Varför jagar hunden sin svans? 6 anledningar varför

Varför jagar hunden sin svans? En fråga som ställts många gånger om, och vi är här för att ge ett svar på den. Ta reda på varför hunden jagar sin svans med vår guide. Om du är hundägare har du förmodligen sett din hund jaga svansen vid något tillfälle.

Ibland kan det bara vara en udda, snabb jakt och andra gånger kan din hund likna en tornado som virvlar runt och runt i heta jakten på sin svans. När det bara är tillfälligt och inte verkar göra din hund någon skada är det oftast ett ofarligt beteende. Men om svansjakten verkar vara tvångsmässig kan det finnas ett hälsoproblem.

För de som undrar varför hundar jagar svansen har vi sammanställt den här guiden för att berätta om de vanligaste orsakerna och när du bör söka hjälp hos din veterinär.

Varför jagar hunden sin svans?

Det finns många orsaker till varför din hund jagar svansen, från tristess till något allvarligare som en skada. Det är alltid bäst att först rådfråga en veterinär för att utesluta allt som har med hälsan att göra, men sex av de vanligaste orsakerna till att de uppvisar detta beteende är följande:

Tristess

Ibland jagar hundar sin svans helt enkelt på grund av tristess. Det kan bero på att de lämnas ensamma större delen av dagen eller att de inte får tillräckligt med mental eller fysisk stimulans. Svansjakt erbjuder ett sätt att roa sig – åtminstone en liten stund – och ger dem också möjlighet att släppa ut en del av den uppbyggda energin.

Lyckligtvis är det lätt att åtgärda om jakten beror på tristess. Öka deras dagliga aktivitet genom att lägga till mer regelbundna promenader i deras rutin och ta in några fysiska och mentala lekar. Hundar kan inte motstå en lek som “jaga/hämta bollen”, och hjärnpussel är ett utmärkt sätt att engagera deras hjärna!

Loppor och fästingar

En annan möjlig orsak till varför hundar jagar sin svans kan vara på grund av loppor eller fästingar. Ibland kan svansen klia mycket till följd av ett loppor/fästingar och de kanske jagar svansen för att försöka bita i den och lindra en del av klådan.

Om du tror att beteendet kan bero på loppor och fästingar kan du kontrollera deras hud för att se om det finns bevis – du kan se små, mörkbruna till svarta prickar i pälsen (loppor) och i vissa fall kan det också finnas kala fläckar som ett resultat av överdrivet slickande och klösande.

Uppmärksamhetssökande

Din hunds svansjakt kan bero på att den söker uppmärksamhet. Om de känner att de inte får tillräckligt med uppmärksamhet från dig kommer de flesta hundar att göra allt för att försöka få en reaktion från dig, vilket kan inkludera betéenden som svansjakt.

För din hund är “all uppmärksamhet bra uppmärksamhet”, så även om du tillrättavisar dem kommer de att se det som en vinst eftersom de får en reaktion från dig. Det är viktigt att se till att du avsätter tid varje dag för att umgås med din hund; våra fyrbenta vänner är sällskapliga varelser och behöver mycket uppmärksamhet!

Medicinska förhållanden

Det kan också bero på ett underliggande hälsotillstånd, till exempel kramper, smärta, en infektion eller till och med cancer, om din hund verkar jaga svansen tvångsmässigt. Om din hund jagar svansen mycket är det bäst att först utesluta eventuella medicinska problem, så ta alltid kontakt med din veterinär som kan undersöka dem och hitta roten till problemet.

Ångest

Svansjakt kan vara ett symtom på ångest. Repetitiva beteenden som detta kan vara en källa till tröst för hundar och om det har fungerat som en stresslindring en gång kan de börja göra det när de känner sig nervösa. Några typiska orsaker till ångest hos hundar kan vara:

  • Små bostadsutrymmen (till exempel en kennel eller liten lägenhet).
  • Aggression från ett annat husdjur.
  • Brist på möjligheter att umgås med andra hundar.
  • Tidigare skrämmande upplevelser.
  • Fysisk eller emotionell misshandel i hemmet.

Valpens lekfullhet

Precis som mänskliga barn älskar valpar att upptäcka mer om sin värld med munnen. Så ett möjligt svar på varför hundar jagar sin svans kan vara helt enkelt för att de är en valp!

När de växer lär de sig nya saker om sig själva och upptäcker på sätt och vis sin anatomi. Dessutom är valpar otroligt lekfulla så de kanske bara ser sin svans som en rolig leksak att jaga. De flesta hundar växer ifrån detta beteende när de blir äldre. Men som indikerats ovan så kan du ge valpen en hjälpande hand på vägen, genom att inte ge hunden uppmärksamhet under svansjagandet, men väl lite gos och lek så fort de slutar med jagandet

Att jaga sin svans kan vara ett tvångsbeteende

Hundar som har upplevt de saker som anges ovan är mycket mer benägna att utveckla “coping compulsions”. Om du misstänker att din hunds svansjakt kan vara ett resultat av ett ångestrelaterat tvång bör du kontakta en betéendevetare som kan ge råd om hur du bäst kan hjälpa din valp.

Ett exempel på att jaga sin svans

Avslutningsvis vill vi berätta om en äldre Pommerian, som varje gång det kom besök till hemmet började dels skälla, dels jaga sin svans. Hunden hade genom åren utvecklat ett sorts tvångsbeteende, då den hade märkt att dessa snurrande och skällande var ett sätt att få uppmärksamhet. I sin vardag var hunden något understimulerad (tristess).

Att vänja av hunden med skällandet gick ganska enkelt – familjen fick ignorera hunden medan den skällde och snurrade, och så fort den slutade så fick hunden godis. Vi har en artikel här om hur man får en hund att sluta skälla. Svansjagandet tog lite längre tid att träna bort, men då den i grunden berodde på ett uppmärksamhets/tristessbehov så var lösningen att aktivera hunden dagligen med kluriga uppgifter och mycket gosande. När gästerna kom var de tillsagda att ignorera hunden totalt medan den snurrade – men när den väl slutade jaga svansen så fick den godis och uppmärksamhet.