Katt ute på natten – vad gör de? Ska man ha de ute?

Katter kommer förevigt vara ett mysterium. Frågor kring “katt ute på natten” är relativt vanliga, för att katter, som välkänt, är mest aktiva då. Det är delvis sant, de är faktiskt mest aktiva vid gryningen och solnedgången, det är för att det då är enklare att jaga.

Katt ute på natten – var ska den?

Det är naturligt att undra var katter går på natten. Hemma sover de vanligtvis, leker, gosar, äter och sover lite till. Men vad gör de när de är ute på egen hand? Det visar sig att det är ganska mycket.

Forskare på University of Georgia placerade små kameror på 55 katter i USA och studerade sedan mer än 37 timmars film för att se om det fanns några tendenser. Här är några av de viktigaste resultaten:

  • 44% av katterna jagade. Deras främsta byten var reptiler, små däggdjur och ryggradslösa djur (saker utan inre skelett… tänk spindlar och sniglar).
  • De jagande katterna fångade i genomsnitt 2 byten under sju dagar.
  • 85 % av fångsterna av vilda djur bevittnades under den varma årstiden (Mars-November i södra USA).
  • Yngre katter fångade fler byten per jakt än äldre katter.

Varför är katter mest aktiva på natten?

Det sägs ofta att katter är nattaktiva, men det stämmer inte riktigt. Katter är i själva verket “crepuscular”, vilket innebär att de är mest aktiva strax innan solen går upp och strax efter solnedgången.

Kanske har du märkt att din katt verkar orolig på natten eller hoppar på ditt bröst för att tala om för dig att det är dags för frukost flera timmar innan din väckarklocka går. Detta beror på att det är dags för måltid för dem (och för att de inte kan missa ett tillfälle att störa dig sömn 😉.

Katter är naturliga jägare som utvecklats för att fånga sina byten – möss och råttor – under gryningen och skymningen. Bara för att de numera lever ett bekvämt liv där deras måltider kommer till dem, tar det inte bort deras instinkt att jaga efter sin tallriksmodell (som består av cirka 50-60 % protein, 30-40 % fett och 10 % kolhydrater – en kost som avviker för mycket från dessa proportioner kan öka din katts risk för fetma, diabetes med mera).

Bör katter hållas inne på natten?

Vi på DjurGuide (och många andra) rekommenderar absolut att du håller dina katter inomhus på natten.

De viktigaste skälen till detta:

1. Ökad risk för trafikskador/dödsfall i trafiken på natten

Katter är naturliga jägare, vilket gör dem mer aktiva på natten, och vissa studier visar att fler trafikskador inträffar på natten. Enligt undersökningar som gjorts av djurförsäkringsbolag har man kommit fram till att cirka 78% av alla trafikolyckor där katter är inblandade inträffar på natten.

Det är inte bara trafikerade vägar som kan leda till att katter skadas eller dödas, utan även lugna landsvägar där bara några få bilar passerar, kan överraska både katterna och förarna. Därför rekommenderar vi att du håller din katt inomhus på natten för att skydda den från farorna på vägarna.

Ett reflekterande eller fluorescerande halsband kan hjälpa till att få dem sedda, särskilt under vintermånaderna när det blir mörkt tidigare. Halsbanden i sig är dock inte utan risk, så se till att det sitter ordentligt regelbundet. Två fingrar ska passa bra mellan halsbandet och kattens hals och det ska ha en funktion för att låsas upp för att förhindra att din katt fastnar någonstans.

2. Risk för skada från andra djur och människor

Katter kan skadas genom kontakt med andra djur, till exempel andra katter och vilda djur. Det har också rapporterats många fall där katter har dödats av människor. Att hålla din katt inne på natten bidrar till att hålla din katt säker.

Om du bestämmer dig för att hålla din katt inne på natten måste du se till att kattens behov tillgodoses inomhus:

Om din katt är van vid att vara aktiv på natten kan den bli rastlös och stressad när den hålls inomhus. Om det är nödvändigt att hålla den inomhus bör en bra inomhusmiljo ge den massor av saker att göra – från leksaker och klätterställningar till pussel-matskålar. Se också till att de har tillgång till en kattlåda och vatten (inte i närheten av varandra) när de hålls inomhus över natten.

Katter är naturliga jägare och all tid som inte används till detta måste fyllas med både motion och mental stimulans – det bästa sättet att förbruka din katts energi är att leka med den.

Det finns mängder av leksaker i djuraffärer, eller så kan du göra egna leksaker. Pingpong-bollar, snören, tomma äggkartonger med godis eller en del av deras torrfoder och gamla plastflaskor är utmärkta föremål att leka med, eftersom katter främst dras till allt som är nytt eller rörligt. Byt ut leksaker regelbundet för att hålla det hela intressant och stoppa kattmynta i leksakerna ibland för att få de att älska att leka ännu mer!

Det är ingen överraskning att katter gillar att klättra och gömma sig inuti saker, så att skaffa hyllor, klätterställningar och lådor kommer garanterat att hålla dem underhållna. Katter gillar också att klia sig, så det är en bra idé att skaffa ett klösträd, ifall katten börjar använda din soffa!

Du kanske också vill överväga en “catio” – en katt-uteplats i trädgården som är kopplat till kattluckan.

Om din katt är van vid att vara utomhus på natten och du vill börja hålla honom inne kan du märka att han blir rastlös, men din katt kommer snart att vänja sig vid den nya rutinen (så länge du tar hand om kattens behov som beskrivs ovan).

Observera: En katt bör aldrig låsas ute hela natten. Se också till att katten har tillgång till skydd på dagtid, antingen genom att fixa en koja eller hög plats där katten kan komma upp. Ännu enklare vore att sätta in en kattlucka med mikrochip som endast släpper in katter vars chip har programmerats in i kattluckans register.