Katt ute på natten – vad gör en utekatt? Ska man ha katten ute?

Katter kommer förevigt vara ett mysterium. Frågor kring katter som är ute på natten är relativt vanliga: Katter är ju, som välkänt, mest aktiva nattetid. Det är delvis sant, de är faktiskt mest aktiva vid gryningen och solnedgången, det är för att det då är enklare att jaga.

Katt ute på natten – vart ska den?

Det är naturligt att undra var katter går på natten. Hemma sover de vanligtvis, leker, gosar, äter och sover lite till. Men vad gör de när de är ute på egen hand? Det visar sig att det är ganska mycket.

Forskare på University of Georgia placerade små kameror på 55 katter i USA och studerade sedan mer än 37 timmars film för att se om det fanns några tendenser. Här är några av de viktigaste resultaten:

  • 44% av katterna jagade. Deras främsta byten var reptiler, små däggdjur och ryggradslösa djur (saker utan inre skelett… tänk spindlar och sniglar).
  • De jagande katterna fångade i genomsnitt två byten under sju dagar.
  • 85 % av fångsterna av vilda djur bevittnades under den varma årstiden (Mars-November i södra USA).
  • Yngre katter fångade fler byten per jakt än äldre katter.

Varför är katter mest aktiva på natten?

Det sägs ofta att katter är nattaktiva, men det stämmer inte riktigt. Katter är i själva verket “crepuscular”, vilket innebär att de är mest aktiva strax innan solen går upp och strax efter solnedgången.

Kanske har du märkt att din katt verkar orolig på natten eller hoppar på ditt bröst för att tala om för dig att det är dags för frukost flera timmar innan din väckarklocka ringer. Detta beror på att det är dags för måltid för dem (och för att de inte kan missa ett tillfälle att störa dig sömn 😉.

Katter är naturliga jägare som utvecklats för att fånga sina byten – möss och råttor – under gryningen och skymningen. Bara för att de numera lever ett bekvämt liv där deras måltider blir serverade, så tar det inte bort deras instinkt att jaga efter sin tallriksmodell (som består av cirka 50-60 % protein, 30-40 % fett och 10 % kolhydrater – en kost som avviker för mycket från dessa proportioner kan öka din katts risk för fetma, diabetes med mera).

Bör katter hållas inne på natten?

Vi på DjurGuide (och många andra) rekommenderar absolut att du håller dina katter inomhus på natten.

De viktigaste skälen till detta:

Ökad risk för trafikskador/dödsfall i trafiken på natten

Katter är naturliga jägare, vilket gör dem mer aktiva på natten, och vissa studier visar att fler trafikskador inträffar på natten. Enligt undersökningar som gjorts av djurförsäkringsbolag har man kommit fram till att cirka 78% av alla trafikolyckor där katter är inblandade inträffar på natten.

Det är inte bara trafikerade vägar som kan leda till att katter skadas eller dödas, utan även lugna landsvägar där bara några få bilar passerar, kan överraska både katterna och förarna. Därför rekommenderar vi att du håller din katt inomhus på natten för att skydda den från farorna på vägarna.

Ett reflekterande eller fluorescerande halsband kan hjälpa till att få dem sedda, särskilt under vintermånaderna när det blir mörkt tidigare. Halsbanden i sig är dock inte utan risk, så se till att det sitter ordentligt regelbundet. Två fingrar ska passa bra mellan halsbandet och kattens hals och det ska ha en funktion för att låsas upp för att förhindra att din katt fastnar någonstans.

Risk för skada från andra djur och människor

Katter kan skadas genom kontakt med andra djur, till exempel andra katter och vilda djur. Det har också rapporterats många fall där katter har dödats av människor. Att hålla din katt inne på natten bidrar till att hålla din katt säker.

Om du bestämmer dig för att hålla din katt inne på natten måste du se till att kattens behov tillgodoses inomhus:

Om din katt är van vid att vara aktiv på natten kan den bli rastlös och stressad när den hålls inomhus. Om det är nödvändigt att hålla den inomhus bör en bra inomhusmiljo ge den massor av saker att göra – från leksaker och klätterställningar till pussel-matskålar. Se också till att de har tillgång till en kattlåda och vatten (inte i närheten av varandra) när de hålls inomhus över natten.

Katter är naturliga jägare och all tid som inte används till detta måste fyllas med både motion och mental stimulans – det bästa sättet att förbruka din katts energi är att leka med den.

Det finns mängder av leksaker i djuraffärer, eller så kan du göra egna leksaker. Pingpong-bollar, snören, tomma äggkartonger med godis eller en del av deras torrfoder och gamla plastflaskor är utmärkta föremål att leka med, eftersom katter främst dras till allt som är nytt eller rörligt. Byt ut leksaker regelbundet för att hålla det hela intressant och stoppa kattmynta i leksakerna ibland för att få de att älska att leka ännu mer!

Det är ingen överraskning att katter gillar att klättra och gömma sig inuti saker, så att skaffa hyllor, klätterställningar och lådor kommer garanterat att hålla dem underhållna. Katter gillar också att klia sig, så det är en bra idé att skaffa ett klösträd, ifall katten börjar använda din soffa!

Du kanske också vill överväga en “catio” – en katt-uteplats i trädgården som är kopplat till kattluckan.

Om din katt är van vid att vara utomhus på natten och du vill börja hålla honom inne kan du märka att han blir rastlös, men din katt kommer snart att vänja sig vid den nya rutinen (så länge du tar hand om kattens behov som beskrivs ovan).

Ha en kattlucka på dörren

En katt bör aldrig låsas ute hela natten. Se också till att katten har tillgång till skydd på dagtid, antingen genom att fixa en koja eller hög plats där katten kan komma upp. Ännu enklare är att sätta in en kattlucka med mikrochip som endast släpper in katter vars chip har programmerats in i kattluckans register.

En kattlucka ger katten frihet att gå ut och in när den behagar, utan att störa dig. Detta är särskilt användbart på natten eller tidigt på morgonen när det sista du tänker på är att gå upp ur sängen för att öppna dörren till katten. Dessutom kan du vara säker på att ditt husdjur kan gå ute när det behövs om du jobbar sent.

Installation av kattlucka

En vanlig fråga om kattluckor är hur man installerar dessa. Även om det kanske inte verkar så är det ganska enkelt så länge du har rätt verktyg vid din sida.

Vi behöver göra:

  1. Markera hörnen för att avgöra var du ska sätta kattluckan.
  2. Borra hålen.
  3. Markera öppningen.
  4. Såga ut öppningen.
  5. Installera den yttre och inre ramen.

Elektronisk och magnetisk kattlucka

Elektroniska kattluckor gör det möjligt för husdjur med sensortaggar att komma in och ut ur huset. Med andra ord så håller du oönskade besökare borta, oavsett om detta är en grävling, råtta eler grannens nyfikna katt. En annan fördel är att taggarna kan programmeras så att husdjur endast kan komma in vid en viss timme på dagen. Och det är inte allt; du kan också få en kattlucka med microchip.

En sådan post är programmerad i enlighet med husdjurets mikrochip. En nackdel kan vara att dessa produkter tenderar att vara på den dyra sidan. Fördelarna är ändå definitivt anmärkningsvärda: garanterad och optimal säkerhet.

När det gäller den magnetiska kattluckan så aktiveras den så snart den känner av magnetfälten. Vissa produkter körs på flera magneter, vilket gör dem kostnadseffektiva. Dessutom bör de installeras på ett sådant sätt att katten passerar nära dörrkarmen för att aktivera magneten. Om de inte installeras korrekt fungerar de inte ordentligt.

SureFlap DualScan kattdörr från KattKompaniet  är en bra elektronisk kattlucka som har sensorer både på insidan och utsidan. Sensorerna läser katternas mikrochip och i och med att den läser även på insidan så kan du som exempelvis har flera katter enkelt bestämma vilka av katterna som får gå ut, och vilka som får hålla sig hemma! Kattdörren går att installera på dörrar upp till sex cm tjocklek, men går också att sätta på ett fönster med hjälp av en adapter, om man inte vill göra hål i dörren. Kattluckan finns i flera olika färger för att passa bra in på din dörr.

SureFlap DualScan kattdörr

 

Ha GPS på utekatten!

En katt GPS är helt enkelt en spårningsenhet som sitter fast på din katt. Därefter kan du följa alla kattens steg från din mobil eller dator. Vanligtvis kan du ställa in en “säker zon” för din katt (t.ex. ditt hus eller ett kvarter i ditt område); om kattens GPS skickar signaler utanför den zonen kommer appen att skicka ett SMS eller mejl till dig.

Även om de inte ersätter mikrochip eller noggrann övervakning kan kattspårare hjälpa dig att hålla koll på din katt när han är utom synhåll. Med en pålitlig, korrekt katt GPS vet du när din katt avviker hemifrån, vart han har gått och vilken riktning du behöver gå för att hitta honom.

De bästa katt GPS:erna har lång batteritid, tillförlitliga anslutningar och intervall som är tillräckligt stora för att hjälpa dig att hitta din katt, oavsett om han sover på verandan eller utforskar kvarteren längre bort. Med en GPS kan du alltså lätt hitta katten om den skulle bli inlåst någonstans, råka ut för en olycka, eller bara göra som vissa katter gör – helt enkelt försvinna ett tag! 

När du väljer en GPS för en katt, så ska du välja en av de mindre modellerna. Supercat Sweden har en bra variant för katt (och små hundar) som trots sin storlek har en bra batteritid på 5-6 dygn. Google Maps används för att spåra katten och GPS spårarens räckvidd är obegränsad på grund av att den körs med SIM-kort. 

Katt GPS, kattspårare