Vattenfontän katt bäst i test 2022 – bäst vattenfontän för katten!

Letar du också efter vattenfontän katt bäst i test 2022? Då har du hittat rätt! Vi på Djurguide hjälper dig att hitta den bästa vattenfontänen för dig och din katt. Dessutom svarar vi på lite vanliga frågor mot slutet av denna artikeln för att underlätta ditt val.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för kattkompaniet.nu

Vattenfontän katt bäst i test 2022

1. Drinkwell vattenfontän 360

2. Cat Mate vattenfontän

3. Trixie vattenautomat Bubble Stream

Drinkwell vattenfontän 360
Cat Mate vattenfontän
Trixie vattenautomat Bubble Stream

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Drinkwell vattenfontän 360 – bäst i test!

Drinkwell vattenfontän 360
Drinkwell vattenfontän 360

Denna rostfria Drinkwell vattenfontän 360 är i toppen på vår vattenfontän katt bäst i test lista av en anledning. Nummer ett är nog att den ser så bra ut, en riktigt stilren design. Dessutom har den upp till fem fritt fallande vattenstrålar som katterna tycker väldigt mycket om.

På insidan hittar du ett kolfilter som tar bort dålig smak och lukt för att ditt husdjur enbart ska få i sig fräscht vatten. Dessutom är den stor nog för att flera husdjur ska kunna dricka från den samtidigt (rymmer upp till 3,8L vatten).

Eftersom att anvisningarna sa att den tål att diskas i maskin så testade vi det. Alla delar går att maskindiskas förutom själva pumpen.

Överlag är det denna vattenfontän vi rekommenderar till dig med lite större budget och kanske mer än ett husdjur.

Cat Mate vattenfontän recension

Cat Mate vattenfontän
Cat Mate vattenfontän

Denna vattenfontän från Cat Mate är en simpel vattenfontän för katter. En lite tråkig design, men för de katter som gillar att leka med vattnet är denna nog deras favorit. Man ser hela vattenflödet från toppen till botten och den har därför också flera dryckhöjder. Om du har flera katter kan denna passa bra för dig.

Skålarna var lätta att rengöra och vattenfontänen rymmer upp till 2L vatten.

Om du har små hundar eller katter fungerar denna vattenfontän perfekt, dessutom till ett mycket överkomligt pris.

Trixie vattenautomat bubble stream recension

Trixie vattenautomat Bubble Stream
Trixie vattenautomat Bubble Stream

Detta är en lite udda vattenfontän för katter, men vi gillar det. Den bubblar upp vattnet i en balj-liknande struktur. Det betyder dock att vattnet längst upp precis alltid är cirkulerat. Den lyckades hålla vattnet både fräscht och kylt under längre perioder vilket vi uppskattade.

Dessutom hade denna vattenfontän väldigt låg strömförbrukning och lät inte alls. Pumpen är justerbar för att dina katter inte ska behöva få vatten upp i nosen när de dricker.

Överlag är Trixie vattenautomaten bubble stream ett bra alternativ för dig som letar efter en billig vattenfontän.

Vanliga frågor när man ska köpa den bästa vattenfontänen för katter

Vi är inte bara här för att recensera och rekommendera de bästa vattenfontänerna för katter. Utöver vår vattenfontän katt bäst i test lista kommer vi också svara på lita vanliga frågor som ofta kommer upp när det är dags att hitta rätt modell.

Vattenfontän katt test

Hur gjorde vi vårt vattenfontän för katt test?

Enkelt! Precis som alla andra katt-tester på vår hemsida så köper vi in en rad olika modeller. Sedan testar vi var och en för att sedan betygsätta och skriva recensioner om var och en. Denna gång blev det inte en särskilt lång bäst i test lista just för att det inte finns jättemånga alternativ på marknaden.

Vad är en vattenfontän för katter?

Vattenfontäner för katter är detaljerade och sofistikerade, utformade för att uppmuntra katter att dricka mer. En traditionell vattenfontän för katter har en behållare med vatten och en pump som ständigt drar ut vatten ur behållaren för att få ner den igen i ett trevligt surrande litet vattenfall.

Principen här är ett konstant vattenflöde.

Ingen vet exakt varför men det är tydligt att många katter har en tydlig preferens att dricka rinnande vatten. Många katter “lär” eller “tränar” sina ägare att sätta på kranen åt dem när de är törstiga. De föredrar den färska syresatta strömmen över stillastående vatten från en vanlig matskål.

En fontän sparar dig behovet av att sätta på kranen för din katt, och sparar katten behovet av att be dig göra det. Rinnande vatten blir ständigt tillgängligt hela tiden utan ditt aktiva engagemang.

Dessutom sparar vattenfontäner också vatten. De flesta ägare som sätter på kranen åt katten stannar inte och väntar på att katten ska dricka klart. Istället tenderar de att låta den gå en stund och komma tillbaka lite senare för att stänga av den. Som du säkert förstår slösar det bort dyrbart vatten.

Med en fontän återvinns vattnet ständigt tillbaka i vattenbehållaren så inget går förlorat när din katt inte dricker.

Varför ska du skaffa en vattenfontän till din katt?

Alla katter behöver vatten som en viktig del av kosten. Om du inte har en vattenfontän ännu och undrar om din katt skulle ha nytta av en, här är några saker att tänka på.

  • Om du ger katten torrfoder måste du uppmuntra din katt att dricka mer vatten. En vattenfontän kommer att väcka mer intresse och eventuellt uppmuntra katten att konsumera mer vätska.
  • Är din katt utsatt för urinproblem? Utspädning av urinet är ofta en nyckel för att hålla urinproblem i form. Ju mer du kan få din katt att dricka med sina urinproblem, desto bättre.
  • Gillar din katt att stoppa ner tassarna i vattenskålen? Många katter tycker att strömmande vatten är fascinerande och använder det som ett sätt att ha kul. En vattenfontän ger extra stimulering och hjälper till att hålla inomhuskatter lyckliga.
  • Katter har unika preferenser när det gäller nästan vad som helst! Till och med något så enkelt som att ta en klunk vatten. Vissa katter gillar att deras vatten rinner. Om din katt fortsätter att be dig att sätta på kranen kranen, bör du definitivt överväga att köpa en vattenfontän.
Bästa vattenfontän för katt

Vad behöver man veta innan man köper en vattenfontän?

Är du inte säker på vilken kattvatten fontän du ska köpa? Här är de viktigaste sakerna att tänka på.

Placering av eluttag

Vattenfontäner drivs av el. Du måste se till att det finns ett tillgängligt uttag nära det område där du kommer att placera din fontän. När du väljer en modell, titta på längden av sladden som kommer med den. Du kan behöva förlänga sladden beroende på fontänens plats.

Om du handlar en vattenfontän för en kattunge, överväg att tejpa elkabeln för att skydda den från små tänder.

Potentiell vattenskada

Katter dricker genom att sänka tungan i vattnet och sedan snabbt ta upp den i munnen. Kattens tunga är täckt av små hullingar som håller en del av vattnet mellan sig. En liten mängd vatten kommer säkert att komma av tungan och runt vattenskålen.

Dessutom gillar vissa katter att leka med vattnet och vattenflödet. Återigen kan stänk förekomma.

När du vill hitta din fontän för katt, försök att hålla den borta från dyra mattor, gips, gipsväggar eller annat material som kan skadas av vatten.

Om din katt är en “spridare” letar efter en större fontän med en grund behållare för att minimera spridningen av vatten runt kattens drickområde.

Vilka funktioner ska jag leta efter i de bästa kattvattenfontänerna?

  • Leta efter en modell gjord av keramik eller rostfritt stål, plast bör undvikas. Plast kan lätt repas och dessa repor kan innehålla bakterier. Katter är mycket benägna för ett tillstånd som kallas kattakne som beror på att de kommer i kontakt med bakterierna som kan lura osynliga i repor på plastvatten och matskålar. Detta är ett obehagligt och oroande tillstånd för din katt som kräver besök hos veterinären.
  • Välj en modell med en tyst pump. Katter är lättskrämda, så den bästa vattenfontänen kommer att ha en väldigt tyst pump som inte skrämmer din katt eller avskräcker från att dricka vatten.
  • Välj en modell med lågt underhåll. Det säger sig självt att du behöver hitta en modell som är mycket lätt att underhålla. Det är ingen mening att skaffa något som måste tas isär varannan dag och rengöras med borstar och alla slags tillbehör – du vill bara ha något som enkelt kan tvättas och helst läggas i diskmaskinen.

Katter älskar att dricka rinnande vatten och det finns många hälsofördelar med att ge detta till din katt!

Varför rekommenderar veterinären vattenfontäner?

Du kanske tror att en vattenfontäner för katt, som ger rinnande vatten för din katt att dricka, låter som lite av en lyx. Det finns dock goda skäl till varför veterinärer rekommenderar en konstant ström av rinnande vatten till din katt.

Katter gillar instinktivt att dricka rinnande vatten. Detta går antagligen tillbaka till när katter var vilda och var tvungna att ta hand om sig själva. Rinnande vatten kommer sannolikt att vara fräschare och friskare än stående vatten, och denna kärlek till rinnande vatten har mycket sannolikt manifesterat sig i en katt som försöker dricka ur kranen!

Genom att ge de rinnande vatten uppmuntrar du din katt att dricka mer. Många katter äter idag en torrfoderdiet, och att dricka mycket vatten är viktigt för att hålla dem friska och fria från urinvägsinfektioner eller njurproblem, så att de mår bättre.

Hur underhåller man en vattenfontän?

När vatten dricks upp måste du fylla på skålen eller tanken med lite mer. Beroende på skålens eller behållarens storlek kan detta behöva göras var eller varannan dag.

Fontänen ska rengöras enligt tillverkarens instruktioner. Om du inte rengör det i tid riskerar du att svamp och slem växer fram.

De flesta fontäner kräver också byte av kolfilter i rätt tid, så du kanske vill köpa några sådana också.

*Header-bilden i denna artikel är tagen härifrån!