Katt i träd – vad gör man? (4 tips)

Det var inte meningen att du skulle lämna ytterdörren öppen, men när din inomhuskatt sprang ut och fick ögonen på grannens skällande hund fick den panik och sprang upp i närmaste träd. Vips så har den välkända situationen “katt i träd” uppstått. Väl uppe bland grenarna frös den skrämda katten fast och kunde inte klättra ner. Om den här situationen låter bekant kan du vara en av de otaliga djurföräldrar som har upptäckt att deras katt sitter fast i ett träd.

Katter är av naturliga skäl klättrare, snabba på att fly undan faror eller för att få en fantastisk utsikt. Deras böjda klor fungerar bra för att hålla fast vid trädets bark när de klättrar upp, men de är inte utformade för att hjälpa dem att enkelt klättra ner.

Till skillnad från ekorrar kan katter inte ta sig ner med huvudet före. De måste kliva bakåt, som människor när de klättrar ner för en stege. Tyvärr är den rörelsen svårare att förstå, och inför rädslan för att falla kan din stackars katt hamna i ett chocktillstånd. Situationen kan vara simpel för katter som är vana vid att klättra utomhus, men inomhuskatter med begränsad erfarenhet av klättring kan verkligen hamna i knipa. Här är fyra tips för hur man får ner en katt från trädet.

1. Locka ner katten

Ditt bästa hopp är att katten ska klättra ner på egen hand. Ofta gör den det, med lite tid, utrymme och utan distraktioner från andra djur i närheten. Kalla på ditt husdjur med en lugnande röst och locka den med godis. Om det inte fungerar kan du lämna en skål med mat längst ner i trädet och ta ett steg tillbaka. Tonfisk är ett bra val eftersom den har en stark lukt. Om katten är tillräckligt hungrig och känner lukten av mat kan det räcka för att locka ner den.

Du kan också försöka sprida ut ett lakan eller placera en gammal madrass under trädet. Om katten har en fokuspunkt på marken kan den vara mer benägen att hoppa eller klättra ner för att nå målet. Framför allt ska du hålla dig lugn. Om katten känner av spänning kan den bli ännu mer orolig och klättra högre upp. Håll ett öga på ditt husdjur, men se till att scenen förblir så distraktionsmild som möjligt. Håll också koll på hur länge katten har varit uppe i trädet.

2. Hjälp katten

Om katten fortsätter att stanna kvar kan du försöka vara mer proaktiv genom att hjälpa den att klättra ner från trädet. För att vägleda katten kan du rikta en laserpekare mot en punkt på trädet som katten kan se och sedan flytta punkten nedåt i stammen för att tända en bana.

Du kan också luta en stege eller en stor gren mot trädet. Se bara till att den är placerad på ett säkert sätt och gå sedan iväg. Denna “bro” kan vara precis vad katten behöver för att visualisera en väg till säkerhet.

Om du vill göra en mer genomarbetad räddningsinsats kan du hissa upp en djurvagn eller en tvättkorg till katten på ett rep, om grenen inte är för högt upp såklart. Prova att lägga lite mat eller godis i den och se om det lockar katten att klättra ombord. Med lite tur nappar den på betet och du kan sänka bärstolen eller korgen till marken.

3. Kom till undsättning

Om dessa metoder inte fungerar kan du överväga att gå upp själv för att hämta katten. En stadig stege rekommenderas, om du inte är en erfaren trädklättrare. Försök inte ensam! Du behöver någon som kan hjälpa dig om du ramlar. Se till att du har handskar och långa ärmar på dig. Även en tam katt kan bli aggressiv under dessa plågsamma omständigheter. Handskarna hjälper dig också att hålla fast vid trädet och djuret. Om möjligt kan du placera katten i en transportbur och sänka ner den till din räddningspartner. Det gör det lättare och säkrare för dig att sedan klättra ner.

4. Få hjälp med katt i träd

Om allt annat misslyckas kan du kalla på professionell hjälp. Vissa experter säger att du ska vänta 24 timmar, men använd ditt eget omdöme. Om det är kallt, stormigt eller om katten verkar vara i nöd ska du söka hjälp. Tänk på att en katt som sitter fast i ett träd inte har tillgång till mat eller vatten och kommer att bli uttorkad och svag av svält.

Tänk på att brandmännen kanske är för upptagna med att bekämpa bränder och rädda människor från brinnande byggnader. Men du kan kontakta ett trädfällningsföretag, och för en liten avgift kommer de troligen att gå upp och hämta katten. Fråga din veterinär eller det lokala djurhotellet om rekommendationer.

Varför fastnar katter i träd?

Katter är bra på att klättra, men deras tassar är inte gjorda för att gå nedåt med huvudet framåt.

En katts utdragbara klor är böjda, vilket gör det svårt att manövrera bakåt. Så om det är för högt för katten att hoppa säkert kan den vara i behov av räddning.

Så håller du din katt borta från träd

Att din katt fastnar i ett träd är inte roligt för någon – varken katt eller människa – så det är bättre att du förhindrar att det händer från början så att alla kan vara säkra på marken.

Om du släpper ut din katt utomhus är det bäst att göra det under uppsikt och överväga att investera i en kattsele eller ett koppel. Se förstås till att din katt bär ID-märke och är mikrochippad. På så sätt kan du få tillbaka henne om hon klättrar upp i ett okänt träd och någon annan räddar henne.

Även om katter kan verka som om de skulle älska naturen kan det vara en farlig värld för dem. Om du vill skydda din fantastiska katt, men också se till att hon är glad och nöjd i ditt hem, finns det många roliga och billiga saker du kan göra för att berika hennes inomhusvärld i stället för att låta henne ströva omkring i grannskapet. Här är fyra bra idéer att prova:

  • Köp ett bra klösträd: Uppmuntra till säker klättring inomhus med ett klösträd som erbjuder sittplatser och bark som kan vässa klorna.
  • Skapa platser att gömma sig på: Katter är lyckligast när de kan gömma sig och få tid för sig själva. Skapa gömställen genom att erbjuda din katt gamla lådor eller täck möbler med filtar och kuddar (alla älskar ett kuddfort!).
  • Erbjud massor av leksaker: Katter behöver röra på sig och älskar att leka! Ge din katt leksaker som stimulerar både sinne och kropp.
  • Installera en fönsterpinne: För katten som älskar att titta på omvärlden kan du överväga att installera en fönsterpinne eller flytta möbler (alternativt deras klösträd) intill ett fönster så att de kan titta på de irriterande ekorrarna precis när de vill.