Kattsand bäst i test – bra kattsand för din katt!

Letar du också efter kattsand bäst i test 2021? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig hitta en riktigt bra kattsand för just din katt. Nedan hittar du först en topplista av den bästa kattsanden (i alla prisklasser), sedan hittar du lite vanliga frågor och svar om kattsand.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Kattkompaniet.nu

Kattsand bäst i test 2021

1. EcoLife kattsand

2. Companion kattsand

3. Best in show kattsand

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

EcoLife kattsand recension

ecolife kattsand
EcoLife kattsand

Denna EcoLife kattsanden var enligt oss på Djurguiden den absolut bästa. Men, med en så bra kattsand kommer också ett dyrare pris. 5,5kg kattsand går på ungefär 250kr vilket är väldigt mycket dyrare än andra märken.

Men vi fann också att EcoLife kattsanden räckte dubbelt så länge som “vanlig” kattsand. Då blir det betydligt billigare i längden och mindre avfall.

Dessutom är detta ingen “vanlig” kattsand, den är tillverkad på ett lättviktsströ vilket gör det betydligt enklare att bära hem. Det bästa är att den är fri från kemiska substanser, så om din katt skulle få i sig lite av kattsanden är det helt lungt. Den är inte farlig alls.

Överlag är detta en mycket bra kattsand som rekommenderas om du har en lite större budget.

Companion kattsand recension

companion kattsand
Companion kattsand

Denna companion kattsand har en extra stark klumpbildande förmåga som gör att kattlådan inte luktar. Den motverkar också söndersmuling av kattsanden vilket vi tyckte fungerade väldigt bra. Kattsanden kapslar in lukten snabbt och vi tyckte inte att badrummet luktade särskilt illa efteråt.

Companion kattsanden är också långtidsverkande friskhet, och näst intill dammfri! För bara cirka 200kr får du en 10L kattsand låda som räcker längre än förväntat. Därför ger vi Companion kattsand bäst i test 2021!

Kattsand best in show recension

best in show kattsand
Best in show kattsand

Best in show kattsand är också en klumpbildande kattsand, som är en ren naturprodukt utan konstiga tillsatser. Den har en snabb uppsugningsförmåga med en rikitgt bra klumpbilding. Något vi tyckte gjorde det väldigt enkelt att hålla rent i kattlådan.

Dessutom tyckte vi även denna bra kattsanden eliminerade lukten snabbt. Överlag är den också väldigt dryg, så den blir billigare än kattsand från andra märken. Vi på Djurguide.se rekommenderar denna varmt.

Vanliga frågor när du ska köpa kattsand bäst i test 2021

Vi vet att det kan komma upp en hel del frågor när du ska hitta kattsand bäst i test 2021. Därför har vi först satt ihop vår topplista över bra kattsand, men nu ska vi även besvara de vanligaste frågorna om kattsand.

Vad ska man leta efter för en bra kattsand?

Det finns inte bara olika typer av kattsand, det finns också olika material som kattsanden är gjorda av. Det kommer sannolikt att ta några försök för att hitta rätt kattsand för dig och din katt. Enligt American Veterinary Medical Association (AMVA), när du analyserar alla olika typer av kattsand, bör du identifiera vad du anser vara de viktigaste faktorerna (men i slutändan kommer din katt vara beslutsfattaren!):

Material

Idag är kattsand oftast gjord av bentonit-lera, en klumpformel som liknar små stenar. Du kan dock också hitta gammaldags fullers jord, med andra ord icke-klumpande kattsand, liksom kieselgel och naturlig kattsand. Lerkattsand är populär eftersom de är lätta att skopa och bekämpa lukt, men det finns vissa miljöproblem i samband med detta material. Naturlig kattsand är mer miljövänligt men inte lika effektiva på att maskera lukt.

Klump

Bentonitlera är känd som “klumpande” kattsand, eftersom våta fläckar håller ihop, vilket gör dem lätta att skopa ut. Å andra sidan klumpar inte fullers jord och naturlig kattsand, vilket betyder att du kanske måste byta ut kattsanden oftare. Det finns också kattsand av kieselgel som absorberar fukt i sina pellets så att du bara behöver skopa fast avfall.

Luktbekämpning

Om din kattlåda är i ett avskilt område av huset kanske du inte bryr dig om det luktar lite. Men om din katts badrum ligger i ett centralt område i ditt hem, kanske du vill välja en kattsand med luktbekämpande ingredienser för att neutralisera eller dölja lukten.

Vad är kattsand gjort av?

Kattsand är ett viktigt inköp för alla som har inomhuskatter. Det används instinktivt av en katt för att begrava sitt urin och avföring, men vissa ägare har preferenser för vilken typ av kattsand de vill att deras katter ska använda.

Historiskt sett var lerkattsanden det enda alternativet för att absorbera urin och låta en katt utöva det naturliga beteendet att begrava sitt avfall, men nu finns det många olika alternativ.

Pris, luktkontroll, dammängd, absorptionsförmåga, hur bra det klumpar sig, tillgänglighet att köpa, doft eller brist på detta och andra faktorer kan spela en roll i vilken typ av kattsand du och din katt föredrar.

Förutom följande typer av kattsand kommer vissa människor också tillfälligt att använda kattsandsersättningar som de hittar liggande i sitt hem. Smuts, sågspån, träspån, olika små djurströ, djurfoder, sand och mossa har alla använts. Oro med lukt, damm, parasiter och andra problem gör emellertid inte dessa föremål till bra långsiktiga lösningar för katter.

En sista och viktig övervägande när du väljer en bra kattsand är huruvida din katt gillar den och kommer att använda den. Många katter kommer att vägra att använda vissa typer av kattsand och kommer istället att gå utanför kattlådan. Detta är naturligtvis inte perfekt för någon, så den ultimata faktorn för att bestämma vilken typ av kattsand som ska köpas kan ligga hos din katt och dess preferenser.

Några av de vanligaste kattsanden är gjorda av följande:

Kattsand av lera

Kattsand av lera är det mest populära kattsandsvalet för kattägare, förmodligen delvis för att det också är en av de mest väletablerade och lätta att få tag på.

Låg damm och dammfria alternativ finns tillsammans med doftande eller oparfymerade sorter. Några av kattsandssorterna består av stora bitar av lera och andra är en finare lerpartikel, men de absorberar allt urin och blir till en mjukare, våt cement-liknande konsistens när de gör det. Det finns till och med kattsand av lera som innehåller lockmedel för att locka en svår katt att använda mer kattsand.

Det finns två huvudtyper av lerkattsand: klumpning och icke-klumpning. Klumpande kattsand föredras ofta av många kattägare som gillar att skopa urinavfallet ur kattlådan regelbundet, men andra gillar den lägre kostnaden för kattsand som inte klumpar sig och tömmer hela innehållet i kattlådan vid behov.

Några nackdelar med kattsand inkluderar det faktum att det inte är miljövänligt, mängden damm som finns, kattsandens vikt och hur mycket kattsanden spårar genom huset. Prisnivån och tillgängligheten för de flesta lerkattsandsalternativ gör det fortfarande till ett populärt val för kattägare.

Kattsand av trä

Kattsand av trä är populärt på grund av dess naturliga förmåga att bekämpa lukt. Tillverkad av tallar, den är också lätt, har lågt damm, är absorberande och är mjukare än lerkull.

Vissa kattägare gillar det faktum att det är mer miljövänligt än lerkattsanden och att det kan ge bättre luktkontroll. Det finns både klumpande och icke klumpande alternativ. Icke-klumpande tallkattsand kommer vanligtvis i en cylindrisk pelleterad form medan klumpformen är en jordad kull som ser mer ut som sågspån.

Kattsand av vete

I likhet med tallkattsanden är veteavfall också ett miljövänligt alternativ till leravfall, men det är tillverkat av bearbetat vete. Det klumpar sig, hjälper till att kontrollera lukt och kan till och med spolas ned. Det finns vanligtvis inga tillsatta färgämnen eller parfymer till denna malade, granulära produkt. När en katt urinerar på vetekattsand blir den till ett sågspånliknande material och kan tas ut ur lådan.

Kattsand av gräs

Mindre vanligt tillgängliga än de flesta andra typer av kattsand är gräsavfall. Ett annat naturligt alternativ till traditionell kattsand. Det liknar tall- eller majsavfall och är en torkad, biologiskt nedbrytbar gräsfröskräp. Det klumpar sig så att avfall kan tas bort och innehåller vanligtvis inte färgämnen eller tillsatta kemikalier som vissa kattägare försöker undvika. Det är också naturligt dammfattigt och mjukare och lättare än lerkattsand.

Kattsand av majs

Ett annat naturligt kattsandsalternativ är majs. Det kan komma i en doftande sort men det är fortfarande ett biologiskt nedbrytbart alternativ. Det klumpar ihop sig och absorberar urin, är lätt jämfört med lera och består av torkade majskärnor. Det finns till och med några majskattsandsalternativ som innehåller kattattraktioner.

Vissa problem med majsavfall inkluderar mögeltillväxt, speciellt aflatoxiner, eftersom majs lätt kan producera denna typ av toxin och minskad klumpfunktion. Aflatoxiner kan vara dödliga för husdjur, så medan vissa företag garanterar att deras kattsand är säkra och de flesta ägare aldrig har haft problem med majsen, väljer vissa husdjursägare andra alternativ. Den lägre nivån av klumpning i kattsand av majs har också diskuterats bland kattägare, men de flesta anser fortfarande att det är funktionellt.

Kattsand av valnötsskal

Naturliga kattsandsalternativ har utvidgats till att omfatta valnötskal. Dessa skal av valnöt har hög absorptionsförmåga jämfört med lerkattsand, fungerar bra för luktkontroll och klumpar också. Stoft med låg damm gör denna typ av naturlig kattsand extra tilltalande men vissa märken verkar avge rött eller brunt damm beroende på hur mycket en katt gillar att sparka runt.

Kattsand av valnötskal är granulära i utseende och är lågspårande och biologiskt nedbrytbara. Vissa kattägare känner till och med att denna typ av kull varar längre än de andra de har provat i flera katthushåll.

Kattsand av papper

Populärt för katter med skador på tassarna, kan kattsand av papper användas, återvunnet pappersmaterial eller helt enkelt strimlad tidning. Dessa kattsandsmärken har lite damm eller oro för irriterande sår, inga dofter, är mjukare än lerkullar och är absorberande. Tyvärr klumpar eller kontrollerar inte den här kattsanden lukten särskilt bra, så de används ofta bara på kort sikt.

Kattsand av gelkristaller

Ökar i popularitet, kattsand av gel tillverkas numera av flera olika företag. De flesta företag annonserar att kiselgelkattsanden inte är så dammigt som lera, fångar urin utan att behöva skopa ut det från kattsanden, håller längre än samma mängd lerkattsand, erbjuder utmärkt luktkontroll och ibland till och med föredras av katter framför kattsand av lera.

Kattsand av gel är vanligtvis dyrare än en lerkattsand med samma vikt, men eftersom den håller längre ser vissa husdjursägare inte någon betydande prisskillnad. Vissa typer av gelkattsand, som Pretty Litter, har till och med färgförändrande indikatorer i sig för att övervaka kattens urinvägar.

Vet du inte vilken av de du ska välja? Läs vår kattsand bäst i test 2021 lista ovan istället!

Typer av kattsand

Doftande eller oparfymerad kattsand?

Kattsand finns i både doftande och oparfymerade sorter. Doftande kattsand är utformade för att maskera lukt från kattlådor, men vissa katter ogillar starka dofter och föredrar oparfymerad kattsand.

Osorterade kattsandsmärken är beroende av ingredienser som kol och naturliga växtextrakt för att absorbera lukt från urin och avföring och minska lukten från kattlådan, vilket gör att du och din katt blir lyckliga.

Klumpande eller icke-klumpande kattsand?

Kattsand kan också vara klumpig eller icke-klumpig, vilket påverkar hur du som husdjursföräldrar rengör och tömmer kattlådan. Klumpande kattsand bildar skopbara, massiva massor för snabb och enkel avfallshantering.

Klumpbildande kattsand ger i allmänhet god luktkontroll och behöver bytas ut mindre ofta än deras motsvarigheter. All bra kattsand som vi har med i vårt kattsand test har klumpbildande funktioner. Vi tycker absolut det är något att titta efter när du ska köpa kattsand.

Hur byter man kattsandsmärke?

Du har fattat ditt beslut och nu är det dags att byta. De flesta katter kommer att anpassa sig till en ny kattsand utan krångel, om du gör det till en långsam övergång.

Lägg till små mängder av den nya kattsanden till den gamla under en sju till tio dagars period tills du har bytt helt. Detta är särskilt viktigt om du byter kattsandsform, eftersom en ny konsistens kan få din katt att förändra sitt toabesök.

Om din katt eller kattunge undviker sin kattlåda, försök ge dem ett samtidigt urval av olika kattsand att välja mellan. Lägg ner tre eller fyra lådor med olika kattsand i var och en och se om din katt har en preferens.

Obs! Om din katt börjar gå på toaletten utanför sin kattlåda, bör ditt första samtal alltid vara till din veterinär. Många medicinska tillstånd kan orsaka en förändring av kattens vanor.

kattsand test, ever clean kattsand, billig kattsand, cattia kattsand, monster kattsand, smily kattsand, extreme classic kattsand, bra kattsand, tigerino kattsand,

Lämna en kommentar