Katt luktar illa – vad beror det på?

Har du en katt som luktar illa? Katter är allmänt kända för sin renlighet. De flesta är kräsna och noggrant tvättar sig själva, vilket håller dem fria från smuts och lukter. Ibland kan du dock upptäcka att din katt luktar illa. Även om vissa kattlukter är ofarliga eller lätta att åtgärda kan andra innebära att det finns ett hälsoproblem.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för kattkompaniet.nu

Varför luktar min katt illa?

Det bästa sättet att ta reda på varför din katt luktar illa är att fastställa källan till lukten. Stinkar din katt bara runt huvudet eller i ansiktet? Bakre delen? Märker du lukten på en viss del av pälsen eller verkar det vara överallt? Att ställa dessa frågor är det första steget för att ta itu med problemet med din illaluktande katt. När du vet var lukten kommer ifrån har du större chans att hjälpa din katt.

Orsaker till katts dåliga lukt?

Det finns flera möjliga orsaker till dålig lukt hos katter. När du kan fastställa var lukten kommer ifrån kan du kanske ta reda på grundorsaken. I många fall behöver din katt gå till veterinären. Om du inte kan fastställa källan till lukten är det fortfarande viktigt att kontakta din veterinär.

Munnen

Vissa människor antar att det är normalt att katter har dålig andedräkt eller halitosis. Konstant dålig andedräkt hos katter är dock oftast ett tecken på ett hälsoproblem. Tillfälliga munlukter kan orsakas av något som katten har ätit.

Tandsjukdomar är förmodligen den vanligaste orsaken till dålig andedräkt hos katter. Plack- och tandstensuppbyggnad har en illaluktande lukt på grund av dess bakterieinnehåll. Ansamlingen kan orsaka gingivit och leda till tandköttssjukdom, vilket leder till tandförlust. För att motverka detta kan du till exempel köpa en katt-tandborste och borsta kattens tänder så ofta som möjligt.

Utväxter och sår i munnen kan också utveckla en obehaglig lukt om de inte behandlas. Bakterier i munnen kan förvärra dessa. Dessa sår kan orsakas av stomatit eller något annat problem. De är inte bara mycket illaluktande, de är oftast också mycket obekväma för katten.

Bakre delen

Om den illaluktande lukten kommer från området runt svansbasen är det troligt att det är ett problem runt anus. Sök veterinärmedicinsk vård om du misstänker följande tillstånd nedan:

Flatulens är normalt hos människor och djur, och katter är inget undantag. Om din katt ofta avger gas eller om det luktar extremt illa kan det finnas ett mag- eller tarmproblem.

Diarré kan lämna spår av lös avföring runt bakdelen. Det kan vara svårt för katten att hålla det rent om diarré fortsätter att förekomma. Om din katt har haft diarré i två eller fler dagar är det dags att uppsöka en veterinär.

Förstoppning leder till att avföringen stannar upp i tjocktarmen, vilket gör att katten anstränger sig för att göra avföring. Den hårda, fastklämda avföringen kanske inte passerar, men ibland kan flytande avföring passera. Detta kan sätta sig på din katt runt bakdelen och tenderar att lukta särskilt illa. Detta är en mycket obekväm situation för katten och är ibland ett tecken på ett allvarligare hälsoproblem.

Analkörtlar är små säckar som ligger precis utanför kattens anus. De innehåller en oljig, ruttnande, något fiskliknande vätska som normalt uttrycks vid avföring. Vätskan kan också frigöras vid akut rädsla, stress eller upphetsning (liknande en skunks doftkörtlar). I vissa fall kan analkörtlarna bli inflammerade eller infekterade. En del av vätskan kan sippra ut och lämna en mycket dålig lukt på katten som inte verkar försvinna. Dessa katter kan röra på sig och gnugga sin bakdel, eller slicka anus tvångsmässigt.

Perianalfistlar är sår i och runt analområdet som har en tunnelliknande struktur. Även om dessa är relativt ovanliga hos katter kan de vara mycket allvarliga. Perianalfistlar är extremt obekväma och mycket illaluktande. De kan leda till eller förekomma i samband med andra gastrointestinala problem och kräver ofta kirurgisk behandling.

Hud och päls

Om din katts lukt verkar komma från hela kroppen kan det vara ett problem med huden och pälsen. Ett bad med kattborste kan hjälpa om din katt är märkbart smutsig. Men om din katt ser relativt ren ut kan det vara något djupare som pågår. Sök veterinärmedicinsk vård för att ta itu med hudproblemet hos din katt.

Hudinfektioner kan leda till att en katt luktar illa överlag. Om infektionen är allvarlig kan katten ha en tunn päls och synligt irriterad hud. Du kan märka en fet, illaluktande beläggning på dina händer efter att ha klappat en katt med en allvarlig hudinfektion. Lukten orsakas vanligtvis av bakterie- eller svampöverväxt.

Sår på huden kan förbli dolda under håret och bli infekterade. Detta kan leda till att ett illaluktande flytningar sipprar ut ur såret. Om din katts kropp luktar illa och du inte kan hitta källan kan du försöka köra fingrarna genom pälsen och leta efter sår. Om du hittar ett ska du uppsöka din veterinär så snart som möjligt.

Öron

Öroninfektioner orsakas av en överväxt av jäst, bakterier eller öronkvalster i öronen. Förutom att din katt kliar sig och skakar på huvudet kan du kanske märka att kattens öron luktar hemskt. Ta en titt inuti för att se om det finns skräp, eftersom det ofta är ett tecken på en öroninfektion. Se till att besöka din veterinär snart för att avgöra om det rör sig om en öroninfektion och för att påbörja lämplig behandling.

Urinproblem

Katturin har en mycket stark ammoniakliknande lukt som kan bli ännu värre när det finns problem. Urinvägsinfektioner kan få urinet att lukta särskilt ruttet. Inkontinens eller oförmåga att kontrollera urinering kan leda till att din katt luktar urin eller kiss. Om din katt luktar urin är det viktigt att uppsöka veterinären för att fastställa orsaken.

*Om din katt anstränger sig för att urinera men faktiskt inte släpper ut urin är detta en nödsituation. Din katts uringvägar kan vara blockerade. Urinvägsobstruktioner är extremt livshotande. Ta din katt till närmaste öppna veterinär omedelbart.

När ska du ringa veterinären?

Kom ihåg att katter är experter på att maskera sjukdomar. När du märker några tecken på sjukdom kan det vara mycket allvarligt. Se till att kontakta veterinären vid de första tecknen på sjukdom eller om du upptäcker en ovanlig lukt som inte försvinner.