Katt ute på natten – vad gör en utekatt? Ska man ha katten ute?

Frågor kring katter som är ute på natten är relativt vanliga, de är ju som bekant mest aktiva nattetid. Detta är delvis sant, men de bedriver faktiskt majoriteten av den vakna tiden utomhus vid gryning eller solnedgång. Anledningen är helt enkelt att tiden på dygnet gör det enklare för dem att jaga.

I denna artikel får du reda på vad din katt gör under natten, men också vilka risker som är förknippade med katter som gärna fördriver tid utanför hemmet. Vi går även igenom kattluckor som kan hjälpa dem att komma in på egen hand, samt vilka elektroniska hjälpmedel du kan använda dig av för att spåra din fyrbenta vän. 

Katt ute på natten – vart ska den och vad gör den?

Det är naturligt att undra var katter går på natten. I hemmet är det vanligt att de sover eller leker, alternativt gosar och äter upp sig inför nästa äventyr. Men vad gör de egentligen när de är ute på egen hand? Det visar sig att det rör sig om ganska mycket.

Forskare på University Of Georgia placerade små kameror på 55 katter i USA och studerade sedan mer än 37 timmars film för att se vad de hittade på.

Här är några av de viktigaste resultaten:

 • 44% av katterna jagade. Deras främsta byten var reptiler, små däggdjur och ryggradslösa djur (utan inre skelett, tänk spindlar och sniglar).
 • De jagande katterna fångade i genomsnitt två byten under sju dagar.
 • 85 % av fångsterna av vilda djur bevittnades under den varma årstiden (Mars-November i södra USA).
 • Yngre katter fångade fler byten per jakt än äldre katter.

Varför är katter mest aktiva på natten?

Det sägs ofta att katter är nattaktiva, men det stämmer inte riktigt. Katter är i själva verket “crepuscular”, vilket innebär att de är piggast strax innan solen går upp, eller precis efter solnedgången.

Kanske har du märkt att din katt verkar orolig på natten, eller hoppar på ditt bröst för att tala om för dig att det är dags för frukost flera timmar innan din väckarklocka ringer. Detta beror på att det är dags för deras måltid.

Katter är naturliga jägare som utvecklats för att fånga byten som möss och råttor – både under gryningen och skymningen. Bara för att de numera lever ett bekvämt liv där deras måltider blir serverade så tar det inte bort deras instinkt att jaga efter sin tallriksmodell. (Som består av cirka 50-60 % protein, 30-40 % fett och 10 % kolhydrater)

Obs! En kost som avviker för mycket från ovanstående proportioner kan öka din katts risk för fetma, diabetes med mera.

Bör katter hållas inne på natten?

Vi på DjurGuide (och många andra) rekommenderar att du håller dina katter inomhus på natten. Tänk bara på att inte lämna dem ensamma. De två viktigaste skälen till att hålla katten inne under natten är:

1. Ökad risk för trafikskador/dödsfall i trafiken på nattetid

Katter är naturliga jägare, vilket gör dem mer aktiva på natten, och vissa studier visar att fler trafikskador inträffar på natten. Enligt undersökningar som gjorts av djurförsäkringsbolag har man kommit fram till att cirka 78% av alla trafikolyckor där katter är inblandade inträffar på nattetid.

Det är inte bara trafikerade vägar som kan leda till att katter skadas eller dödas, utan även lugna landsvägar där bara några få bilar passerar kan överraska både katterna och förarna. Därför rekommenderar vi att du håller din katt inomhus på natten för att skydda den från farorna på vägarna.

Tips! Ett reflekterande eller fluorescerande halsband kan hjälpa till att få dem sedda, särskilt under vintermånaderna när det blir mörkt tidigare. Halsbanden i sig är dock inte utan risk, så se till att det sitter ordentligt regelbundet. Två fingrar ska passa bra mellan halsbandet och kattens hals och det ska ha en funktion för att låsas upp för att förhindra att din katt fastnar någonstans. (Vår rekommendation är: Rogz nightcat swallows lime)

2. Risk för skada från andra djur och människor

Katter kan skadas genom kontakt med andra katter och vilda djur. Det har också rapporterats många fall där katter har dödats av människor. Att ha din katt inne på natten bidrar till att hålla den säker.

Om du bestämmer dig för att hålla din katt inne under nattetid

Här följer några av våra bästa knep för att se till att kattens behov tillgodoses inomhus: 

 • Är din katt är van vid att vara aktiv på natten kan den bli rastlös och stressad när den hålls inomhus. Om det är nödvändigt att hålla den inomhus bör en bra inomhusmiljö ge den massor av saker att göra, från leksaker och klätterställningar till pussel-matskålar. Se också till att de har tillgång till en kattlåda och vatten (inte i närheten av varandra) när de hålls inomhus över natten.
 • Katter är naturliga jägare och all tid som inte används till detta måste fyllas med både motion och mental stimulans. Det bästa sättet att förbruka din katts energi är att leka med den. Vi rekommenderar exempelvis Aktiveringsleksak sprattlande fisk.
 • Det finns mängder av leksaker i djuraffärer, eller så kan du göra egna leksaker. Pingpong-bollar, snören, tomma äggkartonger med godis eller en del av deras torrfoder och gamla plastflaskor är utmärkta föremål att leka med, eftersom katter främst dras till allt som är nytt eller rörligt. Byt ut leksaker regelbundet för att hålla det hela intressant och stoppa kattmynta i leksakerna ibland för att få den att älska att leka ännu mer!
 • Det är ingen överraskning att katter gillar att klättra och gömma sig inuti saker, så att skaffa hyllor, klätterställningar och lådor kommer garanterat att hålla dem underhållna. Katter gillar också att klia sig, så det är en bra idé att köpa ett klösträd, ifall katten börjar använda din soffa!
 • Du kanske också vill överväga en “catio” – en katt-uteplats i trädgården som är kopplat till kattluckan.
 • Om din katt är van vid att vara utomhus på natten och du vill börja hålla honom inne kan du märka att han blir rastlös, men din katt kommer snart att vänja sig vid den nya rutinen (så länge du tar hand om kattens behov som beskrivs ovan).

Vikten av att ha en kattlucka på dörren

En katt bör aldrig låsas ute hela natten. Se också till att katten har tillgång till skydd på dagtid, antingen genom att fixa en koja eller hög plats där den kan komma upp. Ännu enklare är att sätta in en kattlucka med mikrochipp som endast släpper in katter vars chipp har programmerats in i kattluckans register.

En kattlucka ger katten frihet att gå ut och in när den behagar, utan att störa dig. Detta är särskilt användbart på natten eller tidigt på morgonen när det sista du tänker på är att gå upp ur sängen för att öppna dörren till katten. Dessutom kan du vara säker på att ditt husdjur kan gå ute när det behövs, exempelvis om du jobbar sent.

Snabbguide: installation av kattlucka

En vanlig fråga om kattluckor är hur man installerar dem. Även om det kanske inte verkar så är det ganska enkelt så länge du har rätt verktyg vid din sida.

Det du behöver göra är:

 1. Markera hörnen för att avgöra var du ska sätta kattluckan.
 2. Borra hålen.
 3. Markera öppningen.
 4. Såga ut öppningen.
 5. Installera den yttre och inre ramen.

Elektroniska och magnetiska kattluckor är mer bekväma alternativ

Elektroniska kattluckor gör det möjligt för husdjur med sensortaggar att komma in och ut ur huset. Med andra ord så håller du oönskade besökare borta, oavsett om det är en grävling, råtta eller grannens nyfikna katt. En annan fördel är att taggarna kan programmeras så att husdjur endast kan komma in vid en viss timme på dagen. Och det är inte allt, du kan också få en kattlucka med mikrochipp.

En sådan är programmerad i enlighet med husdjurets mikrochipp. En nackdel kan vara att dessa produkter tenderar att vara på den dyra sidan. Fördelarna är ändå definitivt anmärkningsvärda: garanterad och optimal säkerhet.

När det gäller den magnetiska kattluckan så aktiveras den så snart den känner av magnetfälten. Vissa produkter körs på flera magneter vilket gör dem kostnadseffektiva. Dessutom bör de installeras på ett sådant sätt att katten passerar nära dörrkarmen för att aktivera magneten. Om de inte installeras korrekt fungerar de inte ordentligt.

SureFlap DualScan kattdörr från KattKompaniet  är en bra elektronisk kattlucka som har sensorer både på insidan och utsidan. Sensorerna läser katternas mikrochipp, och i och med att den läser även på insidan så kan du som exempelvis har flera katter enkelt bestämma vilka av katterna som får gå ut, och vilka som får hålla sig hemma.

Kattdörren går att installera på dörrar upp till sex cm i tjocklek, men går också att sätta på ett fönster med hjälp av en adapter, om du inte vill göra hål i dörren. Kattluckan finns i flera olika färger för att passa bra in på din dörr.

SureFlap DualScan kattdörr

 

Glöm inte att ha GPS på utekatten!

En katt-GPS är helt enkelt en spårningsenhet som sitter fast på din katt. Därefter kan du följa alla kattens steg från din mobil eller dator. Vanligtvis kan du ställa in en “säker zon” för din katt (t.ex. ditt hus eller ett kvarter i ditt område). Om kattens GPS skickar signaler utanför denna zon kommer appen att skicka ett SMS eller mejl till dig.

Även om dessa inte ersätter mikrochip eller noggrann övervakning kan kattspårare hjälpa dig att hålla koll på din katt när den är utom synhåll. Med en pålitlig GPS vet du när din katt avviker hemifrån, vart den har gått, och vilken riktning du behöver gå för att hitta den.

De bästa katt GPS:erna har lång batteritid, tillförlitliga anslutningar och intervall som är tillräckligt stora för att hjälpa dig att hitta din katt, oavsett om den sover på verandan eller utforskar kvarteren längre bort. Med en GPS kan du alltså lätt lokalisera katten om den skulle bli inlåst någonstans, råka ut för en olycka, eller bara göra som vissa katter gör – helt enkelt försvinna ett tag! 

När du väljer en GPS för en katt så bör du införskaffa en av de mindre modellerna. Supercat Sweden har en bra variant för katt (och små hundar) som trots sin storlek har en bra batteritid på 5-6 dygn. Google Maps används för att spåra katten och GPS spårarens räckvidd är obegränsad på grund av att den körs med SIM-kort. 

Katt GPS, kattspårare

Vanliga frågor och svar

Kan katter vara ute hela natten?

Ja, det är ingen fara så länge den har möjlighet att ta sig in när den behöver det. Jordbruksverket ställer bland annat krav på att de ska ha tillgång till vindskydd, men även nederbörd som regn och snö. 

De brukar jaga sina byten eftersom tidpunkten är bäst lämpat för jakt. Katter ser dessutom alldeles utmärkt i mörker, och man uppskattar att de ser ungefär sex gånger bättre än människor vid mörka förhållanden.

De brukar föredra små skyddade platser. Tänk även på att katten bör vara van vid att bedriva mycket av sin tid utomhus för att vara lugn och trygg, även när den inte är inomhus.

Det första du bör göra är att ID-märka den innan den släpps ut på egen hand. Vi rekommenderar också att den är vaccinerad och kastrerad. De flesta kattägare börjar släppa ut dem när de blivit cirka 6 månader gamla.