Transportbur katt bäst i test 2022 – bästa transportburen för katt!

Letar du också efter den bästa transportburen för katt? Då har du hittat rätt! Vi listar transportbur katt bäst i test 2022 i vår topplista nedan. Dessutom hittar du lite vanliga frågor och svar gällande transportburar för katter så att du enklare kan hitta den rätta för dig och din katt.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för kattkompaniet.nu & supercat.se

Transportbur katt bäst i test 2022

1. Transportbur Linus open

2. Transportbur Jet

3. Trixie Transportbur Be Eco

Transportbur linus open
Transportbur Jet
Trixie Transportbur Be Eco

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Transportbur Linus open recension

Transportbur linus open
Transportbur linus open

En enkel transportbur för katter är denna transportbur Linus. Den är enligt oss bäst i test just på grund av dess grymma design. På toppen hittar du en enkel öppning för att förenkla att ta ut och in din katt i transportburen. Från erfarenheter vet vi hur jobbigt det är att försöka trycka in din katt från framsidan, om inte till och med omöjligt utan skador.

Dessutom har den ett metallgaller på framsidan vilket vi tycker är grymt. Plastgaller får ofta fula klösmärken efter bara ett par användningar och kan ibland gå sönder lätt. Det ända dåliga vi ser med transportburen är att den inte har något galler på sidorna. Katter blir ofta oroliga om de bara kan se en del av deras omgivning och kan på så sätt till och med bli åksjuka.

Överlag är dock transportbur Linus open absolut rekommenderad av oss på Djurguide, dessutom till ett mycket överkomligt pris.

Transportbur Jet recension

Transportbur jet
Transportbur jet

Denna transportbur för katt är gjord av endast hårdplast. Transportburen het har en riktigt bra stolrke och bra ventilation. Dock tycker vi att den borde haft ett metallgaller på framsidan, plast-galler går ofta sönder då katten klöser. Dock har den galler på hela sidorna så att katten kan se sin omgivning vid alla tidpunkter, något vi iallafall tror katterna uppskattar.

Överlag är transportburen jet absolut något vi skulle rekommendera, speciellt om du letar efter en billig transportbur som kan användas både för katt och hund.

Trixie Transportbur Be Eco recension

Trixie Transportbur Be Eco
Trixie Transportbur Be Eco

En av de mest välkända kattburarna är denna från Trixie. En riktigt simpel design med löstagbar topp. På så sätt är det enklare att få i och ur katten.

Det vi inte gillade med Trixie transportburen var när man tog av toppen var det knepigt att sätta tillbaka igen. Ännu svårare om man har en sprattlande katt inuti. Det är svårt att få in gallret så att det passar ordentligt.

Annars är det en bra kattbur för dig som letar efter ett billigt alternativ. Den rekommenderas varmt av oss på DjurGuide.

Vanliga frågor när man ska köpa den bästa transportburen för katter

Ja, det kan komma upp en del frågor när man ska hitta den absolut bästa transportburen för katter. Det är därför vi är här! Vi skriver inte bara vår transportbur katt bäst i test lista, utan vi ska också besvara lite vanliga frågor kring transportburar.

Hur mycket kostar en transportbur för katt?

Generellt sätt kostar en transportbur för katt runt 300kr.

Hur får man in katten i en bur?

Antagligen det svåraste man som kattägare kan göra; att få in katten i buren. Vår rekommendation är att du skaffar en kattbur med en öppning på toppen. Det blir betydligt lättare och katten blir mindre stressad.
Transportbur katt test

Hur gjorde vi vårt transportbur för katter test?

Vi vet hur jobbigt det är att åka till veterinären med en katt. Katter är självständiga djur och gillar verkligen inte att bli intryckta i en bur för att sedan åka bil till en okänd plats. Det stressar både dig och katten enormt, men med rätt kattbur kan veterinär-upplevelsen bli ett lite mindre stressmoment för både dig och din katt.

Vi köpte helt enkelt in en drös olika transportburar och testade dess funktioner. Därefter betygsatte vi de och rankade de i vår transportbur för katt bäst i test lista ovan.

Bäst transportbur för katt

Hur väljer man den bästa transportburen för katt?

När du bestämmer dig för att resa letar du efter säkerhet, komfort, prisvärdhet och hållbarhet. Samma standarder gäller när du väljer transportbur för din katt.

Att välja rätt transportbur för din katt är en lönsam investering, eftersom en bra bur ger din katt en extra säkerhetsnivå och kan göra resan mindre stressande för både dig och din katt. Att transportera en katt utan bur kan vara farligt för både dig och din katt som du säkert förstår. Vi har dock hört en hel del historier om katter som går runt fritt i bilen under färden utan några problem.

En lös nervös katt kan klättra var som helst i bilen, inklusive under pedalerna, framför instrumentpanelen eller på ratten. Om katten blir rädd kan hon klia, bita eller hindra din förmåga att köra säkert. En katt som inte är säkrad i en transportbur kan springa ut från bilen eller från dina armar och kan gå vilse eller skadas innan du ens hinner reagera.

Men vad gör en kattbur till en bra transportbur för katter? När du går till djuraffären eller tittar på nätet finns det ett brett utbud av transportburar (mjuk, hårdplast, färgstark, stor, liten, tyg, kartong och mycket mer). Hur bestämmer du dig?

Låt oss titta på det ur kattens perspektiv. Katter gillar bekväma, mysiga, mörka slutna utrymmen, vilket är anledningen till att du ofta hittar dem gömda i papperspåsar, kartonger, korgar och liknande. Det ger de en känsla av säkerhet. När de är stressade eller rädda vill de göra sig ”osynliga”. Att välja en transportbur som har allt ovanstående hjälper din katt att känna sig trygg och säker under resan.

Storlek spelar roll

Katter ska kunna stå, sitta och vända sig om i sin transportbur. Generellt bör en bur vara en och en halv gånger storleken på din katt. Om buren är för stor kan det vara svårt att balansera och bära buren utan att din katt glider från ena sidan till den andra. Ingen katt gillar att resa som om de åker på gröna lund.

När du köper en bur till din kattunge, välj en bur av vanlig storlek som du tycker är lämplig när de har nått sin vuxna storlek. Genom att fodra transportburens botten med en tjock handduk kan kattungen inte glida runt under resan.

Om du ska resa längre än en snabb resa in till stan, se till att kattburen kan rymma mat och vattenskålar. Om du reser mycket långa sträckor kan du välja en större bur (gjord för att resa med hundar) som kan rymma en kattlåda och en säng.

Flera katter i samma bur är inte idealt

I de flesta fall är det bättre att ha separata burar som passar var och en av dina katter än att ha dem att resa tillsammans i en stor bur. Det kan också vara både besvärligt och obekvämt att ha en liten katt i en extra stor bur.

Att klämma ihop två katter i en liten bur är svårt, obekvämt och mycket stressande. Även katter som normalt är mycket bra vänner kan visa aggression mot varandra under resan om de är stressade.

Ibland är det en lugn resa till veterinären, men under returresan från ett veterinärbesök kan en stressad katt visa aggression mot den andra i buren. En katt som utsätts för en aggressiv händelse i transportburen kommer bli betydligt svårare att tvinga med nästa gång.

Stilar

Kattbur av kartong

Detta är en tillfällig transport. De flesta kartongburar har samma storlek och tillåter inte att katten vänder sig bekvämt. Vissa katter tuggar till och med genom kartongen. Det är inte heller lätt att rengöra om katten smutsar ner den under resan. Det är svårare att säkra öppningen så det finns risk för att katten skjuter eller drar sig ut ur buren på en parkeringsplats eller andra farliga platser. Kortfattat – inte en bra idé!

Mjuka kattburar

Dessa tillverkas vanligtvis med fasta men flexibla material. De är inte lika skrymmande som hårda transportburar. De flesta är dock inte lika robusta eller stödjande som hårda plastburar. Många mjuka transportburar erbjuder dessutom mer än en öppning. Ha i åtanke att dessa kan vara väldigt svåra att rengöra om din katt blir åksjuk. Även katter som gillar att riva kan riva upp eller slita på buren snabbt. Vissa katter kan också lyckas trycka sig ut ur buren där du stänger den.

Rullande kattburar

Dessa tenderar att vara lite mer rymliga för katten. De tillåter också att katterna kan se sin omgivning. En rullande kattbur är lättare för familjer som har svårt att bära saker, eftersom de kan rulla katten dit de behöver gå. Dessa brukar också vara svåra att rengöra om de har blivit nedsmutsade. Vissa katter kan skrämmas av den höga och ojämna rörelsen att rullas över trottoaren.

Plastkattburar

En kattbur gjord av hårdplast av lämplig storlek ger mer utrymme för katten att vända sig och sträcka sig samtidigt som det ger en känsla av säkerhet. De flesta tillåter också att toppen tas av för att katterna lättare ska komma ner. De är lätta att rengöra om de är smutsiga, men vi rekommenderar absolut att du har en filt för extra mysfaktor. De är också mer hållbara än ovanstående transportburar för katter.

Funktioner

Transportburar har en mängd olika funktioner som gynnar katter.

En eller flera öppningar

En enda öppning tillåter bara ett sätt för din katt att komma in. Om du har en rädd katt eller en som motstår att gå in i kattburen, möjliggör flera sätt att hjälpa din katt in i transportören för en enklare tid för familjen. Vissa familjer har lättare att sätta katten i transportburen genom toppen med minimal stress kontra att försöka locka sin katt in genom ytterdörren. Detta gör det också möjligt för veterinären att ha olika sätt att komma åt katten utan att behöva ta ut katten ur buren.

Skruvar

Skruvar är ofta ett enkelt sätt att ta bort toppen från buren så att din katt kan undersökas medan den fortfarande sitter i kattburens botten. Denna metod är dock lite mer tidskrävande än att lägga in katten via toppen. Skruvar är dessutom lätta att byta ut om de går förlorade.

Sidoknappar

Ett snabbt och enkelt sätt att låsa/låsa upp toppen av transportburen för att enkelt ta bort toppen är sidorknappar. Ljudet när du knäpper den stängda buren kan dock vara högt och läskigt för en katt som inte kan se hela sin omgivning.

Plastpinnar

Detta tillåter ett snabbt och enkelt sätt att låsa/låsa upp en bärtopp för att ta av. Vissa pinnar kan däremot lätt gå förlorade och är svåra att byta ut.

Plastlås

Kan vara snabbt och enkelt att låsa eller låsa upp burens topp. Dessa är inte särskilt högljudda när de lossas eller låses. Det är dock en inlärningsprocess för dig som kattägare, de är knepigare än man kan tro!

Dragkedjor / kardborreband

Snabbt och lätt. Rekommenderas inte för katter som kan pressa sig igenom öppningen.

Plastknoppar

Med dessa knoppar kan du spärra och låsa upp buren samtidigt. De är relativt snabba och tysta. Du måste ha rätt bur för att låsa ihop den.

Så hur bestämmer du dig?

Transportburen för din katt ska vara användarvänlig och något som inte kommer att orsaka dig (eller din katt) stress att använda. Den ska vara enkel att rengöra, mysig och bekväm för katten. Den bör dessutom vara veterinärvänlig.

För många katter är de enda resorna de tar till veterinären. Att göra transportburen till en säker tillflyktsort hemifrån hjälper att minska kattens stress under sitt besök. Att ha en handduk i botten av buren möjliggör bekanta dofter för din katt men också ge dem något mysigt att vila på och hindra dem från att glida runt i buren. Du kan också lugna katter genom att spraya sängkläder och bur med Feliway feromonspray cirka 30 minuter innan du placerar katten i transportburen.

En bur av lämplig storlek med en handduk eller sängkläder i botten förhindrar att din katt glider runt i kattburen, vilket hjälper till med bilsjukdom. Om katten blir åksjuk, eller går på toa i buren, kommer en lätt-att-rengöra-kattbur att göra det möjligt för veterinären att rengöra buren så att katten inte behöver åka hem i resterna av sin tidigare bilresa. Handduken eller sängkläderna kan också suga upp urin så att katten inte täcks av det.

Transportburen för katten ska vara bra ventilerad men ska enkelt kunna täckas av en lätt filt eller handduk för att skapa ett mörkt och skyddat utrymme som din katt kan känna sig säker i. Det bör dessutom finnas flera ingångspunkter eller dörrar så att katten har alternativ när man börjar utforska eller titta sig runt om. Detta möjliggör också ett mindre stressande sätt att locka din katt in eller ut ur buren.

Katter föredrar att känna ryggen mot något, det skapar säkerhet. Det är därför du kommer se dem gå mot handfat eller hörn eller sitta på vågen under besöket. Det finns säkerhet i att veta att de inte kommer att komma något bakifrån. Om kattburens topp kan tas bort kan veterinären undersöka katten i transportburen för någon del av den fysiska undersökningen. Handdukar kan placeras över bärarens överkant under undersökningen för att skapa en mörk, mysig säker plats för katten att dölja huvudet. Detta kan göra stor skillnad i kattens hela veterinärupplevelse.