Kattlåda och kattsand – allt om kattens toalett!

Katt i kattlåda

Katter är kinkiga när det gäller kattlådor och vilken typ av kattsand de föredrar. Denna artikel guidar dig med både information om kattens toalett och vilka faktorer som kan påverka det stundande valet. 

Öppna kattlådor – Bäst för de flesta katter

Öppna kattlådor är perfekta att ha när du har en katt som känner sig obekväm i trängda utrymmen, eller om du har flera katter i hemmet. Dessa tar också mindre plats och rengöringen är dessutom enkel. Men med en öppen topp kommer du att märka mer lukt. Det finns inte heller något enkelt sätt att hålla bort nyfikna småbarn, hundar eller andra djur då de inte har någon barriär.

PeeWee EcoMinor är en bra öppen kattlåda. När katten kissar i PeeWees kattlåda försvinner 90 % av urinen genom de små hålen i botten på den översta lådan och ned i den nedersta. Resten av urinen absorberas av pelletsen i den översta lådan som därefter faller sönder och blir till sågspån. När katten gräver faller sågspånen genom gallret i den översta lådan och ned i den undre lådan. Det gör att den översta lådan alltid är ren och torr.

PeeWee EcoMinor kattlåda
PeeWee EcoMinor kattlåda finns i olika färger

Kattlådor med tak – Användbara för kinkiga katter

Täckta lådor är idealiska för att hålla bort lukt från kattsanden. Kattlådor med tak är också lämpliga val för en förhöjd integritet – vissa katter kan nämligen vara väldigt kinkiga och vilja gå på toa ensamma.

En bra kattlåda med tak är PeeWee EcoHus, en dubbelbottnad kattlåda. På samma sätt som i PeeWee minor så försvinner 90% av urinen ner från den översta lådan till den undre. Katten uppfattar att den övre lådan alltid är torr och ren, och väljer då att göra sina toalettbestyr i lådan.

peewee ecohus-kattlåda
PeeWee Ecohus kattlåda finns i olika färger

Självrengörande kattlåda – En bra men dyrare investering

Om din prioritet är bekvämlighet är en automatisk och självrengörande kattlåda en bra investering. Avancerade alternativ finns där avfallet lagras i en engångsbehållare eller plastpåse.  Således är du befriad från bekymmer relaterade till att skopa och se kattens avfall. Med dessa lådor skulle dina katter även uppskatta renheten.

Tips som kan underlätta ditt val

  • Storleken spelar en avgörande roll

Dina katter måste få gott om utrymme för att röra sig och gräva runt, utan att behöva kliva ut. Tillräckligt med utrymme måste finnas för att undvika att “insättningar” kvarstår från tidigare besök. Ett allmänt råd du bör följa för att hitta en lämplig kattlåda är att ha rätt storlek på den, grundregeln är att den måste vara minst lika lång som din katt.

  • Välj kattlådor med höga kanter

I små kattlådor kan det vara svårt att hålla allt innehåll kvar i lådan, speciellt om katten gräver mycket. Lite spridning är oundvikligt, men lågsidiga kattlådor har fler problem än lådor med höga kanter. Kom ihåg att vissa katter, speciellt honor, sprutar urin på sidorna och över kanterna på kattlådan. Om din låda har låga sidor är det troligt att urinen kommer att gå över kanten och på golvet. Höga sidor hjälper till att hålla allt inne i lådan.

Dock kan det vara värt att nämna: Om din katt är väldigt ung eller äldre och upplever hälsoproblem är en låda med låga kanter att föredra. Sidor som är för höga eller kattlådor som kräver hopp för att komma in i kan vara för smärtsamma för en artritisk katt att använda, eller för långa för att en mycket liten kattunge ska komma till, vilket kan leda till olyckor runt huset. Under dessa omständigheter kan det vara lättare att välja in en låda med en låg främre öppning, eller ramp in i lådan.

  • Införskaffa kattlådor med släta ytor

Varje kattlåda måste rengöras minst en gång om dagen. De bästa kattlådorna gör jobbet lättare.Välj kattlådor med släta inre ytor som gör skopning enkelt. Undvik lådor med mönster som inre kurvor, åsar och dalar – dessa är svåra att rengöra. Allt detta samlar avfall och gör ditt jobb svårare.

Undvik också kattlådor med fyrkantiga hörn – dessa är också svåra att rengöra helt. Vissa kattlådor har non-stick och antimikrobiella beläggningar som hjälper till att hantera lukt.

Hur vänjer man katten till en ny kattlåda?

När du väl har valt ut den perfekta kattlådan och kattsanden måste du vänja din katt på att använda den. Ofta inkluderar detta en övergångsperiod där du kommer att ha både kattens gamla låda och sand, och även den nya lådan eller sanden. Du kommer att vilja övergå under en period av några dagar till veckor så att din katt kan vänja sig vid nya dofter eller ljud från kattlådan.

Följ gärna nedanstående knep för att hjälpa din katt att bli van med sin nya kattlåda:

  • Håll kattens gamla kattlåda bredvid den nya i flera dagar för att ge dem möjlighet att använda båda. Detta hjälper framförallt till att förhindra olyckor.
  • Låt din katt observera den nya lådan – kör rengöringsmekanismen i en automatisk låda flera gånger medan den tittar. Du kan även ge katten godis så att den förknippar händelsen med något positivt, samtidigt som den vänjer sig vid ljudet.
  • Låt din katt sniffa och utforska lådan innan du lägger till kattsand. Uppmuntra den att klättra i en låda med högre sidor eller ett lock, och mata den några godisar eller kasta in en leksak inuti medan den utforskar.
  • Om lådan har en hög huva eller dörr så försök att låta din katt använda lådan. Ha huven eller dörren borttagna i några dagar och sätt sedan fast dörren igen när den är van att gå in och ut.
  • Om du bara byter ut din kattsand, gör det under en period på en vecka eller två. Detta gör du för att låta dem vänja sig vid känslan av den nya kattsanden. Lägg till lite mer av den nya kattsanden vid varje skopning medan du håller den gamla sanden blandad. Detta kommer både attrahera dem till den nya sanden och förhindra att olyckor plötsligt sker.
  • Flera katthushåll bör ha minst en kattlåda per katt. Detta hjälper till att förhindra slagsmål om en delad låda, men även olyckor om en katt inte kan komma åt en låda när behoven tränger på.
  • Om din katt vägrar att använda någon kattlåda alls är det dags för ett veterinärbesök. Detta gör man för att utesluta hälsoproblem. Katten kan även jama på natten vilket är en av flera indikatorer på en försämrad hälsa.

Vilken kattsand ska jag använda?

Kattsand kan tillverkas av papper, trä, kiseldioxid, majs, vete och blekjord (Fullers jord) och betonitlera, men de flesta katter tenderar att föredra icke-doftande kattsand som mest liknar sand. Sandliknande kattsand tenderar att vara ganska tunga att bära, men andra lättare biologiskt nedbrytbara produkter finns också.

Katter kommer att utveckla en preferens för en viss typ av kattsand från en ung ålder, så det är bäst att hålla sig till vad de är vana vid så mycket som möjligt.

Historiskt sett var lerkattsanden det enda alternativet för att absorbera urin och låta en katt utöva det naturliga beteendet att begrava sitt avfall, men nu finns det många olika alternativ. Idag är kattsand oftast gjord av bentonit-lera, en klumpformel som liknar små stenar.

Du kan dock också hitta gammaldags fullers jord, med andra ord icke-klumpande kattsand, liksom kieselgel och naturlig kattsand. Lerkattsand är populär eftersom de är lätta att skopa och bekämpa lukt, men det finns vissa miljöproblem i samband med detta material. Naturlig kattsand är mer miljövänligt men inte lika effektiva på att maskera lukt.

Det finns många varianter att prova, men EcoLife kattsand är ett intressant kattsand som är en mix av vete och majs.

kattsand

Klumpande kattsand underlättar rengöringen

Bentonitlera är känd som “klumpande” kattsand, eftersom våta fläckar håller ihop, vilket gör dem lätta att skopa ut. Å andra sidan klumpar inte Fullers jord och naturlig kattsand, vilket betyder att du kanske måste byta ut kattsanden oftare. Det finns också kattsand av kieselgel som absorberar fukt i sina pellets så att du bara behöver skopa fast avfall.

Luktbekämpning är a och o

Om din kattlåda är i ett avskilt område av huset kanske du inte bryr dig om det luktar lite. Men om din katts toalett ligger i ett centralt område i ditt hem så kan du välja en kattsand med luktbekämpande ingredienser för att neutralisera eller dölja lukten. Ett sådant är bikarbonat som du kan strö ut i kattsanden, samtidigt som du rengör den.

Rengöringsfrekvens

Det är viktigt att tömma kattlådan minst en gång per dag. Vi rekommenderar också att du rengör den grundligt en gång per vecka. Använd helst varmt vatten eftersom katter kan känna obehag av vanliga rengöringsmedel.

Att tänka på vid valet av kattsand

  • Du kan köpa kristallsand som inte luktar eftersom det innehåller aktivt kol.
  • Om du använder pellets så dammar de inte i lägenheten eller huset.
  • Klumpbildande kattsand är lättare att rengöra, samtidigt som det är mjukt för kattens tassar.
  • Funderar på vilken typ av sand som är viktigast för dig – men även för din katt.

allt om kattlåda och kattsand

Hur byter man kattsandsmärke?

De flesta katter kommer att anpassa sig till en ny kattsand utan krångel, om du gör det till en långsam övergång. Lägg till små mängder av den nya kattsanden till den gamla under en sju till tio dagars period tills du har bytt helt. Detta är särskilt viktigt om du byter kattsandsform, eftersom en ny konsistens kan få din katt att förändra sitt toabesök.

Obs! Om din katt börjar gå på toaletten utanför sin kattlåda, bör ditt första samtal alltid vara till din veterinär. Många medicinska tillstånd kan orsaka en förändring av kattens vanor.

Ska man verkligen undvika självrengörande kattlådor?

Det finns många självrensande lådor på marknaden, och det kan vara frestande att lägga lite extra pengar för bekvämligheten med en låda som du inte behöver skopa. Detta kan dock resultera i andra problem, exempelvis att det mycket mindre bekvämt eller trevligt när din katt skräms av sin automatisk kattlåda och blir för rädd för att använda den.

Lägg sedan till det faktum att många av dessa självrengörande lådor kräver speciell kattsand; för att inte tala om att den dagliga skopningsritualen med vanliga lådor ger ett viktigt tillfälle att upptäcka eventuella förändringar i kattens kiss och bajs som kan indikera ett växande hälsoproblem (t.ex. diabetes, njursjukdom, förstoppning eller till och med urinhinder).

Vanliga frågor och svar

Hur många kattlådor behöver man?

Om du bara har en katt så brukar det räcka med en kattlåda. Om du har fler djur så är en tumregel att ha en kattlåda mer än det totala antalet katter i ett och samma hushåll – detta betraktas som “n + 1-regeln”. Till exempel tre kattlådor till två katter.

Behöver jag en kattlåda om jag har en utekatt?

Även om din katt normalt går på toaletten utomhus är det fortfarande en bra idé att förse dem med en inomhusavfallslåda (t.ex. vid nödsituationer).

När vädret är väldigt kallt eller vått kanske din katt inte vill gå ut, eller så kan det finnas ett djur i närheten som förhindrar att din katt känner sig tillräckligt säker för att gå på toaletten utanför.

Var ska jag ställa kattlådan?

Placering är väldigt viktigt för att din katt ska känna sig trygg. Kattlådor ska ställas vid diskreta hörn eller intill väggar så att din katt kan se åt alla håll, och samtidigt har ”ryggen skyddad”.

Kattlådor ska vara långt borta från platser där din katt äter och dricker, och ska inte vara där folk eller djur normalt rör sig. Tänk själv hur det skulle vara att avbrytas varje gång man går på toaletten!

Related Posts

  • Vandra med hund – stor guide

  • Transportburar för hund och katt

  • Hur länge kan man lämna en katt ensam hemma?