Transportburar för hund och katt

Ska du ut och resa med din fyrfota vän? Då behöver du en transportbur för din hund eller katt. I denna artikel hittar du svaren på lite vanliga frågor och gällande transportburar för katter  och hundar, så att du enklare kan hitta den rätta för dig och ditt djur.

Vanliga frågor om transportburar

Vi vet hur jobbigt det är att åka till veterinären med ett djur. Både katter och hundar är självständiga djur och vissa gillar verkligen inte att bli intryckta i en bur för att sedan åka bil till en okänd plats. Det stressar både dig och djuret enormt, men med rätt transportbur kan veterinärupplevelsen bli ett lite mindre stressmoment för både dig och din fyrfota vän

Hur väljer man den bästa transportburen?

När du själv ska ut och resa så letar du efter säkerhet, komfort, prisvärdhet och hållbarhet. Samma parametrar gäller när du väljer transportbur för hund eller katt.

Att välja rätt transportbur för ditt djur är en lönsam investering, eftersom en bra bur ger din hund eller katt en extra säkerhetsnivå och kan göra resan mindre stressande för både dig och ditt djur.

En lös nervös katt, eller hund, kan klättra var som helst i bilen, inklusive under pedalerna, framför instrumentpanelen eller på ratten. Om djuret blir rädd kan hon klia, bita eller hindra din förmåga att köra säkert. Ett djur som inte är säkrad i en transportbur kan springa ut från bilen eller från dina armar och kan gå vilse eller skadas innan du ens hinner reagera.

olika transportburar
Olika sorters transportburar

Men vad gör en bur till en bra transportbur? När du går till djuraffären eller tittar på nätet finns det ett brett utbud av transportburar. De viktigaste skillnaderna är om buren ska vara hård eller mjuk. Hur bestämmer du dig?

Låt oss titta på det ur djurets perspektiv. Både hundar, men framför allt katter, gillar bekväma, mysiga, mörka slutna utrymmen. Detta är anledningen till att du ofta hittar dem gömda i papperspåsar, kartonger, korgar och liknande, eller kryper under skrivbordet vid husses eller mattes fötter. Det ger de en känsla av säkerhet. När de är stressade eller rädda vill de göra sig ”osynliga”. Att välja en transportbur som har allt ovanstående hjälper ditt djur att känna sig trygg och säker under resan.

Mjuka transportburar

Mjuka transportburar tillverkas vanligtvis med fasta men flexibla material. De är inte lika skrymmande som hårda transportburar. De flesta är dock inte lika robusta eller stödjande som hårda plastburar. Många mjuka transportburar erbjuder dessutom mer än en öppning. Ha i åtanke att dessa kan vara svåra att rengöra om din katt eller hund blir åksjuk. Djuret kan också ha åsikter om att sitta i bur, och speciellt katter kan slita sönder nätgallret i en mjuk transportbur ganska så effektivt med sina vassa klor och tänder. Vissa katter och små hundar kan också lyckas trycka sig ut ur buren där du stänger den.

Det finns väldigt många olika sorters mjuka transportburar (eller transportväskor). Vi vill faktiskt inte rekommendera någon speciell modell. Titta i stället här för inspiration, och köp en modell som passar för situationen. Om du exempelvis ska flyga med djuret i kabinen så är det vissa vikt- och storleksbegränsningar man måste förhålla sig till. 

Hårda transportburar

En bur gjord av hårdplast av lämplig storlek ger mer utrymme för djuret att vända sig och sträcka sig samtidigt som det ger en känsla av säkerhet. De flesta tillåter också att toppen tas av för att djuren lättare ska komma ner. De är lätta att rengöra om de är smutsiga, men vi rekommenderar absolut att du har en filt för extra mysfaktor. De är också mer hållbara än mjuka transportburar.

En bra hård transportbur med avtagbart lock (mer om det nedan) är exempevis Be Eco Capri 2 från tillverkaren Trixie. En smart detalj är en liten inbyggd förvaringslucka i taket för en godisbit eller bajspåse, och liknande småsaker man snabbt kan behöva på resan.

Hård transportbur
Hård transportbur med avtagbar topp

Rullande burar

Rullande transportburar tenderar att vara lite mer rymliga för djuret. En rullande kattbur är lättare för personer som har svårt att bära saker, exempelvis äldre. Dessa rullande burar brukar dock vara svåra att rengöra om de har blivit nedsmutsade. Personligen så har jag erfarenheten av att varken katter eller hundar gillar dessa burar, då de skräms av det höga ljudet och ojämna rörelsen att rullas över trottoaren.

Flyga med hund eller katt

Om du flyger med din hund eller katt i kabinen, så har flygbolagen olika regler. SAS regler är i korthet att buren plus djur max får väga åtta kilo, samt maximal storlek 40 x 25 x 23 cm. BRA:s regler är liknande – max 8 kilo, yttermått max 45 x 35 x 25 cm, samt vara en mjuk transportbur. Kontrollera därför noga reglerna för varje flygbolag innan du bokar din resa med ditt husdjur.

Hur får man in djuret i buren?

Det är ibland svårt att få in djuret i buren. Speciellt kattägare kan råka ut för vassa klor mot ömtåliga händer, när katten protesterar. En bra bur, oavsett om den är mjuk eller hård, har en öppning på toppen. Det blir betydligt lättare att stoppa in djuret ovanifrån, och djuret blir mindre stressad. Ha också någon leksak, eller för hundar ett tuggben i buren, som djuret kan finna tröst i.
 
Som så mycket annat, så går det lättare om du har vant din hund eller katt redan från när den var liten valp eller kattunge att “det härmed bur är skoj”.
 
Exempelvis lek med valpen, lägg in en godisbit i buren, som den får hämta. Efter några gånger så provar du att bära valpen i buren några meter i lägenheten. Efter ytterligare några gånger så tar vi en tur runt kvarteret. Nu är det dags att lära hunvalpen att varje gång vi kommer fram, “så blir det skoj!” Exempelvis varje gång den åkt i buren, så får den sedan springa lös i hundrastgården, eller liknande.  På så sätt så kommer hundvalpen att sammankoppla buren med roliga äventyr, godis och gosiga klappar, allt som en hund helt enkelt gillar.  På så sätt blir hunden glad när du plockar fram buren, och inte rädd.  

Storleken spelar roll

Din hund eller katt ska kunna stå, sitta och vända sig om i sin transportbur. Generellt bör en bur vara en och en halv gånger storleken på dit djur. Om buren är för stor kan det vara svårt att balansera och bära buren utan att din fyrfota vän glider från ena sidan till den andra. Inget djur gillar att resa som om de åker som en karusell på Gröna Lund.

När du köper en bur till din kattunge eller valp, välj en bur av vanlig storlek som du tycker är lämplig när de har nått sin vuxna storlek. Genom att fodra transportburens botten med en tjock handduk kan kattungen eller hundvalpen inte glida runt under resan.

Om du ska resa längre än en snabb resa in till stan, se till att buren kan rymma mat och vattenskålar. Om du reser mycket långa sträckor kan du välja en större bur som kan rymma en kattlåda och en säng.

Flera djur i samma bur är inte bra

I de flesta fall är det bättre att ha separata burar som passar var och en av dina djur än att ha dem att resa tillsammans i en stor bur. Att klämma ihop två katter eller hundar i en liten bur är svårt, obekvämt och mycket stressande. Även djur som normalt är mycket bra vänner kan visa aggression mot varandra under resan om de är stressade.

Ibland är det en lugn resa till veterinären, men under returresan från ett veterinärbesök kan en stressad katt eller hund visa aggression mot den andra i buren. Ett djur som utsätts för en aggressiv händelse i transportburen kommer bli betydligt svårare att tvinga med nästa gång.

Vid veterinärbesöket

För många katter är de enda resorna de tar till veterinären, medan de är hemma (med en kattvakt) när du åker på semester. Att göra transportburen till en säker tillflyktsort hjälper att minska kattens stress under sitt vetrinärbesök. Att ha en handduk som luktar husse och matte i botten av buren möjliggör bekanta dofter för din katt, men också ge dem något mysigt att vila på och hindra dem från att glida runt i buren. Du kan också lugna katter genom att spraya sängkläder och bur med Feliway feromonspray cirka 30 minuter innan du placerar katten i transportburen.

Både hundar och katter föredrar att känna ryggen mot något, det skapar säkerhet. Det är därför du kommer se dem gå mot handfat eller hörn eller sitta på vågen under besöket hos veterinären. Det finns säkerhet i att veta att de inte kommer att komma något bakifrån. Om transportburens topp kan tas bort kan veterinären undersöka djuret i transportburen för någon del av den fysiska undersökningen. Handdukar kan placeras över bärarens överkant under undersökningen för att skapa en mörk, mysig säker plats för djuret att dölja huvudet. Detta kan göra stor skillnad för veterinärupplevelsen.