Kattlåda bäst i test 2022 – bästa kattlådan!

Letar du också efter kattlåda bäst i test 2022? Då har du hittat rätt! I denna artikel hjälper vi dig hitta den absolut bästa kattlådan för just din katt. I slutet av artikeln besvarar vi också lite vanliga frågor som brukar komma upp när man ska köpa kattlåda.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för kattkompaniet.nu

Kattlåda bäst i test 2022

1. PeeWee kattlåda med höga kanter

2. Trixie kattlåda med hög kant

3. Savic kattlåda med tak

Prisklass: Medium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Pewee kattlåda med höga kanter recension

peewee kattlåda med höga kanter
PeeWee kattlåda med höga kanter

Enligt oss är denna Pewee kattlåda med höga kanter nummer ett på vår kattlåda bäst i test 2022 lista. Det är en dubbelbottnad kattlåda som är specialanpassad för pellets. Den övre lådan har ett galler så att det illaluktande och smutsiga spånet ramlar igenom till undersidan av kattlådan. På så sätt håller man kattlådan luktfri och det blir fräschare för din katt.

Det är rekommenderat att använda PeeWees egna pellets med det funkar såklart med vilka pellets som helst. Dock tyckte vi om PeeWee pelletsen mycket, då de absorberar den äckliga lukten snabbt.

I PeeWee kattlådan försvinner upp till 90% av urinet ner till botten och vi tyckte att lukten hölls bort väldigt bra. Den översta lådan verkade också hållas förvånandsvärt ren efter alla katternas toalettbesök. Denna kattlåda behöver inte rengöras alls lika ofta som de andra på denna lista.

Överlag en riktigt bra kattlåda som rekommenderas varmt av oss på Djurguide.se

Trixie kattlåda med hög kant recension

trixies kattlåda med hög kant
Trixie kattlåda med hög kant

Denna Trixie kattlåda med hög kant är en till kattlåda som passar in i kategorin “kattlåda med höga kanter”. Denna är 3-delad, vilket underlättade rengöringen något enormt. Men det gör också att du inte längre bara har en del att rengöra, utan tre.

I toppen har den en sil, sedan har du en till sil under det, och längst ner är en “vanlig” kattlåda som fångar upp allt äckligt. Denna fungerar dock också med kattsand, vilket vi vet att de allra flesta använder sig av. Detta är ett bra alternativ för dig som inte vill rengöra kattlådan så ofta men ändå använder kattsand.

Överlag är även denna Trixies kattlådan en av de bästa kattlådorna 2022. Rekommenderas från oss på Djurguiden.

Savic kattlåda med tak recension

savic kattlåda med tak
Savic kattlåda med tak

Denna Savic kattlåda med tak är riktigt stilren. En snygg design, med en hög bottenbalja som garanterar att inget läcker ut ur den. Det vi tyckte om lite extra med denna kattlåda med tak var att den var både enkel att transportera och snabbstädad. Detta på grund av den uppfällbara fronten.

Den har dock inga extra krusiduller, förutom det faktum att du inte behöver plocka av hela taket för att kunna städa kattlådan. Ett kolfilter medföljer dock till kattlådan vilket gör att minimal lukt läcker ut. Vi skulle definitivt säga att detta är en luktfri kattlåda.

Definitivt en kattlåda med tak vi tyckte om och vi kan rekommendera till dig som letar efter en. Dessutom är den väldigt billig!

Vanliga frågor för att hitta kattlåda bäst i test

Vi vet att en hel del frågor kan komma upp när du ska köpa kattlåda bäst i test. Därför har vi ovan hjälpt dig välja den bästa kattlådan för just dig och din katt. Nu ska vi också besvara lite av de vanligaste frågorna som brukar komma upp när man ska köpa kattlåda.

Hur du väljer bästa kattlådan

Ganska lik dig, dina katter är ganska selektiva varelser för många saker – den viktigaste är kattlådan som de behöver. När du köper en kattlåda till din katt måste du tänka på många faktorer som materialet, lådans design, lådans storlek och de olika typerna av kattsand som finns tillgängliga. Med denna upptäckt skulle bästa möjliga kattlåda som är tillgänglig för katten vara ett jobb. För vägledning lägger vi också fram en användbar guide som hjälper dig att få en kvalitetslåda enligt din kattens krav och mest för deras användning.

1. Olika typer av kattlådor

Nu skulle det vara dags för skojs skull – att hitta den bästa kattlådan som är avsedd för katten! Innan du hoppar in är det mycket bättre att känna till kattens vanor. Att veta om beteendet hos deras kull eller andra förhållanden skulle låta dig ta reda på deras krav. Katter som inte gillar någon som bryter mot deras integritet skulle gärna ha många av dessa. Äldre katter som lider av värkande leder eller artrit kommer att behöva en kattlåda där de lätt kan gå. Några vanliga alternativ för kattlådor är:

Öppna kattlådor – bäst för de flesta katter

Öppna kattlådor är perfekta att ha när dina flera katter inte kan veta när är lådan tillgänglig.

Dessa tar mindre plats och rengöring är också enkelt. Men med en öppen topp kommer du att märka mer lukt och det skulle inte finnas något sätt att hålla bort nyfikna hundar och barn eftersom det inte finns någon barriär.

Kattlådor med tak

Täckta lådor är idealiska för att hålla bort lukt från kattsanden. För vanliga kattlådor skulle du vara upptagen i fler rengöringsuppgifter och det beror på att tack och lock har koncentrerad lukt inuti. För att undvika sådan obehag är det bättre att överväga en kattlåda med inbyggd ventilation.

Kattlådor med tak är också lämpliga val för bättre integritet.

Kattlåda för dig som är upptagen – självrengörande

Om din prioritet är bekvämlighet skulle du ha en automatisk och självrengörande kattlåda som ett bra alternativ för investeringar. Sådana mycket avancerade alternativ finns för att eliminera avfall från kattsand när det lagras i en engångsbehållare och plastpåse. Du kan hitta olika automatiska kattlådor förutom engångsbrickor. Således är du befriad från bekymmer relaterade till att skopa och se kattens avfall. Med dessa lådor skulle dina katter uppskatta lådans renhet.

2. Storlek

Att dimensionera kattlådor är bland de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer lämpliga kattlådor för dina katter. Ingen gillar att ha trånga kvarter. För att säkerställa att de utvalda kattlådorna för katter är ganska stora för att katten ska passa bekvämt inuti, med mycket extra utrymme.

Dina katter måste få gott om utrymme för att röra sig och gräva runt, utan att kliva ut. Tillräckligt utrymme måste finnas för att undvika att “insättningar” kvarstår från tidigare besök.

En allmän regel som måste följas för att hitta lämplig storlek är att ha rätt storlek på kattlådan som måste förbli minst lika lång som din katt, med början från näsan mot svansspetsen (vid förlängning) och också dess bredd måste vara minst den bredd som är perfekt för din kattlängd.

3. Välj kattlådor med höga kanter

Små kattlådor kämpar för att hålla lådan där den hör hemma. Lite spårning och spridning är oundvikligt, men lågsidiga kattlådor har fler problem än de flesta. Tänk på att välja en högsidig kattlåda som är speciellt gjord med tanke på spridning.

Kom ihåg att vissa katter, speciellt honor, sprutar urin på sidorna och över kanterna på kattlådan. Om din papperskorg har låga sidor är det troligt att urinen kommer att gå över kanten och på golvet. Höga sidor hjälper till att hålla allt inne i lådan.

4. Enkel användning

En löpande start bör inte vara en del av din kattens inmatningsstrategi. Kattungar och äldre katter är särskilt benägna att få problem med att komma åt en kattlåda med höga sidor, så välj lådor med en sänkt ingång för enkel åtkomst.

Varje kattlåda måste rengöras minst en gång om dagen. De bästa kattlådorna gör jobbet lättare.

Välj kattlådor med släta inre ytor som gör skopning enkelt. Undvik lådor med svåra att rengöra mönster inklusive inre kurvor, åsar och dalar. Alla dessa funktioner samlar avfall och gör ditt jobb mer utmanande. Undvik också kattlådor med fyrkantiga hörn – dessa är också svåra att rengöra helt. Vissa kattlådor har non-stick och antimikrobiella beläggningar, som hjälper till att hantera lukt.

5. Design

Dessa funktioner är viktiga, särskilt om du har en större katt som behöver en stor låda eller ett utrymme i ditt hem som är en udda form som ett hörn. Du vill hitta en låda som din katt bekvämt kan vända på utan att träffa sidorna och att de kan huka sig och begrava sitt avfall utan att missa över kanten. Form är också viktigt för montering i hörn eller små utrymmen.

Om din katt är väldigt ung eller äldre och upplever hälsoproblem är design mycket viktigt. Sidor som är för höga eller kattlådor som kräver hopp för att komma in i kan vara för smärtsamma för en artritisk katt att använda, eller för långa för att en mycket liten kattunge ska komma till, vilket kan leda till olyckor runt huset. Under dessa omständigheter kan det vara lättare att välja in en låda med en nedre öppning eller ramp in i den.

6. Bekvämlighet

Även om en låda kan se vacker ut, kan du snabbt bli ett besvär om du inte enkelt kan ta bort kattens avfall från den. Vissa kattlådor tillåter också endast att använda en egen kattsand som kan öka kostnaden för lådan över tid. Du vill hitta en låda som är lätt att rengöra – som att kunna ta isär eller skopa den dagligen – eller som använder en kattsand som din katt accepterar. Vissa katter kanske bara föredrar lerkattsand, medan katter som har känsliga tassar föredrar papper eller tallbaserade kattsand som är mjukare under foten.

7. Hållbarhet

Hållbarhet är också viktigt, särskilt om du har flera katter eller en som är grov på lådorna. Du vill ha en låda som är hållbar nog för att möta dina behov. Om du letar efter en långvarig låda, kommer en tillverkad av tung plast eller andra material som är rep- och fläckbeständig att minska hur ofta du behöver byta ut den. Om du letar efter ett engångsalternativ hjälper stark kartong eller andra fuktavvisande material till att lådan inte läcker tills det är dags att byta ut den. Mycket tunga katter som gillar att repa, eller en låda som används av flera katter bör också vara tillräckligt hållbara för att hålla upp till daglig användning.

Kattlåda med tak eller utan tak?

Det finns inget definitivt svar här. Vissa katter föredrar en otäckt låda, andra inte. Naturligtvis finns det inget att säga i vilket “läger” din katt kommer att hamna i.

Så gärna gå någonstans här eller testa det genom att ge din katt ett urval av lådor att välja mellan. Var bara redo att anpassa dig om din katt börjar ge dig indikationer på en tydlig preferens på ett eller annat sätt.

Om du går den “täckta” vägen, se bara till att öppningen inte är för liten eller svår att komma till, och var redo att byta till otäckta rutor om din katt skulle utveckla astma eller artrit.

Varför ska man undvika självrengörande kattlådor?

Det finns många självrensande lådor på marknaden nu, och det kan vara frestande att släppa lite extra pengar för bekvämligheten med en låda som du aldrig behöver skopa. Men så obekvämt eller obehagligt som du tror att det är att skopa kattlådor varje dag, blir det mycket mindre bekvämt eller trevligt när din katt skräms av sin automatisk kattlåda och blir för rädd för att använda den.

Lägg sedan till det faktum att många av dessa självrengörande lådor kräver speciell kattsand; för att inte tala om att den dagliga skopningsritualen med vanliga lådor ger ett viktigt tillfälle att upptäcka eventuella förändringar i kattens kisar och poos som kan indikera en växande hälsoproblem (t.ex. diabetes, njursjukdom, förstoppning eller till och med urinhinder).

Hur många kattlådor behöver man?

Detta beror främst på om du letar efter en låda för en enda katt eller ett flerkatthushåll, detta borde inte vara något som “en och klar” medan du letar efter kattlådor. Alla har olika val i åtanke, och av många anledningar skulle det vara bra att förse dina katter med dessa också för att få dem att sluta skräpa runt huset.

Tumregeln skulle vara att ha en kattlåda mer än det totala antalet katter i ett hushåll – detta betraktas som “n + 1-regel.” Till exempel motsvarar 2-katter 3 kattlådor och så vidare. Att ha för få kattlådor skulle vara vanligt för problem som rör toalett, vilket resulterar i att katter blir avstått från skydd och kontrolleras av veterinären.

Behöver jag en kattlåda om jag har en utekatt?

Även om din katt normalt går på toaletten utomhus är det fortfarande en bra idé att förse dem med en inomhusavfallsbricka för alla fall (t.ex. vid nödsituationer). När vädret är väldigt kallt eller vått kanske din katt inte vill gå ut, eller det kan finnas en katt i närheten som förhindrar att din katt känner sig tillräckligt säker för att gå på toaletten utanför, så att du alltid får en katt har ett alternativ.

Vilken kattsand ska jag använda?

Kattsand kan tillverkas av papper, trä, kiseldioxid, majs, vete och Fullers jord, men de flesta katter tenderar att föredra icke-doftande kattsand som mest liknar sand. Sandliknande kattsand tenderar att vara ganska tunga att bära men andra lättare biologiskt nedbrytbara produkter finns också. Katter kommer att utveckla en preferens för en viss typ av kattsand från en ung ålder, så det är bäst att hålla sig till vad de är vana vid så mycket som möjligt.

Hur ofta rengör man en kattlåda?

Kattsand med klumpfunktion ska tas bort minst två gånger om dagen för att ta bort eventuella klumpar. Icke-klumpande kattsand bör bytas ut varje dag eller så vid behov. Hela innehållet i soptunnan bör bytas ut en gång i veckan, då ska du tvätta soptunnan med varmt vatten och milt rengöringsmedel. Förenade desinfektionsmedel, som fenol och kloroxylenol, är giftiga för katter och bör därför inte användas. Din veterinär kan rekommendera en viss antibakteriell rengöringsprodukt av medicinska skäl.

Var ska jag ställa kattlådan?

Placering är väldigt viktigt för att din katt ska känna sig trygg. Kattlådor ska placeras i diskreta hörn eller intill väggar så att din katt har en fullständig 180 ° -vy av närmar sig fara men är skyddad bakifrån.

Kattlådor ska vara borta från platser där din katt äter och dricker och ska inte vara i trafikerade genomfarter, som en landning eller hall, där de kan avbrytas.

Andra områden som ska undvikas inkluderar fönster i full längd med utsikt över trädgården, kattflikar och ytterdörrar där hotet från konstiga katter utanför kan vara särskilt tydligt för din katt.

Hur vänjer man katten till en ny kattlåda?

När du väl har valt ut den perfekta kattlådan och kattsanden måste du vänja din katt på att använda den. Ofta inkluderar detta en övergångsperiod, där du kommer att ha både kattens gamla låda och sand och den nya lådan eller sanden. Du kommer att vilja övergå under en period av några dagar till veckor, så att din katt kan vänja sig vid nya dofter, sevärdheter eller ljud från kattlådan.

  • Håll kattens gamla kattlåda bredvid den nya i flera dagar för att ge dem möjlighet att använda båda. Detta hjälper till att förhindra olyckor.
  • Låt din katt observera den nya lådan – kör rengöringsmekanismen i en automatisk låda flera gånger medan de tittar och du ger dem godis så att de vänjer sig vid ljudet.
  • Låt din katt sniffa och utforska lådan innan du lägger till kattsand. Uppmuntra dem att klättra i en låda med högre sidor eller ett lock och mata dem några godisar eller kasta in en leksak inuti medan de utforskar.
  • Om lådan har en hög huva eller dörr, försök att låta din katt använda lådan med huven eller dörren borttagna i några dagar och sätt sedan fast dörren igen när de är vana att gå in och ut.
  • Om du bara byter ut din kattsand, gör det under en period på en vecka eller två för att låta dem vänja sig vid känslan av den nya kattsanden. Lägg till lite mer av den nya kattsanden vid varje skopning medan du håller den gamla sanden blandad. Detta kommer både attrahera dem till den nya sanden och förhindra att olyckor plötsligt förändras.
  • Om din katt har olyckor, flytta lådan till en annan plats där de har olyckan. Din katt kan ha problem med att komma till lådan eller kanske vill ha en mer privat plats (för dem).
  • Flera katthushåll bör ha minst en kattlåda per katt. Detta hjälper till att förhindra slagsmål om en delad låda och olyckor om en katt inte kan komma åt en låda särskilt.
  • Om din katt vägrar att använda någon kattlåda alls är ett veterinärbesök för att utesluta hälsoproblem en bra idé.

Lämna en kommentar