Kattborste bäst i test 2022 – hitta bästa kattborsten!

Letar du också efter kattborste bäst i test 2022? Då har du hittat helt rätt! Vi hjälper dig hitta den absolut bästa kattborsten för dig och din katt. I slutet av artikeln hittar du också lite vanliga frågor och svar kring kattborstar.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för kattkompaniet.nu

Kattborste bäst i test 2022

1. Zolux Magic Brush katt

2. Magicbrush kattborste

3. Vetocanis katthandske

Zolux Magic Brush katt
Magicbrush kattborste
Vetocanis katthandske

Zolux Magic Brush katt – bäst i test!

Zolux Magic Brush katt
Zolux Magic Brush katt

Denna Zolux Magic Brush kattborste är den bästa kattborsten på marknaden enligt oss. Den har en riktigt stor yta som kan täcka stor del av katten på en gång. Dessutom gick det riktigt snabbt att ta bort hår och få ut tuvor.

En till positiv var det faktum att våra katter älskade den!

Vi på Djurguide rekommenderar definitivt denna till dig som söker en kattborste, men den fungerar såklart också till hundar.

Magicbrush kattborste recension

Magicbrush kattborste
Magicbrush kattborste

Denna skrikrosa kattborste från Kerbl fungerade extremt bra i våra tester. Den fick snabbt bort lös päls och var riktigt lätt att rengöra! Dessutom älskade våra katter den.

Denna har lite längre borsthår på 2cm och de är dessutom gjorda av ett lite mjukare material.

Överlag absolut ut ett bra alternativ om du letar efter en billig kattborste.

Vetocanis katthandske recension

Vetocanis katthandske
Vetocanis katthandske

Vi valde att lägga denna katthandske som trea på topplistan över kattborstar just för att det inte är en traditionell borste. Vi tyckte dock den tillgav en närmre känsla med katten än en vanlig kattborste. Den tillgav dessutom extra glans till pälsen vilket vi tyckte var bra.

Katthandskar är ibland bättre än traditionella kattborstar för att de också ger katten massage. Något de uppskattar såklart, men det har också hälsofördelar.

Överlag är denna perfekt för dig som vill ha lite extra närhet med din katt medan du borstar.

Vanliga frågor när man ska hitta den bästa kattborsten

Det är vanligt att en del frågor kommer upp när man ska välja bland ett brett utbud, som man ofta gör när man ska köpa grejer till katten. Vi är inte bara här för att skriva vår katthandske bäst i test lista, utan ska också svara på lite vanliga frågor kring de.

Hur mycket kostar en kattborste?

En kattborste kan kosta allt från under hundringen till ungefär 300kr. En riktigt billig pryl som är värd varenda krona!

Kattborste eller katthandske?

Det beror på din personliga preferens. Om du vill vara närgången med din katt så är nog katthandsken ett bättre alternativ, och om du inte vill det så är kattborsten mer passande.

Hur gjorde vi vårt kattborste test?

Kattborste test
En icke-rekommenderad kattborste

Precis som med alla våra andra produkttester så köpte vi in ett gäng modeller. Sedan testade vi de på våra egna katter och ger därefter en recension av de. Alla kattborstar vi testade hamnade dock inte på kattborste bäst i test listan, där väljer vi att enbart ha med de allra bästa kattborstarna.

Grunderna för att ta hand om pälsen: vad säger experten?

“Lyckligtvis kan du köpa alla verktyg du behöver för att sköta din katt för mindre än 300kr”, säger hon.

För en korthårig katt rekommenderar Silcox-Rither att börja med en gummikattborste. Med den i handen masserar du kattens päls i mjuka cirkulära rörelser. Det tar upp all päls som håller på att ramla av, all smuts eller dam till ytan. Då slipper katten slicka i sig allt äckel de har i pälsen. Ingen överraskning, de flesta katter älskar dessutom att bli masserade!

När din katt är van vid det steget är du redo att börja kamma för att få bort allt skräp ur pälsen. Med långhåriga katter hoppar du över gummiborstemassagen och går direkt till kamningen.

Kammen tar bort allt löst hår och smuts. Vårt föredragna verktyg är en enkel metallkam med ojämna tänder. “De längre tänderna får det nedre lagret av lös päls och den kortare får det övre lagret”, säger hon.

Observera: Inte alla katter är lika. Silcox-Rither har problem med att använda kattborstar som innehåller skarpa blad, som den välkända Furminator. Dessa riskerar att ta bort alldeles för mycket päls säger hon.

Efter att ha kammat din katt, avsluta sessionen med en vanlig kattborste. Dessa har mycket lätta korta trådborst som kan samla upp det sista av det lösa håret. “Den smidigare borsten gör att din katt ser blank och snygg ut”, säger Silcox-Rither. Hon gillar kattborstar som har små “kepsar” på trådarnas ändar för att förhindra irritation.

Vad händer om din katt redan har trassel och tuvor? Om du bara ser tuvornas början och din katt är van att bli kammad, kan du använda den ojämna kammen för att försiktigt reta dem. Allvarliga tuvor är en annan historia. Om du inte har erfarenhet av att använda kattborstar med blad rekommenderar vi att du går till någon professionell. Sax bör undvikas. Om du tror att du måste använda sax är det dags att ringa efter hjälp.

Bad lämnas bäst till proffsen – och bör ges mycket sparsamt. “Katter är ökenvarelser”, säger Silcox-Rither. “Deras päls motstår sand och damm, och de behöver de naturliga oljorna från huden för att hålla sig friska.”

Bästa kattborsten

Hur ofta ska du borsta din katt?

Återigen varierar detta från katt till katt. De flesta ägare av långhåriga katter säger att daglig borstning är bäst. Men det finns andra faktorer att ta hänsyn till, som kattens ålder, hälsa och livsstil.

Äldre katter, överviktiga djur och katter med brachycefaliska ansikten, som den persiska katten, kräver oftare skönhetsbehandlingar än yngre, smalare katter.

Du kanske också tycker att en katt med mjuk, silkeslen päls behöver mer uppmärksamhet för att förhindra tuvor, än till exempel en grov långhårig katt. Det är därför min vän Jackie, en stor idrottare, äntligen fattade beslutet att hugga av sitt hår, för en kort, praktisk frisyr.

Hon beklagar hur mycket tid det skulle ta att ta hand om håret efter varje träning. Jag undrar om långhåriga katter känner likadant?

Med undantag för sällsynta kattraser som Bengaler och Sphynx, har de flesta katter en underrock av dunhår, ett mellanlager av “awn” hår och en toppfinish av skyddshår. Oavsett pälsens längd behöver dessa hår borstas med den bästa kattborsten för att upprätthålla renhet och glans.

Det finns flera olika typer av kattvårdborstar att köpa, så det är viktigt att förstå vad var och en gör för att få den bästa kattborsten för just din katt.

*Header-bilden i denna artikel är tagen härifrån!