Vad katter inte får äta – 7 saker de inte äter!

Oftast vet katterna själva ganska bra vad de ska och inte ska äta, men vissa saker äter de även fast de inte borde. Undrar du också vad katter inte får äta? Läs vidare för att veta de 7 vanligaste sakerna som katter inte ska äta.

Är det inte meningen att katter ska fånga, döda och äta rått kött? Älskar de inte mjölk, ost och grädde? Tyvärr kan viss vanlig “människomat” orsaka gastrointestinala besvär hos katter – eller utlösa en rad andra hälsoproblem.

Våra katter är familjemedlemmar, våra följeslagare och förtrogna. Som deras vårdare är det naturligt att vi vill skämma bort dem. Men viss mat och godbitar kan utgöra allvarliga risker för deras hälsa. Här är sju livsmedel som du bör undvika att ge din katt.

Vad katter inte får äta

1. Mjölk, ost och andra mejeriprodukter

Många av oss växte upp med bilden av kattungar som dricker mjölk eller grädde i tecknade serier eller bildböcker. Men i verkligheten går katter och mejeriprodukter inte ihop. De flesta katter är naturligt laktosintoleranta, vilket innebär att komjölk och mejeriprodukter gjorda av den – som ost eller grädde – kan göra deras magar upprörda och orsaka kräkningar och diarré.

Hur är det med kattungar? Samma regel gäller: komjölk och biprodukter bör undvikas. För kattungar som är för unga för att äta fast föda och som inte har någon källa till modersmjölk rekommenderar veterinärer att man ger kattungs-mjölkformler som ger viktiga näringsämnen för växande kattungar och som är skonsamma för deras magar.

2. Choklad

Precis som att hundar inte ska äta choklad, så ska inte katter göra det heller. Även om de flesta människor tycker att choklad är läckert, innehåller detta kakaobaserade godis två ingredienser som är giftiga för katter: teobromin och koffein. Både mjölkchoklad och mörk choklad kan orsaka flera farliga symptom, bland annat:

  • Kräkningar
  • Diarré
  • Ökad kroppstemperatur
  • Snabb andning eller hjärtfrekvens
  • Kramper

Vid hög exponering för teobromin och koffein kan katter även drabbas av hjärtsvikt, svaghet eller koma.

3. Råa ägg, kött eller fisk

Om din katt älskar att jaga kanske du antar att det är säkert att mata den med råa ägg, kött eller fisk – vad kan trots allt vara mer naturligt än rått? Dessa råa livsmedel kan dock innehålla farliga E. coli- och salmonellabakterier som kan orsaka diarré, kräkningar och letargi hos katter. Att utsätta din katt för dessa patogener kan till och med vara dödligt.

Råa äggvitor innehåller också ett protein som kallas avidin. Om det konsumeras kan avidin hindra din katt från att korrekt tillgodogöra sig B-vitaminet biotin, vilket kan orsaka hudproblem och en matt päls.

4. Hundmat

Om du också har en hund är chansen stor att din katt har provat deras mat då och då. Men även om en tillfällig gnutta sannolikt inte skadar din katt, kan en stadig diet av hundmat istället för kattmat orsaka undernäring. Katter behöver A-vitamin, taurin och arakidonsyra – alla viktiga näringsämnen som inte finns i hundmat.

Om din katt bara äter hundmat riskerar den att utveckla flera sjukdomar:

  • Brist på A-vitamin kan orsaka hudproblem, matt päls, muskeldegeneration eller nattblindhet.
  • Taurinbrist kan orsaka synnedsättning, hjärtsjukdomar, ohälsosam päls eller hud och slöhet.
  • Brist på arakidonsyra kan orsaka lever- och njurproblem.

5. Bröd och jäst

Katter kan säkert äta bröd vid enstaka tillfällen, men observera att bröd inte innehåller något näringsvärde för dem (det har praktiskt taget inget fett eller protein), så det bör inte ersätta deras normala kattmat.

Jäst och rå bröddeg är inte säkra för katter – efter att degen har ätits kan den stiga upp i kattens mage och orsaka farliga matsmältningsproblem.

6. Tonfisk

Vilken katt tycker inte om tonfisk? Denna fisk kan fungera som en tillfällig godbit för din katt, men du bör undvika att ge dem en tonfiskstung diet. Tonfisk saknar flera näringsämnen som katter behöver för att hålla sig friska, och för mycket tonfisk kan leda till kvicksilverförgiftning. Som nämnts ovan, ska du aldrig ge din katt rå tonfisk.

7. Lök och vitlök

Lök, vitlök och andra medlemmar av allium familjen som gräslök och purjolök kan orsaka anemi hos katter. Vare sig de är råa, kokta, pulveriserade eller uttorkade kan vitlök och lök skada kattens röda blodkroppar och även orsaka illamående, buksmärtor, kräkningar och diarré.

Kom ihåg att de flesta katter är nyfikna varelser och älskar att undersöka mat som lämnats kvar på bord eller diskbänkar. Om din katt lätt kan hoppa upp på ett bord eller en bänk, se till att förvara farliga eller giftig mar väl utom räckhåll – förseglad bakom en stängd förrådsdörr eller förvarad i ett högt placerat skåp.