Kattborste – Se till att sköta om kattens päls!

När din katt kräver pälsvård behöver du en kattborste, oavsett om det handlar om lång- eller korthåriga raser. Med regelbunden borstning förhindrar du även eventuella hårbollar, något som annars kan hamna i kattens mage.

Olika typer av kattborstar

  • Kattborste i gummi: Skonsamt alternativ för att få bort löst hår.
  • Kattborse i stål: Lämplig för katter med längre hår, eller när det krävs ett grövre verktyg.
  • Massageborste & karda: Bäst för känsliga raser. Passar för en skonsammare borstning som även bidrar med massage.
  • Massagevante: Fungerar som en massageborste, fast du trär den på din hand för en mer närgången borstning. 

Det finns många olika modeller i kategorin kattborstar. Du behöver dessutom både en hårborste och en kattkam i de allra flesta fall. För korthåriga raser kan du använda en kam i gummi, medan långhåriga katter kan kräva större kammar med längre stift – alternativt tovutredare. 

Guide: hur du tar hand om kattens päls

1. Massering

För en korthårig katt förespråkar vi alltid att börja med en kattborste av gummi. Med den i handen masserar du kattens päls i mjuka cirkulära rörelser. Det tar upp all päls som håller på att ramla av, samt flyttar upp all smuts eller dam till ytan. Då slipper katten slicka i sig allt de har i pälsen. De flesta katter älskar dessutom att bli masserade!

För en skön och masserande borstning rekommenderar vi framförallt Karda Massageborste.

2. Kamning

När din katt är van vid det steget är du redo att börja kamma för att få bort allt skräp ur pälsen. Med långhåriga katter hoppar du över gummiborstemassagen och går direkt till kamningen. Kammen tar bort allt löst hår och smuts. Vårt föredragna verktyg är en enkel metallkam med ojämna tänder. 

Undvik däremot att använda en så kallad mirakelkam som innehåller skarpa blad, som den välkända Furminator. Dessa riskerar att ta bort alldeles för mycket päls. Ett alternativ vi förespråkar istället är Katt kam metall fin/grov 16 cm.

3. Avslutning

Efter att ha kammat din katt, avsluta sessionen med en vanlig kattborste. Dessa har mycket lätta och korta trådborst som kan samla upp det sista av det lösa håret. En rekommendation är att använda kattborstar som har små “kepsar” på trådarnas ändar för att förhindra irritation.

En pälsborste vi själva använder är MagicBrush Cat

kattborste med hår

Hur ofta ska du borsta din katt?

Svaret är att det varierar från katt till katt. De flesta ägare av långhåriga raser säger att daglig borstning är bäst, men det finns andra faktorer att ta hänsyn till. Dessa kan bland annat vara kattens ålder, hälsa och livsstil. Äldre katter, överviktiga djur och katter med brachycefaliska ansikten, som den persiska katten, kräver oftare skönhetsbehandlingar än yngre och smalare sådana.

Du kanske också tycker att en katt med mjuk, silkeslen päls behöver mer uppmärksamhet för att förhindra tuvor, än till exempel en grov långhårig katt. Med undantag för sällsynta kattraser som Bengaler och Sphynx, har de flesta katter en underrock av dunhår, ett mellanlager av “awn” hår, och en toppfinish av skyddshår. Oavsett pälsens längd behöver dessa hår borstas med den bästa kattborsten för att upprätthålla renhet och glans.

Det finns flera olika typer av kattvårdborstar att köpa, så det är viktigt att förstå vad var och en gör för att få den bästa kattborsten för just din katt.

Vanliga frågor om kattborstar

Det är vanligt att en del frågor dyker upp när du ska välja bland ett brett utbud, som du ofta gör när du ska köpa saker till katten. Här nedan besvarar vi de flesta av dem. 

Hur mycket kostar en kattborste?

En kattborste kan kosta allt från under hundringen till ungefär 300 kr. En riktigt billig pryl som är värd varenda krona!

Kattborste eller katthandske?

Det beror på din personliga preferens. Om du vill vara närgången med din katt så är nog katthandsken ett bättre alternativ, och om du inte vill det så är kattborsten mer passande.

Vad händer om din katt redan har trassel och tuvor?

Om du bara ser tuvornas början och din katt är van att bli kammad, kan du använda den ojämna kammen för att försiktigt räta ut dem. Har du inte erfarenhet av att använda kattborstar med blad rekommenderar vi att du går till en professionell kattfrisör. Sax bör undvikas. Om du tror att du måste använda sax är det dags att ringa efter hjälp.

Ska katten badas efter borstning?

Bad lämnas bäst till proffsen – och bör ges mycket sparsamt. Katter är ökenvarelser, samt att deras päls motstår både sand och damm. De behöver de naturliga oljorna från huden för att hålla sig friska.

Vilken borste är bäst till katt?

Det har helt och hållet att göra med hur pälsen ser ut. Har du en korthårig katt kan det räcka med en liten kam, medan långhåriga raser ofta behöver grövre modeller.

Är det bra att raka katter?

Nej, detta då underullet isolerar mot både värme och kyla. Skulle din katt få tovor som inte går att borsta bort kan det däremot vara nödvändigt med en rakning.