Vad händer när en hund äter choklad?

Så vad händer när en hund äter choklad egentligen? Det är kanske allmänt känt att hundar absolut inte ska äta choklad, men vad händer egentligen? Vad ska man göra åt det om hunden råkat få i sig choklad?

Choklad är giftigt för hundar, och beroende på vilken typ och mängd choklad den äter och hundens vikt kan det orsaka en allvarlig medicinsk nödsituation. Om du vet att din hund har ätit choklad är det viktigt att övervaka den för tecken på förgiftning (se nedan), och det rekommenderas att du kontaktar din veterinär för råd.

Lär dig hur mycket som är för mycket, vilka typer av choklad som är de farligaste och vilka tecken du ska leta efter som kan signalera att din hund behöver behandling.

Varför är choklad giftigt för hundar?

Choklad innehåller både teobromin och koffein, som båda kan öka hjärtfrekvensen och stimulera nervsystemet hos hundar, förklarar Merck Manual på Veterinary Health. Risken för att din hund ska bli sjuk av att ha fått i sig choklad beror på vilken typ och mängd choklad som konsumeras och på hundens vikt. Koncentrationerna av dessa giftiga ämnen varierar också mellan olika typer av choklad. Här är några typer av choklad listade i ordning efter innehåll av teobromin:

  • Kakaopulver (mest giftigt)
  • Osötad blockchoklad
  • Halvsöt choklad
  • Mörk choklad
  • Mjölkchoklad

Att veta hur mycket och vilken sorts choklad din hund åt kan hjälpa dig och din veterinär att avgöra om du har en nödsituation. I allmänhet uppstår milda symptom på chokladförgiftning när en hund konsumerar 20 mg metylxantiner per kilo kroppsvikt. Hjärtsymtom på chokladförgiftning är runt 40-50 mg/kg, och kramper uppstår vid doser över 60 mg/kg.

I enklare termer innebär det att en mycket oroande dos av choklad är ungefär 30g mjölkchoklad per kilo kroppsvikt. Eftersom en genomsnittlig chokladbar är 40g kan konsumtion av även en chokladbar få allvarliga konsekvenser, särskilt för små hundar. Att äta en smula kaka eller en mycket liten bit av en chokladkaka däremot kommer förmodligen inte att döda din hund, särskilt om det är en större ras, men choklad bör aldrig ges som godis.

Vad händer när en hund äter choklad?

Tecken på chokladförgiftning uppträder vanligtvis inom 6 till 12 timmar efter att din hund har ätit den, kan pågå i upp till 72 timmar och inkluderar följande:

  • Kräkningar
  • Diarré
  • Rastlöshet
  • Ökad urinering
  • Skakningar
  • Förhöjd eller onormal hjärtfrekvens
  • Kramper
  • Kollaps och död

Observera: Äldre hundar och hundar med hjärtproblem löper större risk att drabbas av plötslig död till följd av chokladförgiftning.

Vad ska man göra om hunden ätit choklad?

Om du tror att din hund har ätit choklad ska du omedelbart ringa din veterinär för att få råd. Baserat på din hunds storlek och den mängd och typ av choklad som konsumerats kan din veterinär rekommendera att du övervakar din hund med avseende på de kliniska tecken som anges ovan och ringer tillbaka om tillståndet försämras.

I andra fall kan veterinären föredra att du tar med hunden till kliniken. Om ditt husdjur åt choklad för mindre än två timmar sedan kan veterinären framkalla kräkningar och ge honom flera doser aktivt kol, som verkar för att flytta ut gifterna ur kroppen utan att absorberas i blodomloppet. I allvarligare fall kan det behövas veterinärmedicinska ingrepp för att ge kompletterande behandling, t.ex. mediciner eller intravenös vätska, för att lösa effekterna av förgiftningen. Hundar som drabbas av kramper kan behöva övervakas på kliniken över natten.

Hur förhindrar man hund från att äta choklad?

Även om små mängder mjölkchoklad kanske inte orsakar några problem hos större hundar, rekommenderas det ändå inte att djurägare erbjuder sin hund choklad som godis. Följ de här tipsen för att förhindra att din hund smyger i sig choklad:

Lägg undan den: Se till att allt som innehåller choklad, inklusive kakaopulver och oboy, förvaras på en plats där hunden inte kan nå dem, till exempel på en hög hylla eller i ett skafferi med stängd dörr. Påminn dina barn och gäster om att choklad ska förvaras utom räckhåll för hunden och inte lämnas på diskbänkar, bord eller i handväskor. Tänk på detta även under semestern och se till att placera t.ex. godispåsar, påskägg, godis från Alla hjärtans dag, julstrumpor och Hanukkah-mynt på en plats där hunden inte kan komma åt dem.

Lär ut “lämna det”: Kommandot “lämna det” är mycket effektivt för att hindra hundar från att äta något som faller ner på marken eller lämnas inom räckhåll under en promenad. Det är också ett mycket enkelt kommando att lära ut.

Träna din hund i en låda: Det säkraste sättet att se till att din hund inte äter något skadligt när du inte har uppsikt över den är att träna den i en låda. Hitta en robust låda som är tillräckligt stor för att din hund ska kunna stå upp och vända sig. Gör den till en bekväm och säker plats dit han kan dra sig tillbaka när han vill vara ensam eller när du inte kan övervaka honom. Erbjud leksaker, en favoritfilt och godis för att få honom att känna att lådan är hans personliga lya.

*Header-bilden i denna artikel är tagen härifrån!