Vandra med hund – stor guide

När du ska bege dig ut på en vandringstur är det alltid trevligt att ha lite sällskap. Då passar det naturligtvis bra med din fyrbenta vän som ser till att du får en härlig upplevelse i både skog och mark. I denna artikel har vi samlat allt du behöver veta när du ska vandra med hund!

Vandra med hund: Fem viktiga punkter!

För att göra din vandring så smidig som möjligt behöver du tänka på ett par viktiga saker, när du planerar dessa resor.

Kartlägg hundvänliga boenden

Om du inte visste det redan så tas hundar emot hos fler än 180 boenden som är registrerade hos Svenska Turistföreningen. Om du befinner dig i fjällen eller är intresserad av fjällvandring kan vi även glädja dig med att hunden övernattar gratis i alla fjällstugor.

Önskar du att vandra med hund i Sverige rekommenderar vi bland annat Höga Kusten, Tiveden, Sälen, Kungsleden och Grövelsjön. Du hittar också många vackra och natursköna leder i Skåne som ofta bjuder på öppna landskap.

Föredrar du istället att campa med din hund innan du vandrar finns det över 400 platser i Sverige där hundar är välkomna.

Anpassa dig enligt din och hundens kondition

Längden på resan bör planeras utifrån hundens ras och hälsa. Har ni inte promenerat längre sträckor tidigare bör du se till att förbättra både din och din hunds kondition i förväg. Plocka även med dig både vatten- och matskål när ni tar en paus.

Tänk på att vissa hundraser kan skälla mycket och störa viltet i skogen. Har du en sådan ras så behöver du träna bort skällandet – vi har en såklart artikel om hur du får hunden att sluta skälla!

Planera din rutt

En god förberedelse kan spara dig mycket huvudvärk. Här nedan finner du några användbara rekommendationer som kan underlätta:

  • Fundera på säsongen för att säkerställa att det är ljust ute när ni vandrar.
  • Kuperad terräng är tuffare att gå i vilket kräver en god fysik.
  • Vandra lagom. Det kan ofta räcka med 10 till 15 km dagligen.
  • Upptrampade leder går fortare medan ojämn mark kan leda till förseningar.
Vandra med hund: Hund med klövjeväska
Hund med RuffWear klövjeväska

Utrustning för att vandra med hund

Att ha med sig tillbehör till hunden är alltid fördelaktigt. Här kan det bland annat handla om en klövjeväska som både stimulerar hunden och stärker muskulaturen, samtidigt som den avlastar något av din egna packning. Packa hundens vatten, bajspåsar, godis och boll i klövjeväkan, så har du de lätt tillgängliga när de behövs.

En tillverkare av bra klövjeväskor är RuffWear (här hittade vi mängder), som har väskor som passar allt från dagsutflykter (Ruffwear Singletrak) till långvandringar (Ruffwear Palisades). Det är viktigt att du väljer rätt storlek på väskan så den passar för din hund. Vår favorit är Ruffwear Approach, som kan sägas vara Palisades lillebror.

Tänk också på att du kan använda ett joggingbälte eller midjebälte till hund (Trixie har ett som är populärtom du behöver ha händerna fria när du joggar i spåret. Detta kan framförallt underlätta när du bär på en stor ryggsäck, eller om du inte vill använda dig av en hundväska. Övrig utrustning som är bra att ha med sig är hundskor vid dåligt underlag, liggunderlag för hund, samt frystorkad hundmat.

För många små hundar kan det även vara läge med en bärsele, särskilt om du ämnar vandra längre sträckor med koppel. Mindre hundar kan oclså kräva en hundryggsäck, specifikt vid krävande leder eller turer som tar längre tid än vanligt.

Sist men inte minst rekommenderar vi alltid en hundsele för att vandringen inte sliter på hundens hals och nacke. En sele är dessutom betydligt mer skonsam jämfört med ett vanligt koppel, samt att du inte behöver hålla i det. Julius K9 anses vara det bästa märket på hundselar och finns i alla storlekar.

Extra förberedelser vid utlandsvistelser

Om ni befinner er utomlands tipsar vi om både hundpass och avmaskning. Det kan även vara en god idé att läsa på om vilka regler som gäller för hund i det andra landet.

Sammanfattning

Som du kanske märker finns det mycket att tänka på när du ska vandra med hund. Med rätt utrustning flyter det mesta på utan krångel, medan goda förberedelser resulterar i en betydligt enklare upplevelse när det gäller sovplats, ruttplanering och dylikt.

Slutligen vill vi även poängtera att allemansrätten gäller i Sverige, en betydande fördel för dig som vill röra dig fritt tillsammans med ditt sällskapsdjur.

Vanliga frågor och svar

Hur långa vandringar kan man göra med sin hund?

Om hunden är äldre än 1 år orkar den förmodligen gå längre sträckor än vad du gör. Vi rekommenderar att börja lugnt och sedan successivt öka längden på turen, samt att ta det varsamt om du ska iväg med en äldre hund.

Kan man tälta med hund?

Ja, men det kan vara klokt att använda en absid så att hunden inte smutsar ned innertältet.

Får man ha med sig hunden på Kungsleden?

Absolut, så länge den är kopplad.

Måste man plocka upp efter sin hund i naturen?

Ja, detta är ett krav. Förutom att det är olagligt så kan hundens avföring även sprida smitta.

Finns det några särskilda regler i allemansrätten för hundägare?

En sådan regleras i paragraf 16 i lagen (2007:1150) där det framgår att du måste hålla extra uppsikt över hunden mellan den 1:a mars och 20:e augusti.

Källor

https://www.svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/vandring/vandra-med-hund/
https://www.skk.se/sv/nyheter/2022/5/ar-du-och-hunden-redo-for-sommar/