Katt rinnande ögon – vad gör man?

Så vad gör man egentligen om man upplever katt rinnande ögon? Fortsätt läsa för att få mer information om olika ögoninflammationer och när man bör uppsöka veterinärvård.

Tårar produceras ständigt för att skydda kattens ögon. Men om ögonen är överdrivet tåriga eller om det bildas ett tjockare flytningar (slem) från ögat, ofta känt som “rinnande ögon”, kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Rinnande ögon kan vara ett tecken på att din katt har en ögoninfektion. Konjunktivit är den vanligaste diagnostiserade ögoninfektionen hos katter. Här leder infektionen till inflammation i bindhinnan – det membran som täcker ögonlockens inre yta och den vita delen av själva ögat. Förutom flytningar från ögonen (som kan torka och bilda en skorpa) är områdena runt ögonen röda och svullna. Konjunktivit orsakar obehag och smärta, och om den inte behandlas kan den leda till ögonskador, synförlust och till och med permanent blindhet. Därför är det mycket viktigt att katten får veterinärvård.

Orsaker till rinnande ögon hos katter

Ögoninfektioner kan orsakas av skador på ögat eller främmande föremål i ögat (t.ex. smuts eller sand). Nyfödda kattungar kan få ögoninfektioner på grund av vaginala infektioner hos modern vid födseln, samt att de föds i en ohygienisk miljö. Virus- eller bakteriesjukdomar kan också leda till ögoninfektioner. Kattdjurens klamydofilos, en bakteriesjukdom, orsakar till exempel främst okulära (ögon) infektioner och konjunktivit. Vanligtvis tyder gröna eller gula flytningar på att det rör sig om en bakterieinfektion.

Rinnande ögon kan vara ett tecken på en infektion i de övre luftvägarna, mer känt som “kattinfluensa”. Kattinfluensa orsakas oftast (i över 90 % av fallen) av infektion med felint calicivirus eller felint herpesvirus. Båda dessa virus kan leda till flytningar från ögonen och konjunktivit. Andra tecken på kattinfluensa är nysningar, näsflöde, slöhet, dålig apptit och feber.

Rinnande ögon kan orsakas av ett ögonsår. Sår kan orsaka överdriven tårproduktion samt slemhinneutsläpp. Andra tecken på ett ögonsår är röda ögon, ljuskänslighet, skelning eller blinkning, gnugga ögonen med tassarna, det tredje ögonlocket förblir synligt eller grumlighet i ögat.

Rinnande ögon kan tyda på att katten har en allergi. Katter kan vara allergiska mot en mängd olika ämnen, till exempel pollen, damm, mögel, kemikalier eller viss mat. Andra tecken på att en katt kan drabbas av en allergisk reaktion är nysningar och klåda.

Rinnande ögon i form av ett överflöd av tårar kallas epifora. Epifora uppstår när det finns ett problem med dräneringen från ögat till näsan via tårkanalerna eller när det produceras för mycket tårar. Det vanligaste problemet är att kanalen blockeras, vilket kan orsakas av rinit (inflammation i näsans slemhinna) eller bihåleinflammation (inflammation i bihålornas slemhinna), vilket leder till att vävnaden i dessa områden svullnar upp. Överproduktion av tårar kan uppstå på grund av små hårstrån på ögonlockets undersida. Förutom överdrivet gråtande ögon kan man se fläckar i ansiktet som orsakas av ständiga tårar.

Vissa raser är benägna att drabbas av epifora, framför allt brakycefala raser (med platt ansikte) som inkluderar de flesta moderna perser och exotiska korthåringar. På grund av att nosen är kortare hos dessa raser kan tårvätskan inte längre rinna normalt in i näsan, vilket resulterar i ständigt rinnande ögon och ofta fläckar i ansiktet. Dessa katter har också utskjutande ögon på grund av förändringarna i skallens form, med en minskad förmåga att stänga ögonlocken; detta leder till ökad exponering av hornhinnan vilket kan leda till keratit (inflammation i hornhinnan).

Behandling för en katts rinnande ögon

Behandlingen av rinnande ögon beror på orsaken. En veterinärundersökning krävs för att diagnostisera orsaken och ge lämplig behandling (om tillämpligt; t.ex. finns det ingen behandling för rinnande ögon som orsakas av ansiktsstrukturen hos brakycefala katter). Ju tidigare behandlingen ges desto bättre – katten kan uppleva obehag och smärta, och som nämnts ovan kan ögoninfektioner leda till permanenta skador på ögat och till och med blindhet om de inte behandlas.

Den hinna som finns på din katts ögon spelar en viktig roll för att hålla dem friska.

Detta lager, som kallas tårfilmen, avlägsnar skräp. Det håller ögonen fuktiga och tillför näringsämnen. Det bekämpar också bakterier. Ibland är det vattniga utsläppet ett tecken på att din katts ögon är i full kamp mot ett hot mot deras hälsa.

Oftast är orsaken mindre allvarlig och försvinner av sig själv. Men om du ser dessa tecken är en kontroll hos veterinären på sin plats.

Är vävnaderna runt ögonen inflammerade och röda?

Om du ser detta i ett eller båda ögonen, tillsammans med vattniga flytningar, finns det en stor chans att de har konjunktivit. Du kanske känner till den under sitt smeknamn, “pinkeye”.

Det är det vanligaste ögonproblemet för katter. En infektion, en allergi eller till och med damm kan ge upphov till det. Pinkeye är smittsamt, så de flesta katter kommer att få det minst en gång i livet. De kan få det i alla åldrar, men det drabbar oftast unga katter.

Felint herpesvirus orsakar också pinkeye. Din katt kan få vaccinationer för att skydda sig mot detta, men den kan ha fått det när den var kattunge. Om de har viruset är de infekterade för livet. Men vaccinet kan minska deras symtom.

Att lätta på deras stress kan förhindra uppblossningar. Om de får ett utbrott av herpesrelaterad pinkeye kommer din veterinär att skriva ut antibiotika och ett antiviralt läkemedel som du kan använda.

Pinkeye försvinner ofta utan behandling. Om du ser flytningar och din katt verkar ha ont, ta dem till veterinären. De kommer att se till att det inte är ett allvarligare problem som orsakar symptomen.

Är flytningarna klibbiga eller gula?

Din katt har förmodligen en infektion. Labbtester kan hjälpa veterinären att ta reda på vad som orsakar problemet.

  • Genomskinligt slem betyder att din katt har ett virus. Veterinären kommer att säga att du ska vänta och se om det går över av sig självt inom en vecka eller två.
  • Grönt eller gult slem tyder på en bakterieinfektion. Du kommer förmodligen att få antibiotiska ögondroppar eller salva fär att behandla det.