Katt jamar på natten – varför? (6 anledningar)

Det är inte ovanligt att en katt jamar på natten – men om du är kattägare och det är din katt som jamar på natten kan det vara något som oroar dig. Om din katt jamar på natten eller stör din sömn kan det vara ett tecken på att katten är obekväm. Läs vidare för att få veta mer om orsakerna till att din katt kan vara särskilt högljudd på natten.

Det är allmänt känt att katter är nattvarelser. Det verkar som om de börjar springa runt i huset så fort vi släcker lampan – som kattversionen av hundarnas “zoomies”. När de börjar sina nattliga upptåg kan de också komma att jama mycket. Ibland kan kattens jamande på natten vara extremt störande och hindra dig från att få din välbehövliga sömn.

Om din kattvän gör detta och du undrar varför din katt jamar på natten samt vad du kan göra åt det har vi svaren på dina frågor! Här på DjurGuide har vi sammanställt den här guiden för att berätta allt du behöver veta.

Varför jamar min katt på natten?

Om du har en katt som jamar på natten är det naturligt att du undrar varför den gör det. Det finns sex vanliga anledningar till varför din katt kan göra detta, bland annat:

1. Katter är naturligt mer aktiva på natten

Att din katt jamar på natten kan ha mycket att göra med att de är naturligt mer aktiva under vissa timmar på natten. Även om det är populärt att tro att katter är nattaktiva är detta inte helt sant. Däremot är de krepuscular – vilket innebär att de är naturligt mest aktiva i skymningen och gryningen. Även om många katter anpassar sig till sina ägares rutiner, innebär denna tendens att din katt kan vara särskilt aktiv under de tidiga morgontimmarna, när resten av huset sover.

Yngre katter har en ökad tendens att vara aktiva på natten, eftersom deras instinkter talar om för dem att detta är en utmärkt tid för jakt. När de mognar är det dock troligt att deras rytm anpassar sig till resten av hushållet, vilket förhoppningsvis kan innebära mindre mjauande på natten.

2. Din katt kan vara uttråkad eller ostimulerad

Att katten jamar på natten kan helt enkelt bero på att den är uttråkad – eller att den inte har tröttat ut sig tillräckligt under dagen. Aktiv lek före läggdags kan bidra till att de är mer trötta på natten, liksom att försöka hålla dem aktiva och glada under dagen. Kattens jamande på natten kan i huvudsak vara ett uppmärksamhetssökande beteende.

Även om det är viktigt att uppmärksamma din katts behov kan det faktum att du ständigt uppfyller deras krav på uppmärksamhet leda till att de ber om det oftare, så om detta är en frekvent händelse ska du försöka att inte ge efter för ofta.

Om du har en inomhuskatt utan tillgång till naturen måste du avsätta mycket tid för lek under dagen, annars kanske inte alls är trött när du går och lägger dig, vilket kan leda till att din katt jamar på natten.

3. Överaktiv sköldkörtel eller njursjukdom

Om din katt ofta gnäller på natten är det en bra idé att besöka en veterinär för att kolla upp kattens hälsa. Detta eftersom överdrivet jamande, även på natten, kan vara ett tecken på överaktiv sköldkörtel eller njursjukdom hos katter.

4. Ett symtom på åldrande

Åldrande kan påverka oss alla, och katter är inte annorlunda. När de åldras är det möjligt att åldrandets effekter på hjärnan kan göra din katt desorienterad. CDS (Cognitive Disfunction Syndrome) är direkt relaterat till åldrandets effekter på kattens hjärna och kan ha en rad olika symptom, varav jamande på natten är ett.

5. Katter som vistas utomhus kan känna sig instängda

Om din katt är en utomhuskatt på dagarna och du håller den inomhus på natten är det stor chans att den kan jama på natten för att den känner sig instängd. Om det är säkert kan du kanske installera en kattlucka och låta dem gå ut på natten så att de kan spendera sin energi utomhus.

6. Jamande kan vara ljudet av parning

Som många av oss vet av erfarenhet kan extremt högt skrikande och katternas ylande på natten vara ljudet av parning.

Detta är en naturlig process, men vi rekommenderar starkt att du får din katt kastrerad – både hane och hona – eftersom det avsevärt minskar antalet oönskade kattungar. För att inte tala om att det också stoppar det högljudda ylande-ljudet!

7. Kontrollera om det finns ljus eller ljud som kan störa din katt

Ett irriterande ljud eller till och med ljus som filtreras in i rummet kan vara orsaken till allt gnäll på huvudkudden. Kom ihåg att katter kan höra ljud på upp till 64 000HZ – jämfört med 20 000HZ för människor och 45 000HZ för hundar – så det kan hända att du inte ens hör vad som stör din kisse. LED-lampor och flimrande datorskärmar kan också störa din katt under natten. Försök att stänga av din bärbara dator för att få slut på katternas jamande under natten. 

Vad kan man göra åt kattens jamande på natten?

Som alltid bör man först vända sig till veterinären för att försäkra sig om att det inte är något fysiskt fel på katten. De kommer också troligen att kunna ge dig råd om saker som kan hjälpa dig att försöka minska förekomsten av din katts nattliga gnällande. Saker som att hålla din katt mer aktiv under dagen och ge den mat senare på kvällen för att hålla den mätt på natten har nästan alltid en positiv inverkan.

Om du förlorar sömnen på grund av att din fyrbenta bästis inte slutar jama måste du omedelbart ta itu med det. Ta först reda på varför beteendet sker och försök sedan att lösa det så att du och din katt äntligen kan få en god natts sömn, kanske till och med i samma säng!