Varför jagar hunden sin svans? 6 anledningar varför

Hund som jagar sin svans

Om du är hundägare har du förmodligen sett din hund jaga sin svans vid något tillfälle. Ibland kan det bara vara en udda, snabb jakt – men andra gånger kan din hund likna en tornado som virvlar runt och runt i heta jakten på sin svans.

När det bara är tillfälligt och inte verkar göra din hund någon skada är det oftast ett ofarligt beteende, men om svansjakten verkar vara tvångsmässig kan det finnas ett hälsoproblem. För de som undrar varför hundar jagar svansen har vi sammanställt den här guiden för att berätta om de vanligaste orsakerna, och när du bör söka hjälp hos din veterinär.

Varför jagar hunden sin svans?

Det finns många orsaker till varför din hund jagar svansen, men det kan röra sig om allt från tristess till någon allvarlig skada. Det är alltid bäst att först rådfråga en veterinär för att utesluta anledningar som har med hälsan att göra, men sex av de vanligaste orsakerna till att hundar uppvisar detta beteende är följande:

1. Tristess

Ibland jagar hundar sin svans på grund av tristess. Det kan bero på att de lämnas ensamma större delen av dagen, eller att de inte får tillräckligt med mental eller fysisk stimulans. Svansjakt erbjuder ett sätt att roa sig – åtminstone en liten stund – och ger dem också möjlighet att släppa ut en del av den uppbyggda energin.

Lyckligtvis är det lätt att åtgärda om jakten beror på tristess. Öka deras dagliga aktivitet genom att lägga till mer regelbundna promenader i deras rutin, och ta in några fysiska och mentala lekar. Hundar kan inte motstå en lek som “jaga/hämta bollen”, men hjärnpussel är dessutom ett utmärkt sätt att engagera dem!

2. Loppor och fästingar

En annan orsak till varför hundar jagar svansen kan vara av insekter. Ibland kan svansen klia mycket till följd av loppor eller fästingar, och då kan de jaga svansen för att försöka bita i den och lindra en del av klådan.

Om du tror att beteendet kan bero på insekter kan du kontrollera deras hud för att se om det finns bevis – du kan då se små, mörkbruna till svarta prickar i pälsen (loppor), och i vissa fall kan det också finnas kala fläckar som ett resultat av överdrivet slickande och klösande.

3. Uppmärksamhetssökande

Din hunds svansjakt kan även  bero på att den söker uppmärksamhet. Om de känner att de inte får tillräckligt med intresse från dig kommer de flesta hundar att göra allt för att försöka få en reaktion, vilket kan inkludera beteenden som svansjakt.

För din hund är all uppmärksamhet bra uppmärksamhet, så även om du tillrättavisar dem kommer de att se det som en vinst eftersom de får en reaktion från dig. Det är viktigt att se till att du avsätter tid varje dag för att umgås med din hund, våra fyrbenta vänner är sällskapliga varelser och behöver mycket gos och lek!

4. Medicinska förhållanden

Det kan också bero på ett underliggande hälsotillstånd. Här ingår till exempel kramper, smärta, en infektion eller till och med cancer. Om din hund jagar svansen kontinuerligt är det bäst att först utesluta eventuella medicinska problem, ta därmed alltid kontakt med din veterinär som kan undersöka dem och hitta roten till problemet.

I många hundförsäkringar ingår gratis videokonsultation med en veterinär över telefon/video, i andra försäkringar kan man köpa till tjänsten för några få hundralappar. Använd denna tjänst för att få ett första utlåtande från veterinär, som kan skriva ut recept eller skriva en remiss för besök på ett djursjukhus.    

5. Ångest

Svansjakt kan vara ett symtom på ångest. Repetitiva beteenden som detta kan vara en källa till tröst för hundar, och om det har fungerat som en stresslindring en gång kan de börja göra det när de känner sig nervösa.

Några typiska orsaker till ångest hos hundar kan vara:

  • Små bostadsutrymmen (till exempel en kennel eller liten lägenhet).
  • Aggression från ett annat husdjur.
  • Brist på möjligheter att umgås med andra hundar.
  • Tidigare skrämmande upplevelser.
  • Fysisk eller emotionell misshandel i hemmet.

6. Valpens lekfullhet

Precis som mänskliga barn älskar valpar att upptäcka mer om sin värld med munnen. Så ett möjligt svar på varför hundar jagar sin svans kan vara helt enkelt för att de är unga!

När de växer lär de sig nya saker om sig själva och upptäcker på sätt och vis sin anatomi. Dessutom är valpar otroligt lekfulla så de kanske bara ser sin svans som en rolig leksak att jaga. De flesta hundar växer ifrån detta beteende när de blir äldre.

Att jaga sin svans kan även vara ett tvångsbeteende

Hundar som har upplevt beteenden som anges ovan är mycket mer benägna att utveckla ett tvångsmässigt svansjagande. Om du misstänker att din hunds svansjakt kan vara ett resultat av ångest bör du kontakta en hundcoach som kan ge råd om hur du bäst kan hjälpa din fyrbenta vän.

Exempel från verkligheten

Avslutningsvis vill vi berätta om en äldre Pommerian som började dels skälla, dels jaga sin svans, varje gång det kom besök till hemmet. Hunden hade genom åren utvecklat ett sorts tvångsbeteende, då den hade märkt att dessa snurrande och skällande var ett sätt att få uppmärksamhet. I sin vardag var hunden även något understimulerad.

Att vänja av hunden med skällandet gick ganska enkelt, familjen fick ignorera den medan den skällde och snurrade, och så fort den slutade så fick hunden godis. Vi har för övrigt en artikel om hur man får en hund att sluta skälla.

Svansjagandet tog lite längre tid att träna bort, men då det i grunden berodde på ett uppmärksamhetsbehov var lösningen att aktivera hunden dagligen med kluriga uppgifter och mycket gosande. När gästerna kom var de tillsagda att ignorera hunden totalt medan den snurrade. och när den väl slutade så fick den både godis och uppmärksamhet. 

Tips – Boken Allt om hundpsykologi berättar hur du på ett smidigt sätt rättar till problembeteenden hos din hund – finns hos Bokus här och Adlibris här.

Vanliga frågor och svar

Det kan bland annat bero på att hunden är glad eller exalterad, men det finns även negativa anledningar som är förknippade med detta. Ett maniskt svansbitande är ett tecken på orolighet eller frustration, medan själva snurrandet kan vara ett sätt att få uppmärksamhet från husse eller matte.

Det finns väldigt många skäl till detta. Några av anledningarna kan innefatta OCD eller tvångsmässigt beteende, ett negativt inlärt beteende, eller medicinska tillstånd. Hundar snurrar även runt i cirklar av naturliga skäl som toalettbesök, eller innan de lägger sig ned för att sova.

Related Posts

  • De svenska hundraserna – hela listan!

  • Hundmat: Vad är torrfoder, blötfoder och råfoder?

  • Vandra med hund – stor guide