • Om du ger katten torrfoder måste du uppmuntra din katt att dricka mer vatten. En vattenfontän kommer att väcka mer intresse och eventuellt uppmuntra katten att konsumera mer vätska.
  • Är din katt utsatt för urinproblem? Utspädning av urinet är ofta en nyckel för att hålla urinproblem i form. Ju mer du kan få din katt att dricka med sina urinproblem, desto bättre.
  • Gillar din katt att stoppa ner tassarna i vattenskålen? Många katter tycker att strömmande vatten är fascinerande och använder det som ett sätt att ha kul. En vattenfontän ger extra stimulering och hjälper till att hålla inomhuskatter lyckliga.
  • Katter har unika preferenser när det gäller nästan vad som helst! Till och med något så enkelt som att ta en klunk vatten. Vissa katter gillar att deras vatten rinner. Om din katt fortsätter att be dig att sätta på kranen kranen, bör du definitivt överväga att köpa en vattenfontän.

Saker du inte bör glömma när du lämnar din katt ensam hemma

Här nedan presenteras tio saker du bör undvika när du lämnar din katt ensam hemma, men även vad du kan göra i stället. Låt oss nu titta närmare på dessa tips: 

1. Fixa en kattvakt

Du kanske är frestad att låta din katt vara utan kattvakt eftersom det bara är en weekendresa eller att den verkar helt okej när du kommer hem sent från jobbet. Men för din sinnesfrid och din katts välbefinnande bör du anlita en djurvakt.

Om du regelbundet arbetar 10-12 timmars dagar eller om du ska ut på semester, hitta en professionell djurvakt som verkar pålitlig och som kan ge referenser, föreslår iallafall vi på DjurGuide. Det skadar aldrig att ha en reservdjursvakt om din vanliga är uppbokad.

Ett annat alternativ är att fråga runt i grannområdet efter en pålitlig djurvakt, eller genom att byta tjänster med en vän som också har djur.

2. Vikten av att rengöra kattlådan

Ingen vill använda en smutsig toalett. När du är borta är det sista en stressad katt behöver en smutsig kattlåda, detta då det kan vara ännu en orsak till ångest. Se till att rengöra kattens kattlåda innan du åker och be även din djurvakt att göra det dagligen.

Om det inte är möjligt, eller om du ofta är borta under en längre tid kan du sätta upp en extra kattlåda eller två på olika ställen i huset.

3. Lägg inte undan leksakerna

Det är frestande att lägga undan allt innan du lämnar din katt ensam eftersom det är trevligt att återvända till ett rent hus. Men din katt behöver möjligheter till aktivitet medan du är borta – en uttråkad katt kommer att hitta sina egna källor till underhållning om det behövs. En rekommendation är att införskaffa aktiveringsleksaker, exempelvis en boll med rörelse.

Vår rekommendation är att lämna ute några leksaker som du vet att din katt eller katter kommer att gilla, och placera dem på platser de brukar vara på under dagen. Du kan också be din kattvakt att leka med dina katter när du är borta för att se till att de får lite motion.

Obs! kom ihåg att inte lämna ute stavleksaker med snören när dina katter inte är under uppsikt, eftersom de kan utgöra en kvävningsrisk eller trassla in sig runt din katt.

4. Stäng inte dina persienner

För många katter kan en fönsterstol vara en oändlig källa till underhållning. Om din katt älskar att titta på fåglar och ekorrar utomhus eller sola sig i solljuset, låt några av dina persienner vara öppna.

5. Koppla inte av AC eller värmen helt och hållet

Katter kan vara känsliga för värmeslag eller andra komplikationer om de redan har existerande hälsotillstånd. Även om det går bra att lämna huset några grader varmare eller svalare är det vanligt att inomhuskatter redan är vana vid klimatet, så sträva efter att hålla temperaturen i hemmet inom en behaglig intervall.

6. Stäng inte av TV:n eller radion

Vissa katter tycker om att titta på TV och andra kan finna tröst i att lyssna på avslappnande klassisk musik eller pratradio medan du är borta. För en lätt stressad katt kan underhållning, om än på ganska låg volym, hjälpa till att hålla nere deras oro tills du kommer tillbaka – eller tills kattvakten anländer.

7. Lämna inte maten i en stor hög

Naturligtvis vill du att din katt ska ha tillgång till gott om mat när du är borta. Men om du lägger en helgs mängd mat i din katts skål kan den äta för mycket och bli sjuk, eller få slut på mat under resans sista dag. Be istället din kattvakt att mata katterna enligt dennes vanliga schema, och fördela även snacks i flera matleksaker och gömställen.

En slags “skattjakt” kommer att hålla din katt sysselsatt och se till att den inte äter för mycket på en gång. Det fungerar också som alternativ träning vilket stimulerar ditt husdjur.

8. Ändra inte kattens rutiner

Precis som du älskar din morgonkaffe och din lunchrast trivs katter med förutsägbarhet och rutiner. Om din katt tenderar att vara orolig, försök att hitta en kattvakt som kan hålla sig till dennes normala rutiner så mycket som möjligt. Om din katt till exempel matas tre gånger om dagen, se till att detta fortsätter även om du har en kattvakt.

9. Överväg noga om du har ett behov av katthotell

Ibland används katthotell om katten har ett medicinskt tillstånd som kräver regelbunden medicinering eller övervakning. Om du ska vara borta under en längre tid kan du också överväga ett katthotell med en stor svit och schemalagda lektider, i synnerhet för att se till att din katt får den sociala interaktion som den behöver under hela dagen.

Med det sagt är de flesta katter förståeligt nog lyckligare och mer bekväma i sitt eget hem, omgivna av välbekanta dofter, leksaker och sovplatser. Se till att väga in din katts sociala och fysiska behov och hur länge du ska vara borta innan du anlitar en kattvakt eller tar den till hotellet.

10. Få inte panik

En stressad katt är inget roligt att uppleva, men det är inte heller en stressad djurförälder. Kom ihåg att din katt förmodligen kommer att klara sig hur bra som helst när du är borta, och att lämna den till en berikande miljö och en professionell kattvakt eller katthotell är ett bra sätt att se till att ditt husdjur är i goda händer medan du är borta.

Vanliga frågor och svar

Här presenterar vi svar på några av de mest förekommande frågorna och funderingarna kring ensamma katter.

Vad gör katter när de är ensamma?

De brukar vila och slappna av medan de väntar på sin ägare. Detta framkom via en studie hos Sveriges Lantbruksuniversitet år 2017.

Kan man ha katt om man jobbar?

Ja, det är inga problem alls eftersom katter faktiskt sover cirka 16 timmar per dag. Se bara till att någon tittar till katten minst två gånger om du inte är hemma under ett helt dygn. 

Kan katter sakna sina ägare?

Ja! De kan absolut sakna dig medan du är borta. Enligt flera genomförda studier knyter katter djupa band med sina ägare.

Kan en katt vara ensam i 8 timmar?

Ja, detta är inget problem för de allra flesta raser. Däremot är alla katter olika som individer och vissa av dem kan ha unika behov.