Min hund biter mig, vad gör jag?

“Min hund biter mig?” är en fråga som kommit upp många gånger från våra läsare. Därför ska vi i denna artikel gå igenom vad man gör åt problemet och varför din hund biter dig.

Hundar finns överallt, så det är nödvändigt att förebygga hundbett. Även om vissa hundar gör det mer än andra kan alla hundar bita, oavsett ras eller storlek. Även den snällaste hunden kan nafsa eller bita när den är skadad eller rädd.

Alla barn och vuxna bör lära sig hur de ska hålla sig säkra i närheten av hundar, men det är viktigt att förstå att det är hundens ägare som i slutändan är ansvarig för dess beteende. Lyckligtvis är det möjligt att hindra din hund från att bita någon om du vidtar rätt åtgärder. Ansvarsfullt hundägande och utbildning av allmänheten är nycklarna till att hålla alla säkra.

Valpar biter – på allt

Först och främst – valpar biter på allt och alla. Det är deras sätt att växa upp och upptäcka världen. Det gör helt enkelt ont att ha valp, i fingrar och tår. Det brukar dock var aganska enkelt att lära valpen att inte bita – skrik ganska högt och ljudligt “Iiiiiiiiiii” när valpen tar en tugga på dig. Du härmar det ljud som valpen själv ger ifrån sig när det gör ont när de leker med sina syskon. Detta höga ljud förstår hunden ganska snabbt att “det gjorde ont på husse, så ska jag inte göra mer”!

valp biter
Valpar biter på allt, och alla

Min hund biter mig, varför?

Resten av artikeln handlar om “riktiga” hundbett, inte valpens naturliga tuggande.

Oftast biter hundar människor när de känner sig hotade på något sätt. Det är en naturlig instinkt som fortfarande finns kvar hos tama hundar. Därför är det viktigt att alla som har kontakt med en hund förstår vad som kan framkalla detta aggressiva beteende.

En hund kan bita för att försvara sig själv, sitt revir eller en medlem av sin flock. En hundmamma skyddar också våldsamt sina valpar. Att skrämma en hund genom att väcka den eller plötsligt närma sig den bakifrån kan provocera den att bita.

Att springa iväg från en hund, även under lek, kan också framkalla ett bett. Hunden kanske tror att det är en del av nöjet, eller så kan det utlösa flockbetéende eller rovdjursjakt hos vissa raser att springa iväg. En hund som befinner sig i en situation av rädsla kan bita alla som närmar sig den. En sådan situation kan vara något så allvarligt som att bli misshandlad eller övergiven vid vägkanten, eller så kan det vara något som du uppfattar som vanligt, till exempel ett högt ljud.

Skador och sjukdomar är också vanliga orsaker. Om en hund inte mår bra eller har ont kanske den inte ens vill närma sig eller bli rörd av sina favoritmänniskor.

Tips för att hunden inte ska bitas

Förstå hundens kroppsspråk och det faktum att de flesta hundar visar specifika varningssignaler innan de bits. Dessa inkluderar morrande, nafsande, upphöjd päls, en stel hållning och snabb svansviftning. Var medveten om dessa som hundägare och när du interagerar med vilken hund som helst.

Hur får man en hund att inte bitas?

Som hundägare måste du ta ansvar för att träna din hund och hålla den under kontroll hela tiden. Du är ansvarig för din hunds beteende och är den första ansvariga för att förhindra hundbett. Det är viktigt att du gör allt du kan för att skydda andra och hindra din hund från att bitas:

  • Låt din hund genomgå åtminstone grundträning och fortsätt att hålla din hunds träningsprogram under hela dess liv för att förstärka de lärdomar som du har gett den.
  • Socialisera din hund. Låt din hund träffa och interagera med olika typer av människor, inklusive barn, funktionshindrade och äldre människor under lugna, positiva omständigheter.
  • Utsätt din hund regelbundet för olika situationer, t.ex. andra hundar, höga ljud, stora maskiner, cyklar eller annat som kan väcka rädsla. Börja denna träning med din hund vid så ung ålder som möjligt och håll upplevelserna positiva.
  • Var uppmärksam på din hund och vet när saker och ting kan leda till aggression. Om du inte kan kontrollera situationen eller din hunds beteende kan du bli tvungen att ta bort din hund innan saker och ting går överstyr.
  • Disciplinera inte din hund genom att använda fysiska, våldsamma eller aggressiva bestraffningar. Satsa på positiv förstärkning – beröm och godis – innan du tillgriper aggressiva medel, som chockhalsband och höga ljud, för att disciplinera oönskat beteende. Att konsekvent belöna din hund för önskvärt beteende är mycket effektivare eftersom hundar strävar efter att göra sina ägare nöjda.
  • Håll alltid hunden i koppel, i hundsele eller på ett inhägnat område. Känn din hund väl innan du släpper den utan koppel på tillåtna områden. Håll din hund inom synhåll hela tiden.
  • Om du misstänker eller vet att din hund har rädda eller aggressiva tendenser ska du alltid varna andra. Låt inte din hund närma sig människor och andra djur om inte situationen är strikt kontrollerad. Använd munkorg om det är nödvändigt.
  • Håll hundens vaccinationer aktuella, särskilt rabiesvaccinering, och besök regelbundet din veterinär för hälsokontroller.

Hur interagerar man med en hund säkert?

Hundar är söta och ofta vänliga, så det är lätt att bli upphetsad när man ser en hund. En hund kan dock snabbt bli arg på någon som den inte känner.

Även om du inte har någon egen hund är det viktigt att du och andra personer i din omgivning, inklusive barn, vet hur man interagerar med hundar, hur och när man ska närma sig en hund.

  • Försök aldrig att närma dig eller röra en okänd hund utan att först be om ägarens tillstånd. Om hundens ägare inte är närvarande, gå inte nära hunden.
  • Närma dig aldrig en hund som äter, sover eller tar hand om valpar. Hundar i dessa situationer är mer benägna att vara beskyddande och blir lätt skrämda.
  • Närma dig inte en skadad hund, rör den inte och försök inte flytta den. Kontakta istället en veterinär eller djurskyddsmyndigheten för att få hjälp.
  • Lämna aldrig ett litet barn eller en bebis ensam med en hund under några omständigheter.
  • När du möter en okänd hund, låt hunden komma till dig. Huka dig ner eller vänd dig åt sidan. Låt den sniffa på din hand innan du klappar den.
  • Sätt inte ditt ansikte nära en okänd hund; detta gäller även “kramar och pussar”.
  • Om du är trängd i ett hörn av en hund, stå stilla och undvik ögonkontakt. Spring aldrig och skrik aldrig. När hunden slutar uppmärksamma dig ska du sakta backa undan.
  • Om du blir omkullknuffad av en hund ska du falla på sidan i fosterställning och täcka huvudet och ansiktet. Förbli mycket stilla och lugn.

Vad gör jag om min hund biter någon?

Om din hund biter en person är det viktigt att agera snabbt. Först ska du hålla hunden stängd och sedan omedelbart hjälpa offret. Offret bör tvätta bettet noggrant med tvål och varmt vatten, om möjligt, och sedan söka omedelbar läkarvård.

Tips – Världens första hundpsykolog Anders Hallgren förklarar på ett bra sätt hur du får en harmonisk hund utan våld och disciplinfokuserad träning i boken Allt om hundpsykologi. Boken finns hos Bokus (här) och Adlibris (här).