Kattlåda och kattsand – allt om kattens toalett!

Dina katter är (likt dig) ganska selektiva varelser för många saker – den viktigaste kan vara toalettbestyret. Katter kan vara ganska kinkiga, det måste vara “rätt sorts” kattlåda och “rätt sorts” kattsand, där “rätt sorts” varierar från individ till individ. När du köper en kattlåda till din katt måste du tänka på många faktorer som materialet, lådans design, lådans storlek och de olika typerna av kattsand som finns tillgängliga.

Olika typer av kattlådor

Några vanliga alternativ för kattlådor är:

Öppna kattlådor – bäst för de flesta katter

Öppna kattlådor är perfekta att ha när dina flera katter inte kan veta när är lådan tillgänglig. Dessa tar mindre plats och rengöringen är också enkel. Men med en öppen topp kommer du att märka mer lukt. Det finns inte heller något enkelt sätt att hålla bort nyfikna småbarn, hundar eller andra djur eftersom det inte finns någon barriär.

PeeWee EcoMinor är en bra öppen kattlåda. När katten kissar i PeeWees kattlåda försvinner 90 % av urinen genom de små hålen i botten på den översta lådan och ned i den nedersta. Resten av urinen absorberas av pelletsen i den översta lådan som därefter faller sönder och blir till sågspån. När katten gräver faller sågspånen genom gallret i den översta lådan och ned i den undre lådan. Det gör att den översta lådan alltid är ren och torr.

PeeWee EcoMinor kattlåda
PeeWee EcoMinor kattlåda finns i olika färger

Kattlådor med tak

Täckta lådor är idealiska för att hålla bort lukt från kattsanden. Kattlådor med tak är också lämpliga val för bättre integritet – vissa katter kan vara väldigt kinkiga och vill gå på toa ensamma.

En bra kattlåda med tak är PeeWee EcoHus, som är en dubbelbottnad kattlåda. På samma sätt som i PeeWee minor så försvinner 90% av urinen ner från den översta lådan till den undre. Katten uppfattar att den övre lådan alltid är torr och ren, och väljer då att göra sina toaelattbestyr i lådan.

peewee ecohus-kattlåda
PeeWee Ecohus kattlåda finns i olika färger

Självrengörande kattlåda

Om din prioritet är bekvämlighet skulle är en automatisk och självrengörande kattlåda en bra investering. Avancerade alternativ finns där avfallet lagras i en engångsbehållare eller plastpåse.  Således är du befriad från bekymmer relaterade till att skopa och se kattens avfall. Med dessa lådor skulle dina katter uppskatta lådans renhet.

Storlek

Dina katter måste få gott om utrymme för att röra sig och gräva runt, utan att behöva kliva ut. Tillräckligt med utrymme måste finnas för att undvika att “insättningar” kvarstår från tidigare besök.

En allmän regel som måste följas för att hitta lämplig storlek är att ha rätt storlek på kattlådan som måste vara minst lika lång som din katt.

Välj kattlådor med höga kanter

I små kattlådor kan det vara svårt att hålla allt innehåll kvar i lådan, speciellt om katten gräver mycket. Lite spridning är oundvikligt, men lågsidiga kattlådor har fler problem än lådor med höga kanter. Kom ihåg att vissa katter, speciellt honor, sprutar urin på sidorna och över kanterna på kattlådan. Om din låda har låga sidor är det troligt att urinen kommer att gå över kanten och på golvet. Höga sidor hjälper till att hålla allt inne i lådan.

Dock kan det vara värt att nämna: Om din katt är väldigt ung eller äldre och upplever hälsoproblem är en låda med låga kanter att föredra. Sidor som är för höga eller kattlådor som kräver hopp för att komma in i kan vara för smärtsamma för en artritisk katt att använda, eller för långa för att en mycket liten kattunge ska komma till, vilket kan leda till olyckor runt huset. Under dessa omständigheter kan det vara lättare att välja in en låda med en låg främre öppning, eller ramp in i lådan.

Enkel användning

Varje kattlåda måste rengöras minst en gång om dagen. De bästa kattlådorna gör jobbet lättare.

Välj kattlådor med släta inre ytor som gör skopning enkelt. Undvik lådor med mönster som inre kurvor, åsar och dalar – dessa är svåra att rengöra. Allt detta samlar avfall och gör ditt jobb svårare. Undvik också kattlådor med fyrkantiga hörn – dessa är också svåra att rengöra helt. Vissa kattlådor har non-stick och antimikrobiella beläggningar som hjälper till att hantera lukt.

Varför ska man undvika självrengörande kattlådor?

Det finns många självrensande lådor på marknaden, och det kan vara frestande att lägga lite extra pengar för bekvämligheten med en låda som du inte behöver skopa. Men så obekvämt eller obehagligt som du tror att det är att skopa kattlådor varje dag, blir det mycket mindre bekvämt eller trevligt när din katt skräms av sin automatisk kattlåda och blir för rädd för att använda den.

Lägg sedan till det faktum att många av dessa självrengörande lådor kräver speciell kattsand; för att inte tala om att den dagliga skopningsritualen med vanliga lådor ger ett viktigt tillfälle att upptäcka eventuella förändringar i kattens kiss och bajs som kan indikera ett växande hälsoproblem (t.ex. diabetes, njursjukdom, förstoppning eller till och med urinhinder).

Hur många kattlådor behöver man?

Detta beror främst på om du letar efter en låda för en enda katt eller ett flerkatthushåll. Om du har en enda katt, så brukar det räcka med en kattlåda. Om du har fler katter  så är en tumregel att ha en kattlåda mer än det totala antalet katter i ett hushåll – detta betraktas som “n + 1-regeln”. Till exempel tre kattlådor till två katter.

Behöver jag en kattlåda om jag har en utekatt?

Även om din katt normalt går på toaletten utomhus är det fortfarande en bra idé att förse dem med en inomhusavfallslåda för alla fall (t.ex. vid nödsituationer). När vädret är väldigt kallt eller vått kanske din katt inte vill gå ut, eller det kan finnas en katt i närheten som förhindrar att din katt känner sig tillräckligt säker för att gå på toaletten utanför, så att du alltid får en katt har ett alternativ.

Var ska jag ställa kattlådan?

Placering är väldigt viktigt för att din katt ska känna sig trygg. Kattlådor ska placeras i diskreta hörn eller intill väggar så att din katt kan se åt alla håll, och samtidgt har “ryggen skyddad”. Kattlådor ska vara långt borta från platser där din katt äter och dricker och ska inte vara där folk eller djur normalt rör sig, som exempelvis hallen. Tänk själv hur det skulle vara att avbrytas varje gång man går på toaletten!

Hur vänjer man katten till en ny kattlåda?

När du väl har valt ut den perfekta kattlådan och kattsanden måste du vänja din katt på att använda den. Ofta inkluderar detta en övergångsperiod, där du kommer att ha både kattens gamla låda och sand och den nya lådan eller sanden. Du kommer att vilja övergå under en period av några dagar till veckor, så att din katt kan vänja sig vid nya dofter eller ljud från kattlådan.

  • Håll kattens gamla kattlåda bredvid den nya i flera dagar för att ge dem möjlighet att använda båda. Detta hjälper till att förhindra olyckor.
  • Låt din katt observera den nya lådan – kör rengöringsmekanismen i en automatisk låda flera gånger medan de tittar och du ger dem godis så att de vänjer sig vid ljudet.
  • Låt din katt sniffa och utforska lådan innan du lägger till kattsand. Uppmuntra dem att klättra i en låda med högre sidor eller ett lock och mata dem några godisar eller kasta in en leksak inuti medan de utforskar.
  • Om lådan har en hög huva eller dörr så försök att låta din katt använda lådan med huven eller dörren borttagna i några dagar och sätt sedan fast dörren igen när de är vana att gå in och ut.
  • Om du bara byter ut din kattsand, gör det under en period på en vecka eller två för att låta dem vänja sig vid känslan av den nya kattsanden. Lägg till lite mer av den nya kattsanden vid varje skopning medan du håller den gamla sanden blandad. Detta kommer både attrahera dem till den nya sanden och förhindra att olyckor plötsligt förändras.
  • Flera katthushåll bör ha minst en kattlåda per katt. Detta hjälper till att förhindra slagsmål om en delad låda och olyckor om en katt inte kan komma åt en låda när behoven tränger på.
  • Om din katt vägrar att använda någon kattlåda alls är ett veterinärbesök för att utesluta hälsoproblem en bra idé.

Vilken kattsand ska jag använda?

Kattsand kan tillverkas av papper, trä, kiseldioxid, majs, vete och blekjord (Fullers jord) och betonitlera, men de flesta katter tenderar att föredra icke-doftande kattsand som mest liknar sand. Sandliknande kattsand tenderar att vara ganska tunga att bära men andra lättare biologiskt nedbrytbara produkter finns också. Katter kommer att utveckla en preferens för en viss typ av kattsand från en ung ålder, så det är bäst att hålla sig till vad de är vana vid så mycket som möjligt.

Historiskt sett var lerkattsanden det enda alternativet för att absorbera urin och låta en katt utöva det naturliga beteendet att begrava sitt avfall, men nu finns det många olika alternativ. Idag är kattsand oftast gjord av bentonit-lera, en klumpformel som liknar små stenar. Du kan dock också hitta gammaldags fullers jord, med andra ord icke-klumpande kattsand, liksom kieselgel och naturlig kattsand. Lerkattsand är populär eftersom de är lätta att skopa och bekämpa lukt, men det finns vissa miljöproblem i samband med detta material. Naturlig kattsand är mer miljövänligt men inte lika effektiva på att maskera lukt.

kattsand

Klumpande kattsand

Bentonitlera är känd som “klumpande” kattsand, eftersom våta fläckar håller ihop, vilket gör dem lätta att skopa ut. Å andra sidan klumpar inte Fullers jord och naturlig kattsand, vilket betyder att du kanske måste byta ut kattsanden oftare. Det finns också kattsand av kieselgel som absorberar fukt i sina pellets så att du bara behöver skopa fast avfall.

Luktbekämpning

Om din kattlåda är i ett avskilt område av huset kanske du inte bryr dig om det luktar lite. Men om din katts toalett ligger i ett centralt område i ditt hem så kanske du vill välja en kattsand med luktbekämpande ingredienser för att neutralisera eller dölja lukten.

Materialval för kattsand

Några av de vanligaste kattsanden är gjorda av följande:

Kattsand av lera

Kattsand av lera är det mest populära kattsandsvalet för kattägare, förmodligen delvis för att det också är en av de mest väletablerade och lätta att få tag på.

Lågdamm och dammfria alternativ finns tillsammans med doftande eller oparfymerade sorter. Några av kattsandssorterna består av stora bitar av lera och andra är en finare lerpartikel, men de absorberar allt urin och blir till en mjukare, våt cement-liknande konsistens när de gör det. Det finns till och med kattsand av lera som innehåller lockmedel för att locka en svår katt att gå på toaletten oftare.

Det finns två huvudtyper av lerkattsand: klumpning och icke-klumpning. Klumpande kattsand föredras ofta av många kattägare som gillar att skopa urinavfallet ur kattlådan regelbundet, men andra gillar den lägre kostnaden för kattsand som inte klumpar sig och tömmer hela innehållet i kattlådan vid behov.

Några nackdelar med kattsand inkluderar det faktum att det inte är miljövänligt, mängden damm som finns, kattsandens vikt och hur mycket kattsanden spårar genom huset. Prisnivån och tillgängligheten för de flesta lerkattsandsalternativ gör det fortfarande till ett populärt val för kattägare.

Kattsand av trä

Kattsand av trä är populärt på grund av dess naturliga förmåga att bekämpa lukt. Tillverkad av tallar, den är också lätt, har lågt damm, är absorberande och är mjukare än lerkull.

Vissa kattägare gillar det faktum att det är mer miljövänligt än lerkattsanden och att det kan ge bättre luktkontroll. Det finns både klumpande och icke klumpande alternativ. Icke-klumpande tallkattsand kommer vanligtvis i en cylindrisk pelleterad form medan klumpformen är en jordad kull som ser mer ut som sågspån.

Kattsand av vete

I likhet med tallkattsanden är veteavfall också ett miljövänligt alternativ till leravfall, men det är tillverkat av bearbetat vete. Det klumpar sig, hjälper till att kontrollera lukt och kan till och med spolas ned. Det finns vanligtvis inga tillsatta färgämnen eller parfymer till denna malade, granulära produkt. När en katt urinerar på vetekattsand blir den till ett sågspånliknande material och kan tas ut ur lådan.

Kattsand av majs

Ett annat naturligt kattsandsalternativ är majs. Det kan komma i en doftande sort men det är fortfarande ett biologiskt nedbrytbart alternativ. Det klumpar ihop sig och absorberar urin, är lätt jämfört med lera och består av torkade majskärnor.

EcoLife kattsand är ett intressant kattsand som är en mix av vete och majs. EcoLife är ett lättviktsströ vilket gör det enklare att bära hem. Klumpbildande och helt fri från kemiska tillsatser. Kattsanden räcker dubbelt så länge jämfört med vanlig kattsand, vilket bidrar till bättre ekonomi och mindre avfall. Mycket säker produkt, även om katten äter av ströet.

Kattsand av gräs

Mindre vanligt tillgängliga än de flesta andra typer av kattsand är gräsavfall. Ett annat naturligt alternativ till traditionell kattsand. Det liknar tall- eller majsavfall och är en torkad, biologiskt nedbrytbar gräsfröskräp. Det klumpar sig så att avfall kan tas bort och innehåller vanligtvis inte färgämnen eller tillsatta kemikalier som vissa kattägare försöker undvika. Det är också naturligt dammfattigt och mjukare och lättare än lerkattsand.

Kattsand av valnötsskal

Naturliga kattsandsalternativ har utvidgats till att omfatta valnötskal. Dessa skal av valnöt har hög absorptionsförmåga jämfört med lerkattsand, fungerar bra för luktkontroll och klumpar också. Stoft med låg damm gör denna typ av naturlig kattsand extra tilltalande men vissa märken verkar avge rött eller brunt damm beroende på hur mycket en katt gillar att sparka runt. Kattsand av valnötskal är granulära i utseende och är lågspårande och biologiskt nedbrytbara.

Kattsand av papper

Om din katt har skador på tassarna så kan kattsand av papper användas – återvunnet pappersmaterial eller helt enkelt strimlad tidning. Papper damm väldigt lite ger ingen risk för irriterande sår, inga dofter, är mjukare än lerkullar och är absorberande. Tyvärr klumpar eller kontrollerar inte den här kattsanden lukten särskilt bra, så de används ofta bara på kort sikt.

Kattsand av gelkristaller

Ökar i popularitet, kattsand av gel tillverkas numera av flera olika företag. De flesta företag annonserar att kiselgelkattsanden inte är så dammigt som lera, fångar urin utan att behöva skopa ut det från kattsanden, håller längre än samma mängd lerkattsand, erbjuder utmärkt luktkontroll och ibland till och med föredras av katter framför kattsand av lera.

Kattsand av gel är vanligtvis dyrare än en lerkattsand med samma vikt, men eftersom den håller längre ser vissa husdjursägare inte någon betydande prisskillnad. Vissa typer av gelkattsand, som Pretty Litter, har till och med färgförändrande indikatorer i sig för att övervaka kattens urinvägar.

allt om kattlåda och kattsand

Hur byter man kattsandsmärke?

De flesta katter kommer att anpassa sig till en ny kattsand utan krångel, om du gör det till en långsam övergång. Lägg till små mängder av den nya kattsanden till den gamla under en sju till tio dagars period tills du har bytt helt. Detta är särskilt viktigt om du byter kattsandsform, eftersom en ny konsistens kan få din katt att förändra sitt toabesök.

Obs! Om din katt börjar gå på toaletten utanför sin kattlåda, bör ditt första samtal alltid vara till din veterinär. Många medicinska tillstånd kan orsaka en förändring av kattens vanor.