Kattsele – Kontrollerade utflykter med din lurviga vän!

Vit katt med kattsele

Om du har funderat på att skaffa en kattsele hittar du alla svar i denna guide. Ett kattkoppel används i första hand för att ge din fyrbenta kompis frihet, samtidigt som du ser till att den inte springer iväg. Några vanliga situationer som kräver en sele är när du vänjer en kattunge att vistas utomhus, eller om du är rädd att katten försvinner när den är lös. 

Kort om kattkoppel

Det du bör veta är att selar finns i flera olika färger och mönster. Du hittar även elastiska sådana som ger katten mer utrymme att röra på sig, alternativt rullkoppel där du kan justera längden manuellt. De flesta modeller har också möjlighet till inställningar vid hals och bröstpartiet, medan de flesta även innehåller snabbspännen så att du kan trä på dem enklare.

Varför köpa en kattsele?

Vill du inte att katten ska springa lös krävs en kattsele. Med en sådan kan den även utforska sin omgivning på ett tryggare vis, precis som om du skulle gå en promenad med en hund. 

Vid längre resor kan det också vara bekvämt att ha en kattsele, särskilt vid tät trafik eller där det känns otryggt att ha din katt ute på natten. De kan också fungera som komplement om du vill se till att din balkong är säkrad. 

Vilka typer av kattselar finns det?

H-sele

Dessa katthalsband ger minst täckning. De ansluter sig vid kattens nacke och rygg för att fördela trycket jämnt, samt att de finns i olika storlekar. Många katter gillar minimalistiska H-selar eftersom de täcker mindre av kroppen, vilket gör dem bekväma att bära och gå i.

En stor nackdel med dessa selar är dock att vissa katter lätt kan glida ur dem, så var noga med att den sitter ordentligt och katten får mycket övning inomhus, innan du tar ut den. Vår rekommendation i denna kategori är Trixie Kattsele+koppel ställbar Reflex Blå. Modellen även utrustad med reflex som passar bra under kvällar och tidiga morgnar.

Väst-sele

Västselar ger mer täckning och tryckfördelning än H-selen. De är vanligtvis gjorda av ett nätmaterial och kan vara ett bra val för katter som drar mycket under promenader, eller för flexibla katter som kan vrida sig ur ett löpband och springa bort.

Vissa kattvästar kallas också inklädningsbälten eftersom de är utformade för att katter helt enkelt ska kliva in i dem och sedan få selen att glida över huvudet. 

Vi tycker själva att Puppia Ritefit Kattsele Svart fungerar alldeles utmärkt. Du hittar den även i flera andra färger, samt att den kan regleras på tre ställen. Denna modell är dessutom både tuff och skonsam på samma gång vilket gör att den lämpar sig väl för de flesta raser.

Kattselar i jackformat

Selar som liknar en jacka täcker mycket mer av kattens kropp och kan ge en ännu bättre passform för vissa raser. Dessa kattselar är ofta gjorda med kardborreband och finns i flera storlekar, vilket gör det enkelt att sätta fast på katten. De finns också i otaliga mönster, vilket garanterar att din håriga vän kommer att vara både modern och bekväm. Kom bara ihåg att katter som är känsliga för ljudet av kardborreband kan vara obekväma i denna typ av sele.

  • Tips! Du hittar även speciella flytvästar för katter som lämpar sig väl under båtsemestern, alternativt om du ofta befinner dig i närheten av vattendrag. En modell vi gillar är Flytväst Maja för katt Baltic.

Bäst kattsele

Hur väljer man en kattsele som passar?

Oavsett vilken typ av kattsele du väljer är passform den viktigaste faktorn, både när det gäller att förhindra flykt och se till att din katt är bekväm. För bästa resultat, använd ett tygmåttband och använd det för att mäta kattens nacke, bröst eller omkrets. Använd dessa två mätningar för att bestämma rätt storlek på selen baserat på produktens storleksanvisningar.

Om din katt är mellan storlekar rekommenderar vi att du går upp istället för ner, och sedan justerar selen för att få en anpassad passform. Du vill att selen ska vara tät, men inte för stram. Det bästa är att din katt ska kunna gå bekvämt utan begränsning av rörelsen, men du vill inte heller att den ska kunna vrida sig ur selen. 

Vanliga frågor och svar om kattselar

Vilken kattsele är bäst?

Det är svårt att veta exakt vilken modell som lämpar sig bäst för din katt, men våra rekommendationer i denna guide kan ge dig en fingervisning. 

Hur ska en kattsele sitta?

För det första ska den sitta bekvämt på katten, men även så nära kroppen som möjligt. Du bör dock säkerställa att den inte är för hårt åtdragen, något du kan testa genom att få in ett finger mellan selen och kroppen – utan att det är svårt eller trångt.

Får man ha katt i löplina?

Enligt Jordbruksverket är det inte tillåtet att ha katter i löplinor. Katter är flyktdjur som behöver komma undan faror, och med en löplina kan den fastna och skada sig. 

Hur sätter man på en sele på en katt?

Du stoppar ned kattens framtassar i varsin ögla. Dra sedan upp selen och knäpp ihop den över ryggen. Du kan sedan justera både runt mage och bröstkorg.

Related Posts

  • Vandra med hund – stor guide

  • Transportburar för hund och katt

  • Kattlåda och kattsand – allt om kattens toalett!