Katt på balkong? 12 sätt att kattsäkra balkongen

Det är okej att ha din katt på balkong. Vi delar med oss av våra personliga tips om hur vi gjorde för att kattsäkra vår balkong.

Din katt behöver inte ett överflöd av utrymme för att njuta av att vara utomhus. Även om du bara har en liten yta kan detta ändå vara tillräckligt för att din katt ska tro att den är “utomhus”. Om du förstås vet hur du ska kattsäkra din lägenhetsbalkong först.

Eftersom deras viktigaste utomhusaktiviteter består av att sola, sträcka på sig och stirra är en bekväm uteplats, en gullig balkong eller en stängd fönsterkarm allt som krävs för att din katt ska känna sig som kungen/drottningen av området.

När vi äntligen började vårt sökande efter att adoptera en katt hade vi en prioritet.

Eftersom vi bor i en lägenhet skulle vår nya rumskamrat vara bekväm med att vistas inomhus.

De flesta renrasiga katter trivs utmärkt med att vistas inomhus. Så länge de har ett fönster där de tryggt kan observera sin omgivning bakom en tjock glasvägg är de nöjda.

Även om de räddades eller placerades för adoption som kattungar är de förmodligen fortfarande födda i naturen. De betraktar grönt gräs och träd som sin naturliga livsmiljö.

Förvandla uteplatsen på din altan eller balkong till en säker plats för dina husdjur, som små hundar och katter. Med dessa 12 tips vet du att du har allt du behöver för att förvandla en tråkig terrass till en rolig och mysig miljö för dig och ditt älskade husdjur!

Hur mycket de än uppskattar komforten i ditt uppvärmda golv, din mjuka soffa eller ditt sköna knä, kommer de troligen att vilja gå omkring och skydda sin utomhusmiljö någon gång om dagen.

Så när vi fick syn på ett meddelande för Mono, en 11-årig “dam” som inte älskade något annat än att sova och mysa inomhus hela dagen varje dag, blev vi förälskade. Vi måste låta katterna vara utomhus, även om det bara är på en begränsad yta.

Hur kattsäkrar man sin balkong?

De första veckorna var vår pälsiga nya rumskompis helt nöjd med att utforska varje rum och hörn i sitt nya hem. Men när sommaren närmade sig och fjärilar började retfullt fladdra nära vårt fönster förstod vi snabbt att hon betraktade vår balkong som en del av “sitt nya hem”.

Så vi beslutade att släppa ut henne utomhus under korta perioder. Först under övervakning (vi bor på första våningen i vårt hus) och nu känner vi oss bekväma med att låta henne vara ute så länge hon vill.

Med tiden, bit för bit, har vi förvandlat vårt utomhusutrymme till vår katts drömplats.

För att hjälpa andra kattägare med begränsat utomhusutrymme har vi skapat den här listan med nödvändigheter för en kattsäker balkong som kommer att göra vilken katt som helst till en lycklig katt.

Gör din uteplats till ett bekvämt ställe att koppla av på

Katter älskar att känna något mjukt under sina tassar. Om det inte kan vara en bädd av gräs eller mossa, letar de efter det någon annanstans.

Precis som inne i huset finns det många saker som de använder för att slappna av på.

Så här förvandlar du din balkong till en kattsäker balkong:

1. Mjuka kuddar eller filtar

Lämna en handduk eller ett klädesplagg på golvet och det finns en god chans att din katt gärna använder det som sin nya sovfilt. Om din uteplats har hårda golv som sten eller trä, ge din katt ett mjukare alternativ. En filt eller mjuk kudde på golvet eller draperad över en stol kommer att vara mycket uppskattad. Till och med något så enkelt som en kartong med en hopvikt filt i kan bli din katts nya favoritsäng. Se bara till att du placerar kartongen och andra mjuka material på en plats där de är skyddade från regn och snö.

2. En utomhusmatta

Ett designvänligt alternativ är en utomhusmatta. En vacker utomhusmatta ger omedelbart färg och stil till din uteplats eller balkong.

Här är några saker som du bör undvika när du väljer en utomhusmatta till din kattvänliga uteplats:

 • Håll dig borta från plastmattor eller konstgräs. Det finns en stor chans att din kattvän kommer att tugga på den och få i sig plast.
 • Det finns ingen anledning att spendera stora summor. Regn, snö och solstrålar gör sitt bästa för att slita ut mattan på nolltid. Din katt kommer förmodligen också att njuta av att gräva ner klorna i “sin” matta.

Utmärkta val, enligt min åsikt, är följande:

 • Bambu
 • Rep
 • Vävt ty

3. En plats de kan se omgivningen

Stäng inte igen områden där din katt kan titta ut. Såvida inte utrymmet är tillräckligt stort för att din katt ska få problem förstås.

Oavsett om det är hos grannarna, på gatan nedanför eller i en närliggande trädgård gillar din katt att hålla sig uppdaterad om vad som händer på stan.

Se också till att när du stänger av ett visst område kan din katt behålla sin utsikt.

4. En tron

Katter gillar att se ner på sina “undersåtar”. Om andra (större) djur kan ta sig in på din uteplats kommer din katt att föredra en högre observationsplats.

På så sätt känner sig din katt överlägsen de andra djur som kommer in på deras revir.

Se till att området är ordentligt avgränsat, till exempel genom att ställa ut en stol, soffa eller till och med klösträd.

Skapa en säker plats

Det sägs att katter har nio liv och att de alltid landar på fötterna. Men jag är säker på att du helst inte vill se den teorin testad i verkligheten när det gäller din lurviga vän.

5. Kattsäkra avsatser

Se till att ditt älskade husdjur inte kan klättra upp på små avsatser, som kanten på din balkong.

Något så enkelt som utomhuslampor kan göra en attraktiv kant till ett nu till synes stabilt objekt för katten.

Vi rekommenderar endast detta för lägenheter på första våningen eller utrymmen på bottenvåningen. Om din katt har litet eller inget intresse av att hoppa över.

Om du bor högre upp skulle vi överväga att titta på idéerna nedan för att hålla din balkong kattsäker.

6. Bygg en uteplats till katten

Om du har en särskilt äventyrlig katt som inte låter sig luras så lätt kan du överväga att stänga av utrymmet med nät eller bygga en egen uteplats för katten.

Du kanske inte har plats för en fullstor uteplats för katter i flera våningar. Men om du är orolig för att din katt ska gå vilse eller skada sig själv om du inte har ett avgränsat område kan du bygga en miniatyrversion istället.

Så länge din katt kan röra sig och vända sig bekvämt kommer din lurviga vän att bli mer än nöjd med sin nya plats i solen.

7. Använd nät

Ett annat sätt du kan kattsäkra balkongen är med ett nät. Du kan köpa färdigmonterade nät på nätet och i välsorterade djuraffärer.

Så här gör du din lägenhetsbalkong eller lilla uteplats till en säker plats där dina katter kan njuta av utomhusvistelse och solsken.

 • Odla kattvänliga växter. Katter är nyfikna på naturen. När du introducerar en ny växt i ditt hem kan du vara säker på att han/hon vill inspektera den nya huskamraten.

8. Se upp för giftiga växter

Katter är mindre benägna att äta “alla saker” som hundar ibland gör.

Men när de ändå tar en tugga från en giftig växt kan det få ganska allvarliga konsekvenser för din katts hälsa.

Kontrollera listan över säkra och giftiga växter på ASPCA:s webbplats innan du köper ett nytt tillskott till din växtsamling.

9. Plantera en katträdgård

Nu när du vet vilka växter du ska köpa och vilka du ska undvika kan du börja tänka på växter som din katt faktiskt kommer att dras till, på ett bra sätt.

Idealiska val för en katträdgård är:

 • Kattmynta
 • Kattgräs
 • Citrongräs
 • Spindelväxt

Denna lista är verkligen inte komplett, det finns självklart ännu fler växter som katter gillar lite extra mycket.

Skapa ett roligt utomhusutrymme för ditt husdjur. Din katt kommer att älska sin personliga gräsbädd, gjord av en upphöjd trädgårdsbädd. Allt du behöver är blomjord och gräsfrön för att börja odla din egen gräsbädd för katter. Din katt kommer att älska att nafsa på gräset och samtidigt slappna av i solen.

10. Gör en unik gräsbädd

Ett bra tillägg till din katträdgård kan vara en riktig gräsbädd.

Vi har gjort en upphöjd gräsbädd åt vår katt. Japp, du läste rätt.

Hur gör jag en gräsbädd till min katt?

Det är faktiskt väldigt enkelt att göra en egen gräsbädd för katt utomhus. Det räcker med en resa till ditt lokala trädgårdscenter för att få tag på de saker du behöver:

 • En (upphöjd) trädgårdsbädd
 • Pottenjord
 • Duk för att förhindra läckage
 • Gräsfrön

Idén bakom den här kattbädden är ganska enkel. Det är mycket likt att ha en liten grönsaksodling på din balkong eller uteplats. Men i det här fallet är det “gröna” du odlar en enkel gräsyta.

Tekniken för att göra den här gräsbädden är mycket enkel. Klä ut din trädgårdsbädd med duken. Se till att du täcker alla vinklar. Fyll hela utrymmet med rätt sorts blomjord.

Så gräsfröna enligt instruktionerna på förpackningen. Vattna bädden och vänta på att gräset växer upp. Täck bädden lätt med canvas eller en filt tills gräset börjar synas. På så sätt kan du hindra din katt från att gräva i den och använda den som sin personliga kattlåda.

Innan du vet ordet av kommer din katt att ligga på sin egen personliga grästerrass och njuta av att äta av gräset.

11. Ge din katt mänsklig kontakt

Den som säger att katter bara bryr sig om att äta och sova har aldrig upplevt en katts sanna kärlek tidigare.

När din katt väl har bestämt sig för att kärleken är ömsesidig och din kattvän har valt dig till (en av) sina favoritmänniskor kommer den att vilja vara vid din sida HELA TIDEN.

Katter älskar inget mer än att följa sina människor runt. Ta bara en tur till badrummet så får du se.

12. Investera i en stol, soffa eller bänk

En liten bänk, soffa eller stol är det perfekta sättet att tillbringa lite kvalitetstid med din älskade kattvän.

Så länge denna sittplats utomhus har tillräckligt med plats för er båda att sitta på kommer din katt gärna hålla dig sällskap medan du läser en bok eller kollar dina DMs i solen.

Stäng av sopor och kompostbehållare

Soporna kan locka till sig möss och andra gnagare, vilket får din katt att hoppa av glädje. Men du är förmodligen inte lika glad när din katt följer sina jaktinstinkter och leker med en halvdöd mus i vardagsrummet.

Förutom att din katt gärna rotar i ditt skräp måste du också tänka på att den kan ta en tugga på bortkastad mat eller annat skräp.

Bespara dig själv (och din katt!) en resa till veterinären och håll alla sopkärl tätt förslutna och utom räckhåll för dina husdjur.

Gör din uteplats eller balkong utomhus till ett säkert ställe för dina husdjur, till exempel små hundar och katter. Med dessa 12 tips vet du att du har allt du behöver för att förvandla en tråkig terrass till en rolig och mysig miljö för dig och ditt älskade husdjur!