Kyldyna och kylmatta för hunden

Trixie Kyldyna kylmatta

Hundar svettas inte som vi människor, därför kan det vara bra att ha en kyldyna eller kylmatta till hands när hunden börjar bli för varm. I denna guide går vi igenom varför det är så viktigt att använda dessa hjälpmedel, men också hur de fungerar i praktiken.

Kort om kyldynor

Under de varmare månaderna på året är det viktigt att hålla din hund så sval som möjligt. Precis som vi kan de känna värmen och påverkas av den. Om de blir för heta kan det försämra deras hälsa och välbefinnande. Ett sätt du kan hålla din hund sval på är med en kylmatta. Dessa är speciellt utformade för att aktivt kyla ner din hund när den behöver det.

Vi kommer framförallt att gå igenom om din hund behöver en kylmatta och om de är värda pengarna. Utöver detta ger vi några köptips och hur du bäst sköter din kyldyna för hund. Vi presenterar också våra rekommendationer på de bästa kyldynorna för att hålla din hund sval i sommar.

Bäst kyldyna hund
Äldre hundar med känsliga leder kan ha en extra nytta av kyldynor då de ger ett mjukt underlag att ligga och vila på.

Behöver din hund en kyldyna?

Om din hund blir varm på sommaren kan de troligen dra nytta av en kylmatta. Värme kan störa din hund enormt, och blir din hund överhettad för länge kan det vara farligt för deras hälsa. Överhettning kan leda till värmeslag, utmattning och uttorkning, vilket i sin tur kan skapa hälsoproblem.

Det är dessutom obekvämt för din hund att vara varm för länge. Om du märker att din hund ständigt söker efter svalare delar i din bostad kan det vara för att de tycker att det är för varmt. Andra tecken att leta efter för att se om din hund är för varm inkluderar överdrivet flämtande eller dreglande, ökad hjärtfrekvens, andningsproblem, brist på energi och ovanlig aggression.

En ytterligare bonus med en kyldyna är att den kan vara bekvämare att ligga på jämfört med golvet. Förutom att de är svala, kommer de även att ge lite dämpning mellan din hund och golvet. Dessa mattor kan också vara fördelaktiga som lindring av värk och smärta för äldre hundar som har ledproblem, till exempel från artros.

Kylmatta hund test
Storleken på kyldynan ska passa din hund

Är hundkyldynor värda pengarna?

Låt oss börja med att meddela att de inte är användbara för alla hundar. Särskilt om din hund ofta biter på saker, eller är destruktiv mot allt du köper dem. Dessa mattor är inte oförstörbara, och de kan punkteras med vassa tänder eller klor. Undvik därmed att köpa en om din hund sannolikt kommer att förstöra den.

Om du redan har andra alternativ för att kyla ner din hund kanske det inte är värt pengarna för dig. Det finns ett antal sätt du kan hjälpa din hund att svalna på sommaren, såsom bärbara hundpooler, kylfläktar, en förhöjd hundbädd, eller en kylväst. Du kan till och med göra din egen DIY-kylmatta med gamla handdukar och kallt vatten.

Kom ihåg att vissa av dessa bara är tillfälliga lösningar. En kylmatta kan hålla din hund sval i timmar i taget, samt att den endast kostar mellan 100-200 kr. Om din hund tillbringar mycket tid vid luftkonditioneringen kan du spara lite pengar genom att stänga av luftkonditioneringen och skaffa en kylmatta istället. 

Hur fungerar kylmattor för hundar?

Hundkyldynor  är oftast tillverkade av material som absorberar värme från din hunds kropp. De har en gel inuti som håller din hund sval och aktiveras av tryck när din hund sitter på mattan. Denna laddas sedan upp och svalnar igen när din hund står upp och trycket upphör.

En annan typ av kyldyna är fylld med kallt vatten och liknar en vattensäng. Det svala vattnet absorberar sedan värmen från din hunds kropp. Båda alternativ har en begränsad tid som de fungerar, tills de behöver laddas eller kylas ned igen.

Hur hittar man den bästa kyldynan för hunden?

När du väl har bestämt dig för vilken typ av kyldyna du vill ha  finns det några saker att tänka på när du gör ditt köp:

 • Storlek. Alla våra rekommenderade kyldynor och mattor finns i olika storlekar. Se till att du får rätt storlek för din hund. Är den för liten kommer din hund inte att bli tillräckligt sval, men är den för stor kan den bli mindre effektiv. Tänk även på var du ska lägga den. Behöver den passa in i en bädd eller låda? Om så är fallet måste du kontrollera dina mått först för att se att den passar.
 • Bärbarhet. Kommer dynan eller mattan bara att ligga på ett ställe, eller vill du kunna flytta den enkelt? Vattenfyllda kyldynor eller sängar blir tunga och svåra att flytta. En lättare kudde eller matta kan vikas ihop för enkel förvaring eller resa om du behöver det.
 • Lätt att använda. Användarvänlighet är viktigt om du planerar att resa med din kyldyna, särskilt om du kommer behöva ställa in och demontera den regelbundet. Leta helst efter sådana som inte behöver vatten, el eller kylning.
 • Lätt att rengöra och underhålla. Hundkyldynor plockar upp mycket hår, smuts och damm, så försök att välja en matta som är lätt att rengöra. De flesta av de vi rekommenderar kan enkelt rengöras med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel. De är dock inte lämpliga för tvättmaskinen.
 • Hållbarhet. När kommer din hund att använda mattan? Om den är ute, se till att du väljer en som är tålig och kommer att stå upp mot dåligt väder. Hundar kan också vara hårdhänta med sina saker eftersom de river, tuggar och biter saker. En matta gjord av robust material håller längre.
 • Bekvämlighet. Om din hund kommer att spendera mycket tid på kylmattan bör du se till att den är tillräckligt bekväm för dem. Vissa mattor har mer vaddering och mjukare yttermaterial än andra.
 • Giftfri. Se till att kyldynan du väljer är lämplig för din hund och tillverkad av giftfria material. Nylon håller bra för slitage och andas. Undvik mattor tillverkade av latex, plast, gummi eller skum eftersom de tenderar att svettas och fånga fukt.

Hur får man kyldynan att hålla längre?

När du väl har köpt en kyldyna för hund finns det några saker du kan göra för att se till att den håller tillräckligt länge, framförallt för att det ska vara värt pengarna.

 • Städa den. När du har kontrollerat tillverkarens rekommendationer för rengöring av kyldynan, se till att du gör det regelbundet. De flesta av dem kan tvättas av med en snabb torkning av fuktig trasa, och kanske något milt rengöringsmedel.
 • Grooming. Håll hundens klor trimmade för att förhindra oavsiktliga punkteringar. Regelbunden borstning tar även bort överflödigt hår som din hund tappar och förhindrar att det byggs upp på mattan.
 • Kontrollera underlaget. Titta på ytan där du placerar mattan för att se till att inget kommer att ligga under den, i synnerhet sådant som kan orsaka rivmärken eller skador. Om det finns smuts eller något vasst kan det gnugga på mattan och slita eller punktera den. Kontrollera också regelbundet under mattan för fuktuppbyggnad, det föder nämligen upp bakterier och mögel som kan vara skadligt för din hund, och även bryta ner mattan över tid.
 • Solljus. Placera aldrig kyldynan i direkt solljus. Solens värme kommer att minska mattans kylningseffekter.

Vår rekommenderade kyldyna

Vilken kylmatta för hund är bäst i test? Vi har inte sett någon bra jämförelse, men en som vi tycker är riktigt bra är Trixie kyldyna som finns i storlekarna S, M, L och XL. Vi har den själva och vår lilla Toffee gillar att ligga på den när det är varmt. 

Trixie Kyldyna
Trixie Kyldyna

Den främsta styrkan med Trixie är att den svalkar hunden med hjälp av kroppskontakt. Den behöver inte heller någon el eller vatten vilket gör det smidigare för dig. Dynan håller sig även sval i flera timmar och kan användas många gånger, men den är dessutom enkel att rengöra med en trasa. 

Trixie finns i butik här.

Vanliga frågor och svar

Behöver man en kyldyna till hunden?

Är det riktigt varmt ute rekommenderar vi absolut att man har en kyldyna till hunden. Så länge man inte har något annat som till exempel en fläkt eller air condition.

Hur mycket kostar en kylmatta?

En kylmatta för en liten hund kostar runt 100 kr, och för en stor hund ligger priset runt 200 kr.

Vilken kyldyna är bäst?

Enligt oss är Trixie kyldyna ett riktigt bra alternativ eftersom den inte kräver el eller vatten. 

Hur fungerar en kylmatta till hund?

Då det finns olika modeller kan funktionaliteten skilja sig. Oftast används kroppskontakt för att hunden ska få en kylande effekt, men det finns också kyldynor som behöver el eller vatten. 

Hur länge håller en kyldyna till hund?

Vanligtvis i 2 till 3 timmar om dynan eller mattan aktiveras med kroppskontakt. I andra fall kan den hålla så länge det finns strömförsörjning, alternativt så länge vattnet håller sig kall.

Är en kylmatta bra för hunden?

Ja, en sådan är att rekommendera under varma sommarmånader när hunden behöver svalka sig. 

Related Posts

 • De svenska hundraserna – hela listan!

 • Hundmat: Vad är torrfoder, blötfoder och råfoder?

 • Vandra med hund – stor guide